FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Ο μπακαλιάρος των παρελάσεων!

Ημερομηνία: 25-10-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”5377″ img_size=”full”][vc_column_text]Μέχρι σήμερα ήξερα ότι ο παστός μπακαλιάρος είναι κυρίως το παραδοσιακό έδεσμα της Κυριακής των Βαιων, της μεταμορφώσεως του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου και το εθνικό φαγητό της 25η Μαρτίου και μάλιστα με τη συνοδεία σκορδαλιάς. Τα τελευταία ωστόσο χρόνια, ο μπακαλιάρος τείνει να γίνει το εθνικό φαγητό των… παρελάσεων, αφού πολλοί τον επιλέγουν για το γιορτινό τους τραπέζι και την 28η Οκτωβρίου με εναλλακτικό φαγητό ένα ωραίο ψητό ψάρι. Δεν ξέρω ακριβώς πως προέκυψε αυτό, όμως είναι γεγονός ότι αυτές τις ημέρες η αγορά έχει κατακλυστεί από παστούς μπακαλιάρους σε μεγάλες ποσότητες και ο κόσμος τρέχει να τον αγοράσει για να τον γευτεί στο τραπέζι του με την οικογένειά του μετά την παρέλαση. Προφανώς ο κοινός παρανομαστής του νέου αυτού «εθίμου», είναι η παρέλαση, γιατί κάποιοι, ίσως και η ίδια η αγορά που θέλει να προωθήσει τον μπακαλιάρο, δημιουργεί αυτό το ρεύμα κι έτσι πολλές νοικοκυρές το ακολουθούν. Κι εμείς από κοντά λοιπόν, για να μην χαλάσουμε χατίρια, σήμερα έχουμε… μπακαλιάρο και ψάρι για την 28η Οκτωβρίου! Τηγανητό με κουρκούτι και σκορδαλιά, πλακί στο φούρνο – το λατρεύω αυτό το φαγητό- και λαβράκι στη λαδόκολλα εναλλακτικά, μαζί με τα μικρά τους μυστικά για ένα νοστιμότατο πιάτο. Για το γλυκάκι μας ένα θεσπέσιο Σαλάμι σοκολάτας με καρύδια και φιστίκι Αιγίνης, πανεύκολο και γρήγορο για να κλείσετε γλυκά το γιορτινό σας τραπέζι!!

Image result for μπακαλιαροσ σκορδαλια

Παραδοσιακός μπακαλιάρος σκορδαλιά

Υλικά

κιλό φιλέτο μπακαλιάρου κομμένο σε μερίδες και ξαρμυρισμένο (βλέπε συμβουλές)

αλεύρι

Για το κουρκούτι

1½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1½ φλιτζάνι μπύρα ή σόδα (αναψυκτικό)

1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

λίγο αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

για τη σκορδαλιά 5-10 σκελίδες σκόρδο

1 κιλό πατάτες βρασμένες

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο (περίπου)

ξίδι, αλάτι

Εκτέλεση

Πρώτα ετοιμάζετε τη σκορδαλιά: Περνάτε τις πατάτες, όσο είναι ακόμη ζεστές, από τη μηχανή του πουρέ.

Καθαρίζετε το σκόρδο και το κοπανίζετε μαζί με το αλάτι μέσα σε ξύλινο γουδί, μέχρι να πολτοποιηθεί. Προσθέτετε τον πουρέ της πατάτας και δουλεύετε καλά το μίγμα με το γουδοχέρι. Μπορείτε να δουλέψετε το μίγμα σας και στο μίξερ. Όσο δουλεύετε το μίγμα, ρίχνετε σταδιακά το λάδι μαζί με λίγο ξίδι. Στο τέλος δοκιμάζετε και διορθώνετε τη γεύση με αλάτι ή ξίδι. Η σκορδαλιά σας τώρα πρέπει να έχει μια ωραία λαστιχωτή υφή. Την αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστείτε.  Μπορείτε αντί για ξύδι, να χρησιμοποιήσετε λεμόνι.

Για το κουρκούτι: ανακατεύετε όλα τα υλικά μέσα σε ένα μπολ με αβγοδάρτη ή στο μπλέντερ μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα και το αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστείτε.

Ζεσταίνετε το λάδι σε βαρύ τηγάνι. Αλευρώνετε τα ξαρμυρισμένα κομμάτια του μπακαλιάρου, τα βυθίζετε μετά στο κουρκούτι και τα ρίχνετε στο καυτό λάδι. Τα τηγανίζετε 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα στραγγίζετε σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρετε ζεστά μαζί με σκορδαλιά, βραστά παντζάρια ή άλλα βραστά χόρτα της επιλογής σας.

Μπακαλιάρος πλακί στο φούρνο

Υλικά

3 φιλέτα μπακαλιάρο

4 ντομάτες φρέσκες

4 κρεμμύδια

2 σκελίδες σκόρδο

Αλάτι

Άσπρο πιπέρι

5 πατάτες κομμένες

Μαϊντανό

1 κουτάλι ντοματοπολτό

Ελαιόλαδο για σοτάρισμα

Εκτέλεση

Σοτάρουμε τα κρεμμύδια το σκόρδο αφού τα έχουμε κόψει φέτες μέχρι να γίνουν διάφανα, προσθέτουμε τις φρέσκες ντομάτες κομμένες,αλάτι πιπέρι μαϊντανό και ανακατεύουμε, ρίχνουμε το ντοματοπολτό και καίμε στην βάση της κατσαρόλας,προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες και νεράκι μέχρι να σκεπαστούν μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.

Κατεβάζουμε από την φωτιά και σε ένα ταψί (πυρέξ) στρώνουμε τα φιλέτα μας ρίχνουμε πιπέρι και από πάνω προσθέτουμε την σάλτσα με τις πατάτες. Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180 βαθμους μέχρι να χυλώσει και σε λιγο είναι έτοιμο για το τραπέζι μας.

Image result for sea bass

Λαβράκι στη λαδόκολα

Υλικά

2 λαβράκια, φιλέτα (250-300 γρ./ φιλέτο)

αλάτι

1 κ.σ. κόκκους πιπεριού, ροζ + έξτρα, για το σερβίρισμα

4 φύλλα κάππαρης, + έξτρα, για το σερβίρισμα

χυμό, από 1 λεμόνι

1 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

Ανοίγουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας στον πάγκο εργασίας και τοποθετούμε τα φιλέτα.

Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα και πασπαλίζουμε με το ροζ πιπέρι.

Μεταφέρουμε τα φιλέτα λίγο πιο κάτω από το κέντρο της λαδόκολλας, το ένα δίπλα στο άλλο, με το δέρμα προς τα κάτω, και βάζουμε 2 φύλλα κάπαρης πάνω από κάθε φιλέτο. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο.

Αλείφουμε τις άκρες της λαδόκολλας με νερό και διπλώνουμε τη λαδόκολλα πιέζοντας καλά τις άκρες της. Μεταφέρουμε με προσοχή σε ένα ταψί και ψήνουμε για 10-15 λεπτά.

Ανοίγουμε με προσοχή τη λαδόκολλα και σερβίρουμε με έξτρα φύλλα κάπαρης και ροζ πιπέρι. Προαιρετικά σερβίρουμε με ψητά λαχανικά της αρεσκείας μας.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Image result for σαλάμι σοκολάτασ

Σαλάμι σοκολάτας με καρύδια και φιστίκι Αιγίνης

Υλικά

200 γραμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη

1 ζαχαρούχο γάλα

100 γραμ. βούτυρο ή μαργαρίνη

4 κ.σ. κακάο

1/2 φλ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη

1/2 φλ. φυστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο (να φαίνεται όταν το κόβουμε

να μην είναι πούδρα)

1 πακέτο (225 γραμ.) μπισκότα βουτύρου

λίγο κονιάκ ή λικέρ (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Για το γλυκό σαλάμι ψυγείου, λιώνουμε πρώτα σε πολύ χαμηλή φωτιά το ζαχαρούχο γάλα, το βούτυρο ή τη μαργαρίνη, τη σοκολάτα και το κακάο. Αφού λιώσουν καλά, τα αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για λίγο το μείγμα να γίνει χλιαρό.

Σπάμε μέσα στο μείγμα σοκολάτας τα μπισκότα με το χέρι, προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και αν θέλουμε ραντίζουμε το μείγμα με λίγο κονιάκ ή λικέρ. Ανακατεύουμε πολύ καλά.

Τυλίγουμε το μείγμα σε λαδόκολλα και το παγώνουμε στο ψυγείο, τουλάχιστον για 2 ώρες, να σφίξει. Το σερβίρουμε αν θέλουμε με παγωτό.

Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot