FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Γλυκές γιορτινές προτάσεις

Ημερομηνία: 03-12-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Γράφει και επιμελείται η Ελένη Παπαδοπούλου

Αισίως περάσαμε χθες το κατώφλι του  Δεκέμβρη, προϋπαντώντας αφενός το χειμώνα και αφετέρου  καλωσορίζοντας τον πιο γιορτινό μήνα του χρόνου, καθώς μετράμε αντίστροφα πλέον για τα Χριστούγεννα.  Ωστόσο μπροστά μας έχουμε και πολλές μεγάλες γιορτές μέχρι να φτάσουμε ως εκεί, Αγίου Νικολάου, Αγίας Βαρβάρας, Αγίου Σπυρίδωνος κ.ο.κ και οι εξετάζοντες είναι πολλοί, πράγμα που σημαίνει ότι ανοίγουμε τα σπίτια μας , φτιάχνουμε τα γλυκά μας και γιορτάζουμε με οικογένειες και φίλους τους αγαπημένους μας. Γι αυτό κι εγώ σήμερα την στήλη την αφιερώνω  σε όλους τους εορτάζοντες αυτών των ημερών, προτείνοντας λαχταριστά παραδοσιακά γλυκά για να τρατάρουμε τους καλεσμένους μας. Βασίλισσα των παραδοσιακών γλυκών η Κοπεγχάγη, ένα από τα αγαπημένα γλυκά της μητέρας μου,  ένα υπέροχο μελένιο σιροπιαστό έδεσμα, που πολλοί  θα αναρωτιούνται ποια είναι η προέλευση του. Όσο και αν μας φαίνεται απίστευτο, το γλυκό Κοπεγχάγη έχει…  ελληνική προέλευση και η ονομασία δόθηκε προς τιμήν του βασιλιά της Ελλάδας Γεωργίου Α’! Με λίγα λόγια είναι ένα… βασιλικό γλυκό και ευτυχώς ένα από τα ελάχιστα απομεινάρια της βασιλείας στην Ελλάδα! Ένα ακόμα σιροπιαστό, αγαπημένο παραδοσιακό γλυκό είναι το Σαραγλί, πανεύκολο με υπέροχη γεύση που έχει αρκετές παραλλαγές στη γέμιση, άλλοι το φτιάχνουν μόνο με αμύγδαλο και άλλοι με μίξη ξηρών καρπών όπως στην δική μας συνταγή. Και τέλος, μπορείτε από τώρα να ετοιμάσετε τα πρώτα κουραμπιεδάκια των Χριστουγέννων, με φουντούκι όμως και όχι με αμύγδαλο όπως συνηθίζουμε. Καλή επιτυχία λοιπόν στα γλυκά σας και…  καλοφάγωτα!!!

Κοπεγχάγη

Υλικά

Για τη βάση:

400 γρ. αλεύρι

250 γρ. βούτυρο κρύο σε κομματάκια+ 1/2 φλ. επιπλέον για άλειμμα του ταψιού

1 κοφτό κ.γ. μπέικιν πάουντερ

6 κ.σ. κορν φλάουερ

170 γρ. ζάχαρη

1 καψουλίτσα βανίλια

Για τη γέμιση:

7 μεγάλα αυγά

1 ¼ φλ. τσαγιού αμύγδαλα με το φλούδι χοντροκομμένα

1 ¼ φλ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1/2 κ.γ. κανέλα

1/4 κ.γ. γαρύφαλλο

λίγο κονιάκ για το άρωμα

Για τη κάλυψη:

6 φύλλα κρούστας

100 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για το σιρόπι:

3 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη

3 φλ. τσαγιού νερό

1 γεμάτη κ.σ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και βουτυρώνετε ένα μέτριο ταψί 20×30 εκ. περίπου.

Για τη βάση: Αναμιγνύετε όλα τα υλικά για τη βάση σε ένα μπολ και με τα χέρια ζυμώνετε το μείγμα “τρίβοντας” τα υλικά, μέχρι να έχετε ένα μείγμα που να τρίβεται σε μικρά μικρά κομματάκια όπως ο τραχανάς.

Ρίχνετε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί, το πατάτε ελαφρά σε όλη τη βάση με το χέρι σας και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 10 λ περίπου. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει ελαφρά. Μειώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 165 βαθμούς.

Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ βάζετε τα αυγά και τα χτυπάτε πολύ καλά με το μίξερ μέχρι να ασπρίσει και αφρατέψει το μείγμα. Σε άλλο μπολ αναμιγνύετε ανακατεύοντας καλά όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ρίχνετε στο μείγμα αυγών. Ανακατεύετε ελαφρά με σπάτουλα να ενσωματωθούν πλήρως. Ρίχνετε το μείγμα της γέμισης στο ταψί πάνω από τη ψημένη βάση, φροντίζοντας να πάει παντού ισομερώς.

Στρώνετε από πάνω το ένα φύλλο, το βουτυρώνετε καλά και συνεχίζετε τη διαδικασία στρώσιμο, βουτύρωμα φύλλου μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα. Αφαιρείτε το φύλλο που περισσεύει περιμετρικά. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι χαράζετε τα φύλλα σε λωρίδες και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο [165 βαθμούς] για 50-55 λ μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.

Για το σιρόπι: Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη για 5 λ από την ώρα βρασμού. 1/2 λ πριν το κατεβάσετε από τη φωτιά προσθέτετε το λεμόνι. και το αφήνετε να κρυώσει μέχρι να γίνει χλιαρό. Όταν βγάλετε το γλυκό από το φούρνο το σιροπιάζετε ζεστό με το χλιαρό σιρόπι. Το αφήνετε να κρυώσει και να “πιεί” καλά το σιρόπι, ξεσκέπαστο για να μείνει τραγανό το φύλλο, το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

Κουραμπιέδες φουντουκιού

Υλικά

1 φλιτζάνι + 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι (146 γραμμάρια)
1/4 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη (30 γραμμάρια)
1 πρέζα αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φουντούκια (ή καρύδια, αμύγδαλα) (60 γραμμάρια)
1/2 φλιτζάνι βούτυρο (θερμοκρασία δωματίου)* (110 γραμμάρια)
*Αν χρησιμοποιήσετε ανάλατο βούτυρο τότε προσθέστε 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Επιπλεον
1/4-1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη / ζάχαρη άχνη για τύλιγμα

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα φουντούκια, προσθέτουμε το βούτυρο και τη βανίλια.
Ξεκινήστε να ενώνετε με ένα πιρούνι, μετά μετακινήστε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επίπεδη επιφάνεια και ζυμώστε απαλά για να σχηματιστεί μια ζύμη.
Τυλίγουμε σε λαδόκολλα ή πλαστική μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Τυλίξτε τη ζύμη σε μικρές μπάλες (λίγο μικρότερες από το μέγεθος της μπάλας του γκολφ), τοποθετήστε τις σε χαρτί ψησίματος. Και το βάζετε στο ψυγείο όσο προθερμαίνεται ο φούρνος.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C.
Ψήνουμε για περίπου 10-12 λεπτά. Αφήνουμε να κάτσουν περίπου 1-2 λεπτά (όσο είναι ακόμα αρκετά ζεστοί) και στη συνέχεια τους τυλιγουμε σε ζάχαρη άχνη.
Αφήνουμε να κρυώσει και μετά κυλάμε ξανά στη ζάχαρη άχνη.

Η συνταγή είναι από το Χρυσό σκουφάκι

Σαραγλί παραδοσιακό

Υλικά

Για το σιρόπι

500 γραμμάρια ζάχαρη

 300 γραμμάρια νερό

 μία κανέλα

 stick 6 γαρύφαλλα

 μία φλούδα από λεμόνι

 χυμός από μισό λεμόνι

Για το γλυκό

400 γραμμάρια βούτυρο  ( μισό  καλό βούτυρο γάλακτος, μισό μαργαρίνη)

100 γραμμάρια καρύδια χοντροκομμένα

100 γραμμάρια φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα

100 γραμμάρια αμύγδαλα χοντροκομμένα

ένα κ.γ κανέλα

 μισό κ.γ γαρίφαλο

1 πακέτο φύλλο κρούστας

λίγα φυστίκια Αιγίνης τριμμένα

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι και το αφήνουμε να παγώσει ,ζεσταίνουμε το βούτυρο ανοίγουμε τα φύλλα βουτυρώνουμε ενα βάζουμε από πάνω το δεύτερο ρίχνουμε λίγο βούτυρο. Με το χέρι μας ρίχνουμε λίγη γέμιση στη μέση βάζουμε  μια βέργα διπλώνουμε το φύλλο και αφήνουμε λίγο κενό επάνω το κάνουμε ρόλο το σουρώνουμε. Βγάζουμε τη βέργα και το βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και βουτυρώνουμε το σαραγλί το κόβουμε μέσα στο ταψί σε κομμάτια. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μία ώρα μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα με το που το βγάλουμε από το φούρνο ρίχνουμε το σιρόπι και το αφήνουμε μέχρι να απορροφηθεί αν θέλουμε μπορούμε να το περιχύσουμε με  λίγη σοκολάτα λιωμένη

Η συνταγή είναι από την Ιωάννα Κουλούρη


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος