FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Η μαγειρική ως… ψυχοθεραπεία!

Ημερομηνία: 26-02-2021 | Συντάκτης:

Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, για δεύτερη φορα, καλοκαίρι θα μυρίσει! Πραγματικά καλοκαιρινός καιρός με μια λιακάδα που ανεβάζει την διάθεση και την ψυχολογία μας και που δυστυχώς δεν μπορούμε να την χαρούμε όσο θα θέλαμε, αφού από τις 6 το απόγευμα είμαστε… κλειδαμπαρωμένοι λόγω καραντίνας! Αυτό σημαίνει ότι έχουμε λιγο περισσότερο χρόνο να ασχοληθούμε με την μαγειρική, καθαρά… ψυχοθεραπευτικά μήπως και αντέξουμε! Βέβαια οι συνταγές που σας έχω σήμερα, δεν είναι περίπλοκες, θα έλεγα το αντίθετο, είναι γρήγορες με μικρό χρόνο προετοιμασίας, γι αυτό μαγειρέψτε το μεσημέρι  χωρίς πολλές διαδικασίες για να προλάβετε μετά το φαγητό να κάνετε τον περίπατό σας  και το απόγευμα, κάντε το γλυκάκι σας.

Κεφτεδάκια που λατρεύουν τα παιδιά, λίγο… πειραγμένα με τριμμενη πατάτα  που μπορείτε να συνοδέψετε με πλιγούρι, μια ομελέτα φούρνου με μπρόκολο και μανιτάρια , εύκολο, γρήγορο φαγητό για όλη την οικογένεια και εναλλακτικά ένα κοτόπουλο φιλέτο στήθος αλά κρεμ που σίγουρα θα σας ξετρελάνει με την κρεμώδη υφή και τα αρώματά του.

Όσο για γλυκάκι, σας έχω την πιο ωραία, εύκολη και αυθεντική αμερικάνικη συνταγή Carrot Cake  για να συνοδέψετε το καφεδάκι σας και το πρωινό των παιδιών. Αφράτο κέικ καρότου, με τη σωστή υγρασία και τέλειο frosting. Την ώρα που ψήνεται, τρελαίνεσαι από τα αρώματα του!

Μεγάλοι Έλληνες Ηθοποιοί Θεάτρου – Μάνος Κατράκης | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κεφτεδάκια με πατάτες τριμμένες και πλιγούρι

Υλικά

Για τους κεφτέδες

400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από ελιά

3 πατάτες, χοντροτριμμένες και στυμμένες

1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο και στυμμένο

1 αυγό

70 γρ. φρυγανιά, τριμμένη

1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος

λάδι για το τηγάνισμα

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το πλιγούρι

400 γρ. πλιγούρι χοντρό

1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο

3 πιπεριές Φλωρίνης από βάζο, στραγγισμένες και κομμένες σε μέτρια καρέ

70 γρ. βούτυρο αγελάδας

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Μείγμα κιμά: Βάζουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια σε μπολ και τα ζυμώνουμε πολύ καλά. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, μέχρι να σφίξει το μείγμα. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το πλιγούρι.

Πλιγούρι: Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε 800 ml νερό και αλατοπίπερο και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Προσθέτουμε το πλιγούρι, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά, μέχρι το πλιγούρι να απορροφήσει τα υγρά.

Κεφτέδες: Πλάθουμε το μείγμα σε κεφτεδάκια περίπου 50 γρ. το καθένα. Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουμε τους κεφτέδες μαζί με το πλιγούρι.

Η συνταγή είναι από την Νίκη Χρυσανθίδου και τον Γαστρονόμο

Baked Eggs - Jim Michailidis - YouTube

Ομελέτα φούρνου σαν σουφλέ

Υλικά

1 κρεμμύδι μέτριο

2 σκελίδες σκόρδο

4 κ.σ. ελαιόλαδο

200 γρ. μανιτάρια

12 αυγά

1 κ.γ. αλάτι

1/2 κ.γ. μαυροπίπερο

400 γρ. γάλα

110 γρ. κασέρι τσένταρ

30 γρ. παρμεζάνα

100 γρ. μπρόκολο βρασμένο

130 γρ. ψωμί σε κύβου

Εκτέλεση

Σε 1 τηγάνι βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4 λεπτά, μετά προσθέτουμε το σκόρδο και βάζουμε το μείγμα σε 1 μπολ.

Σε 1 τηγάνι βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμένα μανιτάρια σε μέτρια φωτιά για περίπου 6 λεπτά και βάζουμε το μείγμα σε 1 μπολ.

Σε 1 μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, το αλάτι, το μαυροπίπερο, το γάλα, τα 2 μείγματα, το τσένταρ, την παρμεζάνα και το βρασμένο μπρόκολο.

Σε 1 βουτυρωμένο ταψί (20×20 εκ) βάζουμε το κομμένο σε κύβους ψωμί και από πάνω το μείγμα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 175 για περίπου 1 ώρα.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Μιχαηλίδη

Κοτόπουλο αλά κρεμ

Κοτόπουλο αλά κρεμ

Υλικά

2 στήθη κοτόπουλου, κομμένο σε μικρά κυβάκια 4×4

150 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες

200 γρ. κρέμα γάλακτος, πλήρης

100 ml λευκό κρασί

250 ml ζωμό κοτόπουλου

½ κ.σ. εστραγκόν, τριμμένο

2 κ.σ. θυμάρι

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση

Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ένα τηγάνι και το σοτάρουμε μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμη. Έπειτα σβήνουμε με λευκό κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αδειάζουμε το ζωμό κοτόπουλου, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το εστραγκόν, το θυμάρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί μέχρι να εξατμιστούν τελείως τα υγρά.  Στη συνέχεια ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και την αφήνουμε να δέσει με το φαγητό και σε λίγο σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη

Carrot Cake • Argiro Barbarigou - YouTube

Κέικ καρότου

Υλικά

Για το κέικ

300 γραμ. σπορέλαιο

200 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική

200 γραμ. μαύρη ατέργαστη ζάχαρη

4 αυγά

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

300 γραμ. τριμμένο καρότο

100 γραμ. καρύδια

100 γραμ. σταφίδες

250 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

50 γραμ. κακάο

2 βανίλιες

2 κ.γλ. σόδα

1 κ.γλ. αλάτι

2 κ.γλ. κανέλα

Για την επικάλυψη

250 γραμ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου

150 γραμ. άχνη ζάχαρη

100 γραμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε το κέικ καρότου προθερμαίνοντας το φούρνο στους 160ºC στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα. Βουτυρώνουμε 2 ταψάκια με διάμετρο 23 εκ. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση.

Βάζουμε σε μπολ όλα τα στερεά υλικά και τα ανακατεύουμε με κουτάλι. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη λευκή, τη μαύρη ζάχαρη και το σπορέλαιο. Τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 3′ να λιώσει καλά η ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και το ξύσμα.

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε σε δόσεις σιγά σιγά τα στερεά υλικά. Τέλος, ρίχνουμε το καρότο, το καρύδι και τη σταφίδα και απαλά αναδιπλώνουμε το μείγμα να μπουν μέσα τα υλικά. Ισομοιράζουμε το μείγμα στα έτοιμα ταψάκια. Ψήνουμε για περίπου 40′ να σταθεροποιηθεί, να φουσκώσει και να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι από το κέντρο του.

Αφήνουμε να κρυώσουν και τα ξεφορμάρουμε. Βάζουμε το ένα κέικ σε πιατέλα. Αλείφουμε με τη μισή κρέμα, καλύπτουμε με το άλλο κέικ και αλείφουμε με την υπόλοιπη κρέμα.

Για την επικάλυψη του Carrot Cake

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το τυρί κρέμα και το αφρατεύουμε λίγο με το σύρμα. Λίγη λίγη, χτυπώντας παράλληλα, ρίχνουμε την άχνη. Τέλος, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα και χτυπάμε ελαφρά να αφρατέψει η επικάλυψη.

Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος