FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Μαγειρεύοντας με κοτόπουλο

Ημερομηνία: 04-02-2022 | Συντάκτης:

Γράφει και επιμελείται η Ελένη Παπαδοπούλου


Το κοτόπουλο- ειδικά το φιλέτο σε ότι με αφορά- είναι μια από τις πιο αγαπημένες τροφές όχι μόνο όσων προσέχουν τη διατροφή τους, αλλά γενικότερα, γιατί το λατρεύουν και τα πιτσιρίκια. Θέλοντας λοιπόν να ξεφύγουμε από το παραδοσιακό…κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες που αποτελεί και την εύκολη λύση για τις νοικοκυρές, διάλεξα τρεις πολύ ξεχωριστές συνταγές που νομίζω πως θα λατρέψετε. Γλυκόξινο με ρύζι, κοτόπουλο κασαρόλ τύπου σουφλέ με μαύρο ρύζι και παρμεζάνα και επίσης ένα ωραίο κοτόπουλο με πένες. Λεπτομέρειες θα διαβάσετε παρακάτω! Ραντεβού λοιπόν στην κουζίνα!

Γλυκόξινο κοτόπουλο με ρύζι


Για το κοτόπουλο
500 γρ. κιλό στήθος κοτόπουλο, κομμένο σε κυβάκια
110 γρ. κορν Φλάουερ
2 μέτρια αυγά
1 κ.γ. ζωμός λαχανικών , σε κόκκους
Αλάτι
Πιπέρι
Ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα πορτοκαλιού
360 ml χυμό πορτοκάλι
6 κ.σ. σάλτσα σόγιας
2 κ.σ. σάλτσα τσίλι
2 κ.σ. μέλι
2 κ.γ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. μπούκοβο

Για το σερβίρισμα
Ρύζι μπασμάτι
Φρέσκο κρεμμυδάκι, κομμένο μικρές φέτες
Σουσάμι

 

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα πορτοκαλιού:

Βάζουμε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι, σάλτσα σόγιας, σάλτσα τσίλι, μέλι, μπούκοβο και ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε και βράζουμε για 6-7 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρώς η σάλτσα. Μόλις είναι έτοιμη, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη.

Για το κοτόπουλο:

Σε ένα βαθύ μπολ, προσθέτουμε το κοτόπουλο, τα αυγά και τον ζωμό λαχανικών σε κόκκους. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά με τα χέρια, φορώντας γάντια μιας χρήσης.
Σε ένα δεύτερο μπολ αδειάζουμε το κορν φλάουρ. Προσθέτουμε το κοτόπουλο σε δόσεις και το πανάρουμε καλά.
Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι, με αρκετό ηλιέλαιο, σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να κάψει. Προσθέτουμε το παναρισμένο κοτόπουλο στο τηγάνι και το τηγανίζουμε καλά από όλες τι πλευρές, μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Μόλις είναι έτοιμο, το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο, στο οποίο έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί.
Βάζουμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, αδειάζουμε μέσα τη σάλτσα πορτοκαλιού και την αφήνουμε να πάρει μία βράση. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το κοτόπουλο και το περιχύνουμε συνέχεια με τη σάλτσα, μέχρι να δέσει εντελώς η σάλτσα.
Σερβίρουμε το κοτόπουλο ζεστό με ρύζι μπασμάτι, προσθέτοντας από πάνω φρέσκο κρεμμυδάκι και σουσάμι.

Η συνταγή είναι του σεφ Γιώργου Τσούλη.

Κρεμώδες κασερόλ κοτόπουλο με καστανό ρύζι και μπρόκολο


Υλικά

340 γρ. στήθος κοτόπουλο κομμένο σε μπουκίτσες

340 γρ. μπρόκολο κομμένο σε μπουκετάκια

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 φλ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι

2 κ.σ. αλεύρι ολικής άλεσης για όλες τις χρήσεις

1μισή φλ. ζωμό λαχανικών

1/4 φλ. γιαούρτι 2%

μαύρο πιπέρι

αλάτι

λίγη καπνιστή πάπρικα

λίγο κουρκουμά

1/2 φλ. τριμμένη γραβιέρα ή άλλο τυρί της επιλογής σας

1/4 φλ. τριμμένη παρμεζάνα

1 φλ. ωμό καστανό ρύζι

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

 

Εκτέλεση

Ξεκινήστε βράζοντας το ρύζι σας σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.

Στο μεταξύ ρίξτε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε φαρδιά κατσαρόλα. Μόλις ζεσταθεί προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά και ρίξτε μέσα το μπρόκολο και το κοτόπουλο κομμένο σε μπουκίτσες. Μαγειρέψτε για λίγο και έπειτα προσθέστε το αλεύρι. Ανακατέψτε για 2-3 λεπτά και προσθέστε τον ζωμό λαχανικών.

Χαμηλώστε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρέψτε για μερικά λεπτά μέχρι να γίνει το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώστε, ρίξτε και λίγη καπνιστή πάπρικα και λίγο κουρκουμά και προσθέστε το βρασμένο ρύζι μέσα. Ανακατέψτε και ρίξτε μέσα την γραβιέρα.

Ανακατέψτε και βγάλτε στην άκρη. Περιμένετε 5 λεπτά και ρίξτε στο σουφλέ σας το γιαούρτι (μπορείτε και να το παραλείψετε αν θέλετε). Ανακατέψτε και δοκιμάστε για να δείτε αν σας λείπει κάτι σε μπαχαρικό.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Πασπαλίστε με την τριμμένη παρμεζάνα και βάλτε στον φούρνο για 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει.

Ζυμαρικά με κοτόπουλο και μανιτάρια


Υλικά

500 γρ. κοντό ζυμαρικό (τύπου ριγγατόνι, πένες, φαρφάλες)
350 γρ. κοτόπουλο μπούτι, φιλέτο
100 γρ. ελαιόλαδο
250 γρ. μανιτάρια λευκά, σε τέταρτα
100 γρ. μπέικον πλάκα, σε μέτριο καρέ
150 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
50 γρ. κρεμμύδι φρέσκο το λευκό μέρος, σε λεπτές ροδέλες
5 σκελίδες σκόρδο, σπασμένες
350 γρ. μπρόκολο ολόκληρο
κρασί λευκό
500 γρ. ζωμός κοτόπουλο
200 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, το πράσινο μέρος, σε λεπτές ροδέλες
2-3 φέτες ψωμί μπαγιάτικο, τριμμένο
100 γρ. βούτυρο, σε μέτρια κομμάτια
100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
3 γρ. μαύρο πιπέρι, φρέσκο, τριμμένο

 

Εκτέλεση

Κόβουμε το μπρόκολο σε φλωρέτες, κρατάμε το κοτσάνι.
Αλατίζουμε το κοτόπουλο και από τις δύο πλευρές, ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κοτόπουλο, σοτάρουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει ένα καστανό χρώμα, περίπου 2 με 3 λεπτά την κάθε πλευρά. Αφαιρούμε τα μπούτια και δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε λίγο ακόμη ελαιόλαδο, τα μανιτάρια, αλάτι και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν ένα σκούρο καστανό χρώμα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το μπέικον, το ξερό κρεμμύδι, τα ψιλοκομμένα κοτσάνια και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το λευκό μέρος από το φρέσκο κρεμμύδι, τις 4 σκελίδες από το σκόρδο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι και να μυρίσει το σκόρδο. Δυναμώνουμε τη φωτιά, σβήνουμε με το κρασί, βράζουμε μέχρι να συμπυκνωθεί, προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου και επαναφέρουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα. Σκεπάζουμε με καπάκι, μεταφέρουμε την κατσαρόλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160C και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο. (εναλλακτικά χαμηλώνουμε την τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε στην εστία της κουζίνας).

Κόβουμε τις μισές φλωρέτες του μπρόκολου σε μεγάλα μακρόστενα κομμάτια με κοτσάνι, από τις υπόλοιπες κόβουμε με το μαχαίρι την εξωτερική επιφάνεια από το πάνω κομμάτι από τις φλωρέτες, χτυπάμε ελαφρώς με ένα πολυμηχάνημα μέχρι να έχει τη μορφή του κους κους και αφήνουμε στην άκρη.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο προσθέτουμε τα μεγάλα κομμάτια μπρόκολο από τις φλωρέτες, αλάτι και σοτάρουμε μέχρι να πάρει ένα πολύ έντονο χρώμα, δίνοντας έτσι ένα άρωμα καψαλίσματος. Αφαιρούμε από το τηγάνι σε ένα πιάτο και κρατάμε στην άκρη.

Στο ίδιο τηγάνι και σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε 20 γρ. ελαιόλαδο, προσθέτουμε το τριμμένο ψωμί, μία σκελίδα σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να γίνει τραγανό και να πάρει ένα σκούρο καστανό χρώμα, περίπου 2 με 3 λεπτά. Δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το τριμμένο μπρόκολο, αλατίζουμε, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 1 λεπτό περίπου. Αφαιρούμε το σκόρδο και μεταφέρουμε σε σκεύος με χαρτί.

Σε μία κατσαρόλα με άφθονο νερό που βράζει προσθέτουμε αρκετό αλάτι και τα ζυμαρικά. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από το φούρνο. Βγάζουμε το μπούτι από την κατσαρόλα σε ένα σκεύος και την τοποθετούμε στη φωτιά σε μέτρια ένταση και συμπυκνώνουμε ελαφρώς τα υγρά από τη σάλτσα.

Σουρώνουμε και προσθέτουμε τα βρασμένα ζυμαρικά στην κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά, προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι το πράσινο μέρος, το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να γλασάρει η σάλτσα. Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το καψαλισμένο μπρόκολο, τη μισή παρμεζάνα και ανακατεύουμε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος