FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Η “βασίλισσα” λιαστή ντομάτα!

Ημερομηνία: 21-08-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”5377″ img_size=”full”][vc_column_text]Από τα καλύτερα που μας επιφυλάσσει το τέλος του καλοκαιριού αλλά και ο Σεπτέμβρης ,  είναι οι διαδικασίες διατήρησης και αποθήκευσης των διάφορων προϊόντων φρούτων, λαχανικών που βρίσκονται σε αφθονία αυτήν την εποχή, για να μπορούμε να τα καταναλώσουμε το χειμώνα. Φτιάχνουμε τις μαρμελάδες μας, τα γλυκά του κουταλιούμ καταψύχουμε τα λαχανικά μας, μαζεύουμε ρίγανες, αρωματικά, χαμομήλι και όλα τα καλά της φύσης.

Κάπως έτσι, “φυλακίζουμε” τις γεύσεις του καλοκαιριού σε βάζα , σε κιούπια και σε σακούλια!  Σήμερα λοιπόν είπα να κάνουμε ένα αφιέρωμα στις  λιαστές ντομάτες που συνοδεύουν δεκάδες φαγητά προσθέτοντας μια γεύση ξεχωριστή και που  διατηρούνται στο ελαιόλαδο , αλλά μπορούν να διατηρηθούν και σκέτες αφού βέβαια αποξηραθούν εντελώς. Περασμένες σε γερή κλωστή , γίνονται υπέροχες κολαΐνες και ένα υπέροχο   διακοσμητικό στην κουζίνα μας  για λίγες μέρες πριν τις φυλάξουμε κι αυτές σε βάζο. Δείτε λοιπόν βήμα – βήμα την διαδικασία για να κάνετε λιαστές ντομάτες και υπέροχες συνταγές. Καλοφάγωτες φίλοι μου!!

Λιαστές ντομάτες από χέρι | Άρθρα | Bostanistas.gr : Ιστορίες για ...

Πως φτιάχνω λιαστή ντομάτα

Υλικά

Ντομάτες (μικρές σφικτές ή ποικιλίας πομοντόρο)

Αλάτι ριζάτο

Ελαιόλαδο

Αρωματικά της αρεσκείας μας (σκόρδο, αρισμαρί, δάφνη, ρίγανη , κόκκους πιπεριού, καυτερή πιπεριά,  κλπ)

Εκτέλεση

Διαλέγουμε τις ντομάτες  (ώριμες αλλά γερές) και τις πλένουμε καλά .  Τις αφήνουμε να στραγγίξουν . Στρώνουμε ταψιά με χαρτί ψησίματος ή λαδόκολα , τις κόβουμε στα δύο ή σε περισσότερα κομμάτια αν είναι μεγάλες και τις απλώνουμε με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, ώστε να μην ακουμπούν η μία στην άλλη. Αλατίζουμε με χοντρό (ριζάτο αλάτι) . Σκεπάζουμε με τούλι και τις βγάζουμε στον ήλιο , σε μέρος που δεν πλησιάζουν γάτες, πουλιά, μυρμήγκια κλπ. Κάθε βράδυ τις βάζουμε μέσα στο σπίτι . Μετά από 1-2 μέρες τις μετακινούμε ελαφρά από τις αρχικές τους θέσεις. Σ υνήθως χρειάζονται 5-8 μέρες για να αποξηρανθούν ανάλογα τη θερμοκρασία και την ηλιοφάνεια. Ένα ελαφρό αεράκι συνήθως ευνοεί την αποξήρανση, αν δεν μεταφέρει σκόνη… Πιθανόν ανάλογα το πάχος τους να χρειάζεται να τις τρυπήσουμε ή να τις ανοίξουμε λίγο μετά από 2-3 μέρες, ειδικά αν ο ήλιος δεν είναι πολύ καυτός την εποχή της αποξήρανσης. Όταν αποξηραθούν τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις αποθηκεύουμε σε ΚΡΥΑ αποστειρωμένα βάζα  ή σε κολαΐνες : γεμίζουμε βαζάκια με τις ντομάτες , προσθέτουμε το αρωματικό της αρεσκείας μας  και τις καλύπτουμε με ελαιόλαδο. Αν δεν θέλουμε να τις αποθηκεύσουμε σε ελαιόλαδο, τις περνάμε σε χοντρή κλωστή και τις αφήνουμε να αποξηραθούν ακόμη περισσότερο. Τις αποθηκεύουμε σε γυάλινα βάζα, σε μπολ που κλείνουν αεροστεγώς ή σε υφασμάτινα σακουλάκια.  Στα βαζάκια μπορούμε να βάλουμε δεντρολίβανο , δάφνη, σκόρδο με το φλούδι και πιπέρι σε κόκκους .

CRETANGASTRONOMY.GR

Μοσχαράκι κατσαρόλας με λιαστές ντομάτες, μανιτάρια και σάλτσα ...

Μοσχαράκι κατσαρόλας με λιαστές ντομάτες

Υλικά (4 μερίδες)

1 κιλό μοσχάρι, κατά προτίμηση ελιά

2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μικρά κυβάκια

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1-2 δαφνόφυλλα

1 κιλό λευκά μανιτάρια

200 γρ λιαστές ντομάτες

1 1/2 κ.σ. πικάντικη μουστάρδα

100 ml λευκό, ξηρό κρασί

1/2 κ.σ. δεντρολίβανο πολύ ψιλοκομμένο (ή και αποξηραμένο)

100 ml καλό παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε τις λιαστές ντομάτες σε μπολ με λίγο ζεστό νερό να μουλιάσουν, τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε στη συνέχεια στη μέση ή στα τέσσερα. Το νερό τους το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το κρέας, έχει φοβερή γεύση.

Πλένουμε το κρέας και το κόβουμε σε μικρά κυβάκια-μπουκιτσες των 3 εκατοστών. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Ανεβάζουμε μια φαρδιά κατσαρόλα σε ένα μάτι και ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα του ελαιολάδου σε δυνατή φωτιά.

Σοτάρουμε το κρέας για 4 με 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Έτσι όπως είναι μικρά τα κομμάτια του κρέατος, θα βρουν πολλά, γι’ αυτό θα τα τσιγαρίσουμε λίγα-λίγα (για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού στην κατσαρόλα. Κάθε δόση που ετοιμάζεται, την αφαιρούμε και τη βάζουμε σε ένα πιάτο παραδίπλα, πριν περάσουμε στην επόμενη ποσότητα που θα σοτάρουμε.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη και τα σοτάρουμε και αυτά για άλλα 3 με 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Με ένα ξύλινο κουτάλι “ξύνουμε” τον πάτο της κατσαρόλας, για να μαζέψουμε και το παραμικρό από το κολλημένο κρέας που έχει απομείνει από το σοτάρισμα, η γεύση του είναι υπέροχη και τη θέλουμε στο φαγητό.

Περιχύνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2-3 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοολούχο μέρος του και να μείνουν στην κατσαρόλα τα αρώματά του.

Αλατοπιπερώνουμε και επιστρέφουμε στην κατσαρόλα τα κομμάτια του κρέατος.

Ρίχνουμε ζεστό νερό, τόσο που ίσα να καλύψει το κρέας και μαγειρεύουμε για 1 με 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να κοχλάζουν τα υγρά. Θυμηθείτε πως μέρος του νερού που θα προσθέσουμε θα είναι αυτό στο οποίο μαλάκωσαν οι λιαστές ντομάτες.

Χαμηλώνουμε την ένταση στο μάτι στο χαμηλό, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι σχεδόν να γίνει το κρέας.

Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι σε παραδιπλανό μάτι, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο πάνω από δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια και τις λιαστές ντομάτες για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να εξατμιστούν τα βλαστικά υγρά τους. Τα μεγαλύτερα από τα μανιτάρια τα κόβουμε στη μέση ή και στα τέσσερα, τα πιο μικρά τα αφήνουμε ολόκληρα.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρέας τα σοταρισμένα μανιτάρια. Προσθέτουμε το δενδρολίβανο (εάν χρησιμοποιήσουμε φρέσκο ψιλοκόβουμε πολύ ψιλά μόνο τα φυλλαράκια του, διαφορετικά χρησιμοποιούμε τριμμένο αποξηραμένο) και το σπιτικό κύβο κρέατος. Προσθέτουμε και αλάτι με πιπέρι, ανάλογα με τα γούστα μας.

Ανακατεύουμε, προσθέτουμε και το ελαιόλαδο που έχει απομείνει από το σοτάρισμα των μανιταριών, ελέγχουμε τα υγρά στην κατσαρόλα με το κρέας, που πρέπει να καλύπτουν κατά τα 2/3 το κρέας με τα μανιτάρια και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα.

Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.

Ρίχνουμε 1/2 κουτάλα της σούπας από το ζουμί του φαγητού σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη μουστάρδα, τη διαλύουμε και το αδειάζουμε πίσω στην κατσαρόλα.

Ανακατεύουμε καλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά. Αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά και σερβίρουμε.

cookpad.com

Τριβελάκι ολικής με σάλτσα κάσιους, αποξηραμένα σύκα & λιαστή ντομάτα

Τριβελάκι  με σάλτσα κάσιους αποξηραμένα σύκα & λιαστή ντομάτα

Υλικά

500 γρ. τριβελάκι ολικής

70 γρ. λιαστή ντομάτα

70 γρ. κάσιους, ανάλατα και άψητα

50 γρ. φέτα, θρυμματισμένη

100 ml ελαιόλαδο

4-5 αποξηραμένα σύκα, κομμένα στη μέση

2-3 φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα +extra για το σερβίρισμα

1 σκ. σκόρδο

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση

Τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά μια κατσαρόλα με νερό. Μόλις βράσει καλά, αλατίζουμε και προσθέτουμε το τριβελάκι βράζοντας το 2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο, που αναγράφεται στη συσκευασία, ώστε να βγει al dente.

Παράλληλα, προσθέτουμε στο multi το ελαιόλαδο, τα κάσιους, τη λιαστή ντομάτα, τη φέτα, το σκόρδο, το βασιλικό, αλατοπιπερώνουμε και πολτοποιούμε, μέχρι να γίνουν μία κρέμα.Στη συνέχεια, τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, την αφήνουμε να ζεσταθεί κι αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε το αποξηραμένο σύκο και το σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.Κατόπιν, προσθέτουμε στο τηγάνι τη σάλτσα κάσιους, τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Τέλος, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο έξτρα βασιλικό.

 [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

olympia