FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Η μαγειρική είναι σαν τη ζωγραφική!

Ημερομηνία: 15-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Αν και μέσασε κι ο Νοέμβρης και το καλοκαίρι μας αποχαιρέτισε οριστικά, τα τερτίπια του καιρού που ευτυχώς κρατά υψηλές θερμοκρασίες ακόμα αν και βρεχόμαστε συχνά, η πυξίδα ακόμα δεν μας δείχνει πορεία προς το χειμώνα. Αυτό σε άλλους αρέσει, σε άλλους όχι γιατί περιμένουνε να ανάψουνε τα τζάκια, να ρίξουνε στη φωτιά και καμιά μπριζολίτσα για την κρασοκάτανυξη, αλλά μέχρι τότε, υπάρχουν φαγάκια για… όλες τις εποχές και όλα τα γούστα. Έτσι σήμερα σας έχω και πάλι ωραίες προτάσεις με κοτόπουλο- παρμεζάνα στο φούρνο, κότσι χοιρινό με πατατούλες για το Κυριακάτικο τραπέζι σας  αλλά και αφράτα ζεστά σκορδόψωμα για όλες τις ώρες αλλά και για να συνοδέψετε όλα σας τα γεύματα. Απλές συνταγές, ίσως λίγο «πειραγμένες» κάποιες από αυτές, αλλά η νοστιμιά συνοδεύεται και με την δική μας προσωπική πινελιά. Η μαγειρική είναι σαν την ζωγραφική! Εμπνέεσαι, δημιουργείς με τα  πινέλα και τα χρώματά σου και οι άλλοι απολαμβάνουν την τέχνη σου! Δημιουργείστε λοιπόν!

Αποτέλεσμα εικόνας για Ζυμαρικό

Κοτόπουλο παρμεζάνα με πένες στο φούρνο

Υλικά

2 στήθη κοτόπουλου, ξεκοκαλισμένα, καθαρισμένα και αλατοπιπερομένα

1/4 κούπα αλεύρι

1 μεγάλο αυγό, χτυπημένο

1/3 κούπας τριμμένη φρυγανιά

3 με 4 κ.σ. ελαιόλαδο

400γρ. πένες

1 βάζο με την αγαπημένη σας κόκκινη σάλτσα για ζυμαρικά

3κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

350γρ. μοτσαρέλα

3κ.σ. παρμεζάνα, τριμμένη

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200C.

Απλώστε το αλεύρι σε ένα μεγάλο πιάτο, το αυγό σε ένα βαθύ μπολ και την τριμμένη φρυγανιά σε ένα άλλο μεγάλο πιάτο. Περάστε κάθε στήθος κοτόπουλου πρώτα από το αλεύρι, μετά από το αυγό και τέλος από την φρυγανιά, πιέζοντάς το με την παλάμη του χεριού σας ώστε να παναριστεί καλά.

Καλύψτε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο, ψεκάστε το με λάδι και βάλτε μέσα το κοτόπουλο, γυρνώντας το αρκετές φορές ώστε να καλυφθεί ολόκληρο με το λάδι. Ψήστε το στο φούρνο για περίπου 15 λεπτά, γυρίστε το, και ψήστε το από την άλλη μεριά για άλλα 10 λεπτά. Βγάλτε το από το φούρνο, αφήστε το να κρυώσει ελαφρά και κόψτε το σε κομματάκια.

Όσο το κοτόπουλο είναι στο φούρνο, βράστε τα μακαρόνια, σουρώστε τα και ανακατέψτε τα με τον μαϊντανό, τη σάλτσα και τέλος ρίξτε μέσα τα κομματάκια κοτόπουλου. Αλατοπιπερώστε.

Ρίξτε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα πιρέξ και καλύψτε την κορυφή με μοτσαρέλα και παρμεζάνα. Ψήστε το στο φούρνο για περίπου 18 λεπτά, ή μέχρι το τυρί να λιώσει και τα υλικά να πάρουν ένα χρυσοκαφέ χρώμα.

Η συνταγή είναι από τις xrysessyntages.gr

Αποτέλεσμα εικόνας για κοτσι χοιρινο στο φουρνο

Χοιρινό κότσι με πατάτες

Υλικά

2 χοιρινά κότσια με το δέρμα (3 κιλά)

2  κ.σ. κοφτές νοστιμιά

2 κ.σ. ελαιόλαδο

δεντρολίβανο

θυμάρι

4 σκ. σκόρδο

πιπέρι

νερό

Για τη σάλτσα

300 γρ. μαγιονέζα

3 κ.σ. μέλι

1 ½ κ.σ. μουστάρδα Dijon

Για τις πατάτες

1 κιλό πατάτες βρασμένες

2 κ.σ. ελαιόλαδο

θυμάρι

1 κ.γ. νοστιμιά

δυόσμο

Εκτέλεση

Για τα κότσια

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

Βάζουμε το κάθε χοιρινό κότσι πάνω σε μία λαδόκολλα. Προσθέτουμε τη νοστιμιά, το ελαιόλαδο, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, το σκόρδο, πιπέρι και μαρινάρουμε.

Συγκεντρώνουμε όλα τα μυρωδικά κάτω από το κάθε κότσι. Κλείνουμε τις λαδόκολλες, τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και μεταφέρουμε το κρέας στο ταψί πάνω σε μία σχάρα.

Ρίχνουμε λίγο νερό και ψήνουμε για 4 ώρες. Κάθε ώρα προσθέτουμε νερό στο ταψί.

Ξετυλίγουμε το κρέας και το αφήνουμε να ψηθεί για 20-30 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.

Για τη σάλτσα

Σε ένα μπολ με μαγιονέζα προσθέτουμε το μέλι, τη μουστάρδα και ανακατεύουμε.

Για τις πατάτες

Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει.

Προσθέτουμε ελαιόλαδο, τις πατάτες χοντροκομμένες, το θυμάρι, τη νοστιμιά και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα οι πατάτες.

Όταν είναι έτοιμες τις μαρινάρουμε με λίγη σάλτσα μαγονέζας και προσθέτουμε δυόσμο.

Για το σερβίρισμα

Τρυπάμε  τις λαδόκολλες για να φύγουν όλα τα λιπαρά από το κρέας. Το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο ξύλο κοπής. Σερβίρουμε με τη σάλτσα και τις πατάτες.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Αποτέλεσμα εικόνας για σπιτικο σκορδοψωμο

Σπιτικό σκορδόψωμο με μοτσαρέλα

Υλικά

1 δόση ζύμης για πίτσα ή μια συσκευασία έτοιμη ζύμη για πίτσα

100 γρ. βούτυρο λιωμένο

5 μεγαλούτσικες σκελίδες σκόρδου

160-180 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη

λίγη ρίγανη

Διαφήμιση

Εκτέλεση

Βάζουμε στο μούλτι το βούτυρο και το σκόρδο και τα χτυπάμε πολύ καλά να γίνουν αλοιφή. Απλώνουμε στον πάγκο εργασίας μας την ζύμη και την ανοίγουμε σε παραλληλόγραμμο φύλλο.

Βοηθάμε στο άνοιγμα και με έναν πλάστη μικρό, αλλά φροντίζουμε η ζύμη μας να μην έχει πολύ μικρό πάχος, ώστε να μπορέσουμε αργότερα να την τυλίξουμε σε ρολό χωρίς να μας διαλυθεί.

Αφού την ανοίξουμε, κρατάμε 2-3 κουταλιές από το μείγμα του βουτύρου-σκόρδου στην άκρη, και με το υπόλοιπο αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης.

Από πάνω πασπαλίζουμε με την τριμμένη μοτσαρέλα. Φροντίζουμε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια της ζύμης. Στην συνέχεια τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό από την μακριά πλευρά. Με κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε κομμάτια πάχους 1,5 δαχτύλου περίπου.

Τοποθετούμε τα κομμάτια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου, με τις κομμένες πλευρές πάνω-κάτω. Με ένα κουταλάκι μικρό, περιχύνουμε την επιφάνεια κάθε κομματιού με το μείγμα σκόρδου βουτύρου που έχουμε κρατήσει στην άκρη. Πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν τα σκορδοψωμάκια μας.

https://i.pinimg.com/236x/ef/88/5c/ef885cabad1cb33249764dbf186de398.jpg

Ροζέδες Κυθήρων (παραδοσιακά αμυγδαλωτά)

Υλικά

2 κούπες αμύγδαλα φιλέ

1 κούπα αμύγδαλα με τη φλούδα

¾ κούπας λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική

½ κούπα ψιλό σιμιγδάλι

½ κ.γ. κανέλα

1 πρέζα γαρίφαλο

½ κούπα μέλι

¼ κούπας νερό

ανθόνερο

ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Ρίχνουμε όλα τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν σαν χοντρό σιμιγδάλι. Τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, την κανέλα και το γαρίφαλο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό και το μέλι, ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το μέλι. Μεταφέρουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε με τα χέρια μας καλά ώστε να δημιουργηθεί μια σφιχτή ζύμη. Πλάθουμε σε σχήματα της αρεσκείας μας (στρογγυλά, μπαστουνάκια κ.λπ.). Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C (στον αέρα). Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί, τοποθετούμε επάνω τα γλυκά και ψήνουμε για 12-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου 30 λεπτά και ραντίζουμε με ανθόνερο. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε μπόλικη ζάχαρη άχνη, βουτάμε μέσα τα γλυκά και τα γυρνάμε με τα χέρια ώστε να καλυφθούν καλά.

Η συνταγή είναι από την Ρένα Οροκλού (φωτο www.studiom.gr-food stayling Μάκης Γεωργιάδης)


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος