FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Με κέφι για τα Κούλουμα

Ημερομηνία: 08-03-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Μετά τα καρναβάλια και τα ξεφαντώματα, προσμένουμε όλοι με ανυπομονησία τα Κούλουμα, αγαπημένη γιορτή με αποδράσεις στην εξοχή, με τα νηστίσιμα μας και το πέταγμα του χαρταετού εάν βοηθήσει ο θεός άνεμος, για να ξανανοιώσουμε πάλι παιδιά. Βεβαίως, το… καλαθάκι της Καθαροδευτεριάτικης απόδρασης θα πρέπει να έχει μέσα και το κάτι τις του, πέρα από τα κλασικά νηστήσιμα, τη φασολάδα, την λαγάνα και το χαλβά μας κι αν μείνουμε σπίτι η γιορτάσουμε με φίλους ακόμα περισσότερο πρέπει να προετοιμάσουμε τα φαγητά μας.  Ξεχώρισα λοιπόν σήμερα, σουπιές με χόρτα τέλειες, το πιο νόστιμο φαγάκι που έχετε δοκιμάσει, καλαμαράκια γεμιστά για να ξεφύγουμε από τα τετριμμένα τηγανιτά,  αφράτη ταραμοσαλάτα και ένα μαγικό ξυδάτο και κρασάτο χταποδάκι! Γλυκάκι έχετε το χαλβά σας, δεν νομίζω να θέλουμε όλοι τίποτα παραπάνω! Καλά να περάσετε και καλή σαρακοστή!!

Καλαμαράκια γεμιστά

Υλικά

1 κιλό φρέσκα καλαμαράκια

2 κουτ. σούπας φυλλαράκια μαντζουράνας, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. σούπας ξερή, κοπανισμένη

τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια από 1 μεγάλο μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα

1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη

8 σκελίδες σκόρδου (ή σύμφωνα με το γούστο μας), ψιλοκομμένες

3 κουτ. σούπας κουκουνάρια, ψημένα σε ταψάκι στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν

6 κουτ. σούπας λάδι

1 κρασοπότηρο λευκό, ξηρό κρασί

λίγο αλάτι και μαύρο πιπέρι, χοντροτριμμένο, όσο μας αρέσει

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα καλαμάρια, επιλέγουμε να είναι λίγο μεγάλα. Ανακατεύουμε το μαϊντανό, το κρεμμύδι, τα σκόρδα, τα κουκουνάρια, το πιπέρι, τη μαντζουράνα, τις 2 κουτ. σούπας από το μετρημένο λάδι και αλάτι. Μοιράζουμε αυτό το μείγμα στα καλαμαράκια και κλείνουμε το άνοιγμα με τα πλοκάμια.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.

Τακτοποιούμε τα καλαμαράκια σε ταψάκι που να τα χωράει ίσα-ίσα, τα πασπαλίζουμε με αρκετό πιπέρι και ελάχιστο αλατάκι και τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και το κρασί.

Τα ψήνουμε μέχρι να πάρουν ωραίο ρόδινο χρώμα, γύρω στα 45 λεπτά. Προσέξτε μην ξεραθούν.

Gastronomos.gr

Γαρίδες σαγανάκι

Υλικά

1.200 γρ. γαρίδες μεγάλες (Νο 3), καθαρισμένες από τα κελύφη και το εντεράκι (αφήνουμε το κεφάλι και την ουρά)

40 ml ελαιόλαδο, ανακατεμένο με 1 κουτ. γλυκού σουσάμι

300 γρ. φέτα, θρυμματισμένη

τα φύλλα από 10 κλαράκια δυόσμο, ψιλοκομμένα

Για τη σάλτσα

90 ml ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες

1 κιλό ντομάτες ώριμες, τριμμένες

90 ml ούζο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σάλτσα: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για 1/2 λεπτό, ίσα να αρωματίσει το λάδι. Ρίχνουμε τις ντομάτες, το ούζο και αλατοπίπερο και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Γαρίδες: Παράλληλα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C και απλώνουμε τις γαρίδες σε ταψί, κατά προτίμηση πυρέξ, όπου ιδανικά να τις χωράει σε μία στρώση. Αλείφουμε τις γαρίδες με το λάδι και το σουσάμι και τις αλατοπιπερώνουμε. Σκορπίζουμε ομοιόμορφα τη φέτα και το δυόσμο, περιχύνουμε με τη σάλτσα και ψήνουμε για 8 – 10 λεπτά, ανάλογα και με το μέγεθος των γαρίδων.

Χταπόδι κρασάτο και ξιδάτο

Υλικά

1 μεγάλο χταπόδι, περίπου 1½ κιλό, φρέσκο ή κατεψυγμένο, καθαρισμένο και καλά πλυμένο

2 ξερά κρεμμύδια, σε καρέ

4 σκελίδες σκόρδου, σε φετάκια (ή όσο θέλουμε)

5 φύλλα δάφνης

1 φλιτζ. τσαγιού ξηρό κόκκινο κρασί

1/2 φλιτζ. τσαγιού ξίδι από κόκκινο κρασί

2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας πελτές

μαυροπίπερο σε σπυριά

Εκτέλεση

Βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα που να το χωράει με 2 φύλλα δάφνης. Σκεπάζουμε και βάζουμε το σκεύος σε σιγανή φωτιά. Το σιγοψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε νερό (αν και το χταπόδι θα βγάλει και τα δικά του άφθονα υγρά). Στο τέλος κρατάμε 1 φλιτζάνι χταποδόζουμο για τη συνταγή . Βγάζουμε το χταπόδι σε επιφάνεια κοπής, το χωρίζουμε στα πλοκάμια του και το κόβουμε, αν σε κομμάτια.

Σε ένα φαρδύ τηγάνι τσιγαρίζουμε σε δυνατή φωτιά στο λάδι τα κρεμμύδια για λίγα λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Ρίχνουμε το σκόρδο, τσιγαρίζουμε λίγο ακόμη και προσθέτουμε τα χταπόδι. Το φέρνουμε 1 – 2 βόλτες και ρίχνουμε το κρασί, το ξίδι, τον πελτέ διαλυμένο στο χταποδόζουμο που κρατήσαμε, τις υπόλοιπες δάφνες και το μαυροπίπερο. Μόλις πάρει μία βράση, μετριάζουμε τη φωτιά και περιμένουμε να φύγουν όλα τα υγρά και να μείνει το χταπόδι με το λάδι του.

Αποτέλεσμα εικόνας για Σουπιές γιαχνί με άγρια χόρτα

Σουπιές γιαχνί με άγρια χόρτα

Υλικά

1 κιλό σουπιές, καθαρισµένες

1 µεγάλο ξερό κρεµµύδι, σε ψιλά καρέ

1 πράσο

8 φρέσκα κρεµµυδάκια

1/2 κιλό ζοχιά, καθαρισµένα

1/2 κιλό ραδίκια

1 µάτσο µάραθο

3 σκελίδες σκόρδου

2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

χυµός από 1 λεµόνι

αλάτι, πιπέρι µαύρο

Εκτέλεση

Βάζουµε τις σουπιές σε µια κατσαρόλα, προσθέτουµε 3 φλιτζάνια νερό και τις βράζουµε σε µέτρια φωτιά, για περίπου 30 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν. Προσοχή, δοκιµάζουµε γιατί δεν θέλουµε να παραβράσουν και να γίνουν σαν σχοινί. Τις σουρώνουµε (κρατάµε 1 ποτήρι ζωµό) και τις κόβουµε σε µεγάλα κοµµάτια.

Στο µεταξύ, πλένουµε, καθαρίζουµε και κόβουµε σε µεγάλα κοµµάτια τα χορταρικά. Το µάραθο, τα κρεµµυδάκια, το κρεµµύδι και το πράσο τα ψιλοκόβουµε.

Σε µια µεγάλη κατσαρόλα τσιγαρίζουµε στο λάδι, σε µέτρια προς δυνατή φωτιά, το κρεµµύδι, τα κρεµµυδάκια και το πράσο µέχρι να ροδίσουν απαλά. Προσθέτουµε το σκόρδο, τσιγαρίζουµε για λίγο ακόµη και ρίχνουµε τα ζοχιά και τα ραδίκια. Αλατίζουµε, ανακατεύουµε να λαδωθούν και να αρχίσουν να µαραίνονται. Μετά προσθέτουµε το 1 ποτήρι ζωµό που κρατήσαµε (όχι παραπάνω, γιατί τα χόρτα θα βγάλουν τα δικά τους υγρά) και σκεπάζουµε. Μαγειρεύουµε µέχρι να µαλακώσουν τα χόρτα – ο χρόνος εξαρτάται από το πόσο σκληρά είναι. Παρακολουθούµε µήπως χρειαστεί να προσθέσουµε νερό, αν και κατά πάσα πιθανότητα το φαγητό θα είναι εντάξει από υγρά. Μάλιστα, µόλις αρχίσουν να µαλακώνουν τα χόρτα, καλό είναι να ξεσκεπάσουµε την κατσαρόλα ώστε να εξατµιστούν τα παραπανίσια υγρά. Τα τελευταία 2 – 3 λεπτά ρίχνουµε τις σουπιές, το λεµόνι και το µάραθο, αλατίζουµε αν χρειάζεται και πιπερώνουµε.

Η συνταγή είναι από τον π. Επιφάνιο gastronos.gr

Αποτέλεσμα εικόνας για Αφράτη ταραμοσαλάτα

Αφράτη ταραμοσαλάτα

Υλικά

200 γρ. ταραμάς λευκός

100 γρ. ψωμί χωρίς κόρα

1/2 λίτρο ελαιόλαδο

χυμός από 2 λεμόνια

1 κρεμμύδι ξερό

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό και μετά το στύβουμε καλά. Πολτοποιούμε το κρεμμύδι στο μπλέντερ και στη συνέχεια προσθέτουμε τον ταραμά, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το ψωμί, πάντα συνεχίζοντας το χτύπημα, στη συνέχεια λίγο-λίγο το λάδι και τέλος το χυμό λεμονιού, χτυπώντας πάντα μέχρι να πάρουμε μια ομοιογενή αφράτη κρέμα. Συνοδεύουμε με φρέσκια, ζεστή λαγάνα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος