FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Λαχταριστά νηστίσιμα γλυκά!

Ημερομηνία: 09-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Πολλές φίλες και φίλοι της μαγειρικής μας στήλης που επικοινωνούν μαζί μου η με συναντούν στο δρόμο, μου ζητούν νηστίσιμα εύκολα γλυκά πέρα από τα τετριμμένα όπως τον κλασικό σιμιγδαλένιο χαλβά που βεβαίως είναι άπαιχτος, επιδιώκοντας μια μεγαλύτερη ποικιλία στις επιλογές τους. Κι όπως ξέρετε, χατίρια δεν χαλάω κι έτσι σήμερα αποφάσισα να κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα με σπέσιαλ γλυκά σε παραλλαγές όμως… νηστίσιμων που μπορούν να καταναλωθούν και από τους vegan που αυξάνονται, ενώ κάποια από αυτά και από διαβητικούς.

Σας έχω λοιπόν μια ωραία συνταγή για το πιο αφράτο μιλφέιγ που υπάρχει, γιατί ποιος είπε ότι τα νηστίσιμα γλυκά δεν είναι νόστιμα;  Χωρίς γάλα, βούτυρο ή αυγά και σας υπογράφω ότι είναι το ίδιο θεσπέσιο! Επισης μια γλυκάρα special για όλα τα γούστα! Κέικ με ταχίνι και μέλι, πεντανόστιμο, υγιεινό, χωρίς ζάχαρη, για διαβητικούς και φυσικά για τους  vegetarian φίλους και φίλες μας!  Το ταχίνι είναι η υπερτροφή όχι μόνο της νηστείας αλλά και της απόλυτα υγιεινής διατροφής.  Είναι πια και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το ταχίνι, δηλαδή ο σησαμοπολτός, εκτός από ένα τρόφιμο με ιδιαίτερη και πλούσια γεύση, είναι και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που επιδρούν ευεργετικά στον οργανισμό, γι αυτό και κερδίζει συνεχώς έδαφος στην ζαχαροπλαστική.

Το τελευταίο μας γλυκάκι, είναι ένα εύκολο σάμαλι χωρίς γιαούρτι! Ένα παραδοσιακό πολίτικο γλυκό και μία συνταγή vegan ή για την περίοδο της νηστείας. Το νηστίσιμο σάμαλι όπως και όλα τα σιροπιαστά γλυκά, πρέπει να σταθεί με το σιρόπι του μια ολόκληρη νύχτα και μετά να κοπεί για να σας μείνει αξέχαστο.  Μπείτε λοιπόν στην κουζίνα, κάντε τα γλυκά σας και περιμένω εντυπώσεις! Τα φιλιά μου!!

Φανταστικό και Εύκολο Μιλφέιγ (Πεντανόστιμο) - Mille Feuille - YouTube | Dessert recipes, Sweet desserts, Desserts

Νηστίσιμο Μιλφέιγ

Υλικά

280 γρ. ζάχαρη

110 γρ. αλεύρι

650 γρ. νερό

2 βανιλίνες

1 κ.σ. βιτάμ

400 ml φυτική κρέμα γάλακτος

3 πακέτα σφολιατίνια

άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

Σε μια  κατσαρόλα ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι και το νερό μέχρι να βράσει το μείγμα.Προσθέτουμε τις 2 βανιλίνες και το βιτάμ και ανακατεύουμε καλά.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Σε ένα μπολ προσθέτουμε τη φυτική κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε με το μίξερ μέχρι να γίνει σαντιγί.

Βγάζουμε τη μεμβράνη από την κατσαρόλα, προσθέτουμε το μείγμα στο μπολ και τα ανακατεύουμε όλα μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Σε ένα ταψί 20×25 εκ. βάζουμε τα σφολιατίνια και ρίχνουμε από πάνω τους τη μισή κρέμα.

Πάνω από την κρέμα θρυμματίζουμε λίγα σφολιατίνια και ρίχνουμε από πάνω τους την άλλη μισή κρέμα

Πάνω από την τελευταία στρώση κρέμα θρυμματίζουμε τα υπόλοιπα σφολιατίνια.

Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 4 ώρες.

Τέλος, πασπαλίζουμε το γλυκό με λίγη ζάχαρη άχνη.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Μιχαηλίδη

Γλυκιές συνταγές | Γιώργος Tσούλης | Giorgos Tsoulis - Results from #504

Κέικ με ταχίνι και μέλι

Υλικά

500 ml νερό

520 γρ. αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του

400 γρ. ταχίνι με πορτοκάλι

250 γρ. μέλι

100 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα

50 γρ. σταφίδες, σουλτανίνα

50 γρ. cranberries, αποξηραμένα

½ κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο

1 κ.γ. κανέλα, τριμμένη

Για το σερβίρισμα:

Ταχίνι της αρεσκείας σας

Εκτέλεση

Αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ  το μέλι, το ταχίνι, το νερό και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Ρίχνουμε μέσα τη κανέλα, το γαρύφαλλο, τα καρύδια, τις σταφίδες, τα cranberries, το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεψα.

Αδειάζουμε μέσα σε μια στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση, διαμέτρου 26 εκ., αφού πρώτα το έχουμε αλευροβουτυρώσει και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C στον αέρα για 1 ώρα. Μόλις είναι έτοιμο, αφήνουμε να κρυώσει.

Σερβίρουμε με ταχίνι.

Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη

Εύκολο νηστίσιμο σάμαλι χωρίς γιαούρτι! | PatraNews

Εύκολο νηστίσιμο σάμαλι χωρίς γιαούρτι!

Υλικά

2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό

1 φλ. σιμιγδάλι χοντρό

1/2 φλ. ζάχαρη

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

2 πρέζες σόδα μαγειρική

1½ φλ. χυμό από πορτοκάλι

1 φλ. καλαμποκέλαιο (ή βούτυρο καρύδας λιωμένο και κρύο)

1/2 φλ. νερό (ή γάλα καρύδας)

ξύσμα από 2 μέτρια λεμόνια

3/4 κ.γλ. κοφτό μαστίχα σκόνη

1 βανίλια

2 πρέζες αλάτι

Για το σιρόπι

2½ φλ. νερό

3 φλ. ζάχαρη

το χυμό από 1/2 λεμόνι

1 φλούδα από λεμόνι

Εκτέλεση

Για το παραδοσιακό νηστίσιμο σάμαλι χωρίς γιαούρτι, ανακατεύουμε πρώτα το ψιλό και το χοντρό σιμιγδάλι. Σε ένα μπολ, βάζουμε όλα τα υγρά υλικά για το γλυκό.  Βάζουμε μαζί  χυμό, νερό, λάδι, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη. Βροχηδόν προσθέτουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας. Ρίχνουμε το μπέικιν, τη σόδα, το αλάτι, το ξύσμα, τη βανίλια, τη μαστίχα κι ανακατεύουμε με ένα κουτάλι τα υλικά.

Ανακατεύουμε να βραχούν τα υλικά και να σπάσει κάθε κόμπος σιμιγδαλιού που δημιουργείται μόλις ενωθεί το σιμιγδάλι με τα υγρά. Αδειάζουμε σε ένα μικρο λαδωμένο πυρέξ. Και το νηστίσιμο σάμαλι, όπως και το κανονικό παραδοσιακό πολίτικο σάμαλι δεν πρέπει να έχουν ύψος πάνω από 3 εκατοστά όταν μπουν στο ταψί. Ισιώνουμε την επιφανεια του σφιχτού χυλού με ένα κουτάλι.

Σκεπάζουμε το γλυκό κι αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα και να ποτίσει καλά το σιμιγδάλι. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντινστάσεις, στους 170 °C στην κάτω σχάρα για περίπου 50΄, μέχρι να ροδίσει καλά το σαμάλι.

Όταν θα σιροπιάσουμε το σάμαλι, πρέπει το γλυκό να είναι καυτό και το σιρόπι χλιαρό προς κρύο. Αφήστε το γλυκό να σταθεί μια νύχτα να τραβήξει το σιρόπι. Μην το κόψετε πριν στεγνώσει το σιρόπι και ποτίσει καλά, γιατί αφενός θα διαλύεται το κομμάτι του σάμαλι και αφετέρου θα λιμνάζει το σιρόπι στο ταψί.

Για το σιρόπι

Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη φλούδα λεμονιού σε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη, όμως από την ώρα που θα πάρει βράση δεν ανακατεύουμε ξανά το σιρόπι. Βράζουμε το σιρόπι μετρώντας από την ώρα που θα πάρει βράση για 3-4΄, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και βράζουμε 1΄ επιπλέον.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος