FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Ήρθε το καλοκαίρι, ωέ!!!

Ημερομηνία: 08-06-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Επιτέλους, το καλοκαιράκι μπήκε, έναν ολόκληρο δύσκολο χειμώνα κάναμε αμάν να αλλάξει ο καιρός, να ζεσταθούμε, να λιαστούμε, να βολτάρουμε σε καμιά παραλία, να κολυμπήσουμε και να απολαύσουμε τη θάλασσα! Σήμερα λοιπόν λόγω ζέστης έχω κέφια, αλλά δεν θέλω να χαραμίσω και τίποτα ώρες στην κουζίνα για το μαγείρεμα, γι αυτό επέλεξα γρήγορο γεύμα, ψαράκι ταπεινό σερδελίτσα και ένα κριθαρότο με γαρίδες όνειρο!

Όλοι αγαπάμε την ψητή σαρδέλα. Υπάρχουν, όμως, κι άλλοι τρόποι για να τη χαρούμε στο τραπέζι μας. Το… γκουρμέ της κρίσης, ψάρι οικονομικό, μαγειρεμένο αλλιώς! Τέλειο κριθαρότο με γαρίδα να πλαισιώνεται από δυο ειδών πιπεριές, πράσο και ζωμό ντομάτας και μπύρα αντί κρασιού στο μαγείρεμα. Απίστευτο ταίριασμα! Μετά την υπέροχη καλοκαιρινή σας βόλτα, απολαύστε το μενού που σας προτείνω όπως και ένα ωραίο λεμονάτο γιαουρτόγλυκο που θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!

Αποτέλεσμα εικόνας για Σαρδέλες… σουβλάκι!

Σαρδέλες… σουβλάκι!

Υλικά

1/2 κιλό χοντρές σαρδέλες, καθαρισμένες

1 σκελίδα σκόρδο

1/2 κουταλιά κάπαρη

Μαϊντανό, δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι

3 κουταλιές ελαιόλαδο

1 λεμόνι

Καλαμάκια (όπως στο σουβλάκι)

Εκτέλεση

Μουλιάστε τα καλαμάκια στο κρύο νερό, μισή ώρα πριν το ψήσιμο, ώστε να μην ανοίγουν

Σε μπολ βάλτε το ξύσμα λεμονιού, το σκόρδο, τον μαϊντανό, το δεντρολίβανο, την κάπαρη ψιλοκομμένα -Αλάτι και πιπέρι

Ανάψτε το γκριλ στο 250

Περάστε τα καλαμάκια σε κάθε σαρδέλα, αλατίστε τις, απλώστε τις στο ταψάκι, ρίξτε από πάνω το μείγμα και ελαιόλαδο

Ψήστε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά -Με τα καλαμάκια τις γυρίζετε εύκολα πλευρά

Ρίξτε έξτρα χυμό λεμονιού όταν σερβίρετε.

http://www.andro.gr/wp-content/uploads/VEN_6718done-1024x682.jpg

Σαρδέλες παναρισμένες σε καπνιστή πάπρικα και μυρωδικά

Υλικά

200 γρ. σαρδέλες φιλεταρισμένες

50 γρ. αλεύρι

50 γρ. γαλέτα

2 αβγά

1 κουτ. της σούπας άνιθο ψιλοκομμένο

1 κουτ. της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κουτ. της σούπας κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο

Μισό κουτ. του γλυκού καπνιστή πάπρικα

Αλάτι, πιπέρι

Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα.

Για την πατατοσαλάτα

200 γρ. πατάτες βρασμένες, κομμένες κυδωνάτες

1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη

μερικά φύλλα κάππαρη Σαντορίνης

1 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι φρέσκο

1 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη

50 ml. ελαιόλαδο

Χυμό από 1 λεμόνι Αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση

Γεμίζουμε (αφού πρώτα βγάλουμε το κόκαλο) την κοιλιά της κάθε σαρδέλας με τα μυρωδικά (άνιθο, μαϊντανό, κρεμμυδάκι, αλάτι, πιπέρι). – Στη συνέχεια, περνάμε την κάθε σαρδέλα διαδοχικά από το αλεύρι, τα αβγά (χτυπημένα) και, τέλος, από τη γαλέτα, την οποία έχουμε αναμείξει με την πάπρικα. – Τηγανίζουμε τις σαρδέλες στο ηλιέλαιο μέχρι να ροδοκοκκινήσουν και τις τοποθετούμε σε σκεύος με απορροφητικό χαρτί. – Σε ένα μπολ τοποθετούμε τις πατάτες και όλα τα υλικά της πατατοσαλάτας, μαρινάρουμε, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι από τον σεφ Χρήστο Τζιέρα

Αποτέλεσμα εικόνας για Κριθαρότο με γαρίδες

Κριθαρότο με γαρίδες

Υλικά

20 φρέσκες – κατά προτίμηση- γαρίδες Νο. 3-4

1 φλιτζάνι κριθαράκι ή risoni Barilla

1.3 λίτρα ζεστό ζωμό από τα κεφάλια των γαρίδων

1 πράσο μεσαίου μεγέθους κομμένο σε ροδέλες

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 πιπεριά Φλωρίνης σε ροδέλες

1 πιπεριά κέρατο σε ροδέλες

8 ντοματάκια για ντεκόρ (προαιρετικά)

500 γρ. τριμμένη ντομάτα

100 ml μπύρα ή λευκό κρασί

50 γρ. βούτυρο αγελάδος

70 ml ελαιόλαδο

1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό για το σερβίρισμα

αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και κόβετε σε ροδέλες το πράσο και τις πιπεριές. Καθαρίζετε τις φρέσκες γαρίδες ως εξής: Με ένα αιχμηρό μαχαιράκι κάνετε μια τομή στο κέλυφος της κάθε γαρίδας στη κοιλιά της απ’ την ουρά ως το κεφάλι, το ανοίγετε και αφαιρείτε το καύκαλο της ουράς. Βλέποντας την κάθε γαρίδα από πάνω, με το κεφάλι της προς εσάς, βάζετε την άκρη του μαχαιριού σας ανάμεσα στην άκρη του κεφαλιού και στο σώμα και αφαιρείτε το εντεράκι με μια οδοντογλυφίδα.

Ετοιμάζετε το ζωμό: Κόβετε όλα τα κεφάλια απ’ τα σώματα των γαρίδων με μαχαίρι και τα κρατάτε σε ένα ξεχωριστό μπολ. Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε 1.3 λίτρα νερού και μόλις πάρει βράση, προσθέτετε τα κεφάλια απ’ τις γαρίδες, 1 κ.γ. αλάτι, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 10 λ. Τα αφαιρείτε από τη φωτιά, τα σουρώνετε, πετάτε τα κεφάλια και κρατάτε το ζωμό για το κριθαρότο.

Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ή σε wok, σε μέτρια φωτιά, βάζετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο να κάψουν για 1 λ. Προσθέτετε όλα μαζί τα λαχανικά (κρεμμύδι, πράσο, πιπεριές) και τα σοτάρετε ανακατεύοντας για 3 λ μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται.

Προσθέτετε το κριθαράκι στο μείγμα, ανεβάζετε τη φωτιά στο μέγιστο και ανακατεύετε συνεχώς για 1 λ. Προσθέτετε μια κουτάλα με ζωμό και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Μόλις “πιεί” το μείγμα, προσθέτετε την επόμενη κουταλιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα με κυκλικές · κινήσεις.

Σε 3-4 λ προσθέτετε τη μπύρα ή το λευκό κρασί και συνεχίζετε μετά την ίδια διαδικασία με 1 κουτάλα από το ζωμό. Ανακατεύετε για 2 λ και προσθέτετε αλάτι, πιπέρι τη τριμμένη ντομάτα και τα ντοματάκια. Συνεχίζετε την σταδιακή πρόσθεση ζωμού γαρίδας μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμο το κριθαράκι ( Υπολογίστε ότι το κριθαρότο θα είναι έτοιμο στο 18º περίπου λεπτό από τότε που ξεκινήσατε ή στο 14º από τότε που μπήκε το κριθαράκι μέσα). [*]

Ρίχνετε τις γαρίδες μέσα στο κριθαρότο, και τις βράζετε μαζί με το κριθαράκι για 2 ΜΟΝΟ λ Οι γαρίδες αυτού του μεγέθους σε μέτρια συνταγή θέλουν αυστηρά 2 λ μαγείρεμα. Αν τις αφήσετε περισσότερο χρόνο οι γαρίδες θα σκληρύνουν. Αφαιρείτε το σκεύος από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη για 3 λ. Οι γαρίδες θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται ελαφρά απ’ τη θερμότητα του κριθαρότου και όταν σερβιριστούν θα είναι τέλειες.

Προσθέτετε το ψιλοκομμένο μαϊντανό, πιπέρι και ανακατεύετε. Στο κριθαρότο μπορείτε (προαιρετικά) να προσθέσετε 1-2 κ.σ. βούτυρο ή μαλακό τυρί κρέμα ή μασκαρπόνε στο τελείωμα, μαζί με μια κουταλιά απ’ το ζωμό και να τ’ ανακατέψετε μαζί. Σερβίρετε ζεστό το κριθαρότο σας και το απολαμβάνετε.

Αποτέλεσμα εικόνας για Δροσερό γλυκό ψυγείου γιαούρτι - λεμόνι

Δροσερό γλυκό ψυγείου γιαούρτι – λεμόνι

Υλικά

500 γρ γιαουρτι στραγγιστο πληρη λιπαρών

200 γρ τυρι κρέμα

1/2 κουτακι ζαχαρουχο

1 λεμονι μικρό, χυμο και ξύσμα

μπισκοτα digestive αλεσμενα

Εκτέλεση

Ανακατευουμε το γιαούρτι, το τυρί, το ζαχαρούχο και το ξύσμα μεχρι η κρέμα μας να ειναι ομοιογενής. Προσθέτουμε σταδιακά το χυμο λεμόνι για να ελεγξουμε το πόσο ξινό το θέλουμε (μπορεί να μη χρησιμοποιήσουμε ολο το χυμό)

Θρυμματιζουμε τα μπισκότα και βαζουμε απο μια κουταλια στο ποτηρι μας ή μπώλ μας.

Συμπληρώνουμε με 1-2 κουταλιες κρέμα και παλι μπισκοτο και τελειωνουμε με κρέμα. Τοποθετούμε στο ψυγείο να σφήξει για 1-2 ώρες. (εμεις τιμήσαμε 2 επιτοπου πριν σφήξουν)

Γαρνιρουμε με οτι έχουμε… εγώ εβαλα ψιλοκομμένο καρύδι..


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος