FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Μη φοβού τον Κοροναϊό! Ετοιμαστείτε για Τυρινή και Κούλουμα! 

Ημερομηνία: 28-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Μπάχαλο μας τα’ κανε ο άτιμος ο Κοροναϊός, αφού όλος ο κόσμος ετοιμαζόταν να γιορτάσει το τελευταίο τετραήμερο της Αποκριάς και τα Κούλουμα με αποκριάτικες εκδηλώσεις και καρναβάλια ανά την Ηλεία, αλλά το σκηνικό άλλαξε αυτόματα! Εξόντωσε πρώτα τα Καρναβάλια και ας ελπίσουμε να μείνει μόνο εκεί! Εμείς βεβαίως, είτε με κόσμο, είτε μόνοι με οικογενειακές συνάξεις, μαγειρικά θα προετοιμαστούμε διπλά για να γιορτάσουμε την Κυριακή της Τυρινής με γαλακτερά κα τυριά και την Καθαρά Δευτέρα  με νηστήσιμα. Και προσοχή, μην αρχίσετε τις… επιδρομές στα σούπερ μάρκετ, αρκεστείτε στις μάσκες και τα αντισηπτικά που έτσι κι αλλιώς έκαναν φτερά από τα φαρμακεία.

Εμείς εδώ λοιπόν, στην δουλειά μας, δεν χάνουμε το κέφι μας και μαγειρεύουμε! Ξεκινάμε από τα γαλακτερά για την Κυριακή με μια ωραία κρητική τυρόπιτα και μια υπέροχη και πανεύκολη γαλατόπιτα – αν έχετε φρέσκο γάλα ακόμα καλύτερα- για να γιορτάσουμε το έθιμο της Τυρινής. Για τα Κούλουμα εκτός από τα παραδοσιακά φαγητά και τους ταραμάδες, κάντε ένα ωραίο ψητό χταποδάκι στο αλουμινόχαρτο και ένα πολύ ιδιαίτερο καλαμάρι γεμιστό με μυρωδικά και κινόα. Όσοι δεν την έχετε μαγειρέψει, η κινόα έχει μια προετοιμασία, αν ακολουθήσετε σωστά τα βήματα, η γέμισή σας θα βγει τέλεια! Καλές απόκριες και καλά Κούλουμα και μην… μασάτε, χαρταετό θα πετάξουμε κι αφήστε τον Κικίλια να λέει!!!

Αποτέλεσμα εικόνας για baklava

Κρητική τυρόπιτα

Υλικά

10 φύλλα κρούστας 1 συσκευασία 450 γρ. (12 φύλλα)

200 γρ βούτυρο λιωμένο

400 γρ. φέτα τριμμένη χοντρά

300 γρ. μυζήθρα λιωμένη με το πιρούνι

100 γρ. γραβιέρα τριμμένη

150 γρ. κρέμα τυρί

4 αυγά μέτρια

πιπέρι

Εκτέλεση

Προετοιμάζω τα τυριά, τρίβοντας πρώτα τη φέτα και λιώνοντας τη μυζήθρα. Τα βάζω σε ένα βαθύ μπολ, προσθέτω τη γραβιέρα, την κρέμα τυρί και ανακατεύω καλά.

Σε ένα μπολ χτυπάω λίγο τα αυγά ν’ αφρατέψουν και τα ρίχνω στο μείγμα των τυριών προσθέτοντας το πιπέρι. .

Σε ένα πυρέξ ή ταψί αφού το έχω αλείψει με βούτυρο βάζω το πρώτο σουρωμένο φύλλο κρούστας. Το περνάω με βούτυρο και τοποθετώ από πάνω άλλα δύο, βουτυρώνοντας τα πάντα και φροντίζοντας να περισσεύουν άκρες ώστε να μπορέσω μετά να «κλείσω» την πίτα. Κόβω τα φύλλα που περισσεύουν πέρα από τα χείλη του πυρέξ.

Ρίχνω το μισή γέμιση των τυριών και τα απλώνω ομοιόμορφα παντού.

Στρώνω πάλι σουρωτά από πάνω αλειμμένα με βούτυρο τρία φύλλα και απλώνω πάνω τους την υπόλοιπη γέμιση.

Την σκεπάζω με τέσσερα φύλλα κρούστας που βάζω ίσια πάνω της βουτυρωμένα πάνω κάτω. Σπρώχνω τα φύλλα που περισσεύουν περιμετρικά προς τα μέσα πάνω από εκείνα που κάλυπταν τον πάτο.

Βουτυρώνω την επιφάνεια και από πάνω του τελικού φύλλου και το χαράσσω ελαφριά με ένα μαχαίρι σε μερίδες.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C για μια ώρα και ένα τέταρτο.

Paxxi.gr

Αποτέλεσμα εικόνας για Χταπόδι ψητό στο αλουμινόχαρτο

Χταπόδι ψητό στο αλουμινόχαρτο

Υλικά

1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό με 1.200 γραμμ.)

4 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι

1 δαφνόφυλλο

1 σκελίδα σκόρδο

1 πρέζα ρίγανη

2 μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε το χταπόδι ψητό στο αλουμινόχαρτο, καθαρίζουμε πρώτα το χταπόδι και το βάζουμε ολόκληρο μέσα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο (ή απλό ξύδι από κρασί), το δαφνόφυλλο, το σκόρδο και τη ρίγανη κι ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί.

Απλώνουμε σταυρωτά στον πάγκο δύο μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο. Τοποθετούμε το χταπόδι στη μέση και το περιχύνουμε με το μείγμα.

Κλείνουμε το αλουμινόχαρτο σε πακέτο – όχι σφιχτό γιατί φουσκώνει με το ψήσιμο. Ψήνουμε το χταπόδι για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά έως 1 ώρα  και 30 λεπτά στους 180 βαθμούς C και το σερβίρουμε.

Argiro.gr

Αποτέλεσμα εικόνας για Καλαμάρι γεμιστό

Καλαμάρι γεμιστό

Υλικά

4 καλαμάρια μεγάλα

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 ½ φλ. κινόα βρασμένη

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 πράσο ψιλοκομμένο

1 πιπεριά ψιλοκομμένη

2 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες

2 κ.σ. κουκουνάρι

2 κ.σ. σταφίδα

1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί

2 κ.σ. άνηθος

αλάτι

πιπέρι

φρέσκο σπανάκι

Για τη σάλτσα

300 γραμ. σπανάκι ψιλοκομμένο

4 κ.σ. ελαιόλαδο

2 φλ. ψιλοκομμένες ντομάτες

λίγο θυμάρι

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση

Για το νηστίσιμο καλαμάρι γεμιστό με κινόα και σπανάκι, σοτάρουμε πρώτα τα λαχανικά στο ελαιόλαδο να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια και αφήνουμε για 3-4 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει η γέμιση. Ανακατεύουμε τα σοταρισμένα υλικά μαζί με την κινόα. Γεμίζουμε τα καλαμάρια.

Στερεώνουμε το άνοιγμα που έχει το γεμιστό καλαμάρι με οδοντογλυφίδα.

Κάνουμε μια στρώση σπανάκι στο ταψί. Ακουμπάμε τα καλαμάρια. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σάλτσας, περιχύνουμε τα καλαμάρια και ψήνουμε στο φούρνο για 20′-25′ στους 180 βαθμούς.

Για την προετοιμασία της κινόα

Ξεπλένουμε καλά την κινόα σε σουρωτήρι. Βράζουμε 1 μέρος κινόα με 2 μέρη νερό, με σκεπασμένη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για 10-12 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ελαφρά.

Argiro.gr

Αποτέλεσμα εικόνας για torta greca al latte

Γαλατόπιτα

Υλικά

1 ½ λίτρο φρέσκο γάλα

1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό

2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο ή ένα φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

λίγο ελαιόλαδο για το ταψί

5 αυγά

1 κούπα ζάχαρη

2 βανίλιες

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το γάλα. Όταν είναι χλιαρό, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε ζωηρά. Προσθέτουμε το βούτυρο. Μόλις πήξει ρίχνουμε τη ζάχαρη και τις βανίλιες.

Κατεβάζουμε απ’ τη φωτιά. Όταν η κρέμα μας γίνει χλιαρή, της ρίχνουμε τα 5 αυγά, τα οποία νωρίτερα έχουμε χτυπήσει καλά. Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί μεσαίου μεγέθους. Το πασπαλίζουμε με αλεύρι. Αδειάζουμε μέσα το περιεχόμενο της κατσαρόλας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50-60 λεπτά. Αν δούμε ότι η πίτα μας αρπάζει σε χρώμα, την σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

Bostanistas.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος