FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Φρούτα, η καλοκαιρινή απόλαυση!

Ημερομηνία: 31-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Καλοκαιράκι, καλή διάθεση και παρείστικες καταστάσεις και μέσα σ’ όλα φαγητά που θα λατρέψετε για να κάνετε το τραπέζι σε φίλους η απλά για να δημιουργήσετε για την οικογένειά σας. Ωραίες συνταγές και σήμερα, με υλικά της ελληνικής γης αλλά και με φρούτα, την μεγαλύτερη απόλαυση του καλοκαιριού!

Ξεκινάμε όμως από το Κυριακάτικο φαγητό μας. Ξέρετε τι είναι ο καπαμάς; Είναι ένα φαγητό με κρέας, συνήθως μοσχάρι ή αρνί, μαγειρεμένο με ντομάτες. Ο όρος «καπαμά» έχει τουρκικές ρίζες και αναφέρεται σε μαγείρεμα φαγητού «καπακωμένου», σκεπασμένου δηλαδή με το καπάκι της κατσαρόλας. Η συνταγή αυτή μου έφερε στο μυαλό μνήμες των παιδικών μου χρόνων, καθώς οι παλιές νοικοκυρές και μαγείρισσες στο νησί μου την Ιθάκη, όπως και η μητέρα μου, μαγείρευαν πολύ συχνά κουνουπίδι καπαμά και σπανιότερα πρόσθεταν και κρέας. Επειδή όμως η κουζίνα εξελίσσεται, μπορεί να έμεινε η ονομασία  καπαμας, αλλά εναλλακτικά μαγειρεύεται και με άλλα υλικά όπως αυτή η συνταγή με μοσχάρι καπαμά με μελιτζάνες και λιωμένο τυρί.

Και τώρα περνάμε βεβαίως στα φρούτα! Καλοκαιρινές συνταγές με φρούτα, φρέσκα με πολλές βιταμίνες, όπως μια σαλάτα με καρπούζι και φέτα, καταπληκτική γεύση δοκιμάστε την, όπως και το γλυκάκι μας, υπεροχη λατρεμένη τάρτα, στολισμένη  με φρούτα που θα κλέψει την παράσταση!!!  Το απόλυτο συνοδευτικό για ένα καφέ στην βεράντα ή στο θαλασσόσπιτό σας με θέα το Κατάκολο!

Μια ζουμερή τάρτα με φρούτα απο τον Στέλιο Παρλιάρο, γεμάτη με ...

Τάρτα φρούτων

Υλικά

200 γρ. βούτυρο  ανάλατο από το ψυγείο

100 γρ. ζάχαρη άχνη

1 αυγό

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής

500 γρ. γάλα φρέσκο

100 γρ. ζάχαρη

2 αυγά

65 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

50 γρ. βούτυρο ανάλατο

1 κάψουλα βανιλίνη

400 γρ. φρέσκα φρούτα

Εκτέλεση

Για τη ζύμη τεμαχίζουμε το βούτυρο και το βάζουμε μαζί με τη ζάχαρη άχνη, το αλεύρι και το αυγό στον κάδο του μίξερ. Τα ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μισή ώρα. Ανοίγουμε την τάρτα σε πάχος 3 χιλιοστών. Την απλώνουμε σε μία φόρμα διαμέτρου 24 εκατοστών και την τρυπάμε με ένα πηρούνι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190οC για 15 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε στους 160οC για άλλα δέκα λεπτά, μέχρι η τάρτα να πάρει χρυσαφί χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε με προσοχή.
Για την κρέμα βάζουμε το γάλα με τη βανιλίνη σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι και τα αυγά. Πριν το γάλα πάρει βράση, ρίχνουμε το ⅓ στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα και συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και ομογενοποιούμε. Τη βάζουμε σ’ ένα καθαρό σκεύος και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη. Γεμίζουμε την τάρτα με την κρέμα και καλύπτουμε την επιφάνεια της με ποικιλία φρέσκων φρούτων. Προαιρετικά αλείφουμε τα φρούτα με ουδέτερο ζελέ. Είναι προτιμότερο να καταναλωθεί την ίδια ημέρα.

5 καλοκαιρινά φρούτα που θα ταιριάξουν υπέροχα με τη σαλάτα σας ...

Σαλάτα με ρόκα, καρπούζι και φέτα!

Υλικά

2 ματσάκια ρόκα

4 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες

800 γραμμ. καρπούζι (ψίχα)

1/2 κόκκινο ξερό κρεμμύδι μικρό

1 φλ. φέτα σε κύβους

1 κ.σ. φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος

4 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Για τη σαλάτα καρπούζι με φέτα, στρώνουμε πρώτα τη ρόκα σε ανοιχτή πιατέλα. Πασπαλίζουμε με τις λιαστές ντομάτες. Κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες (δαχτυλίδια) το κρεμμύδι και το προσθέτουμε.

Καθαρίζουμε το καρπούζι από τους σπόρους και το κόβουμε σε φέτες ή σε καρέ. και το προσθέτουμε. Ψιλοκόβουμε το δυόσμο την τελευταία στιγμή και πασπαλίζουμε με τη φέτα. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.

H συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υπέροχη μαμαδίστικη συνταγή - Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας ετοιμάζει ...

Καπαμάς με μοσχάρι και μελιτζάνες

Υλικά

1 κιλό μοσχάρι (από χτένι σπάλας) (κομμένο σε μερίδες)

1/2 φλ. ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομμένα)

2 σκελίδες σκόρδο (σπασμένες)

1/2 φλ. λευκό κρασί

10 μελιτζάνες (μικρές ολόκληρες)

5 ώριμες σφιχτές ντομάτες (αποφλοιωμένες)

1 κ.γλ. ζάχαρη

4-5 κόκκοι μπαχάρι

2 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο

150 γραμ. ώριμη και πικάντικη φέτα

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για τον καπαμά με μοσχάρι, διαλέγουμε πολύ μικρές μελιτζάνες. Τις πλένουμε, τις στεγνώνουμε και κάνουμε κατά μήκος βαθιές χαρακιές με ένα μαχαίρι. Αλατίζουμε τις χαρακιές και περιχύνουμε με το μισό ελαιόλαδο.

Τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί και τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για περίπου 30΄να μαλακώσουν.

Κόβουμε το κρέας σε μερίδες. Σε μία φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ροδίζουμε το μοσχάρι γύρω γύρω. Προσθέτουμε το κρεμμύδι να μαραθεί για 4-5΄και τέλος το σκόρδο σπασμένο. Ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.

Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το κρασί. Προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες, τη ζάχαρη, το μπαχάρι και νερό ίσα που να σκεπάζει τα υλικά. Σιγοβράζουμε το κρέας για 1 ώρα και 15΄, μέχρι να μαλακώσει τελείως. Αλατοπιπερώνουμε.

Όταν βράσει το μοσχάρι, περιχύνουμε τις μελιτζάνες στο ταψί. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό. Ψήνουμε το φαγητό για 30΄στους 200 °C.

Δέκα λεπτά πριν το βγάλουμε από το φούρνο, σκορπάμε στην επιφάνεια τη φέτα σε χοντρά κομμάτια. Συνεχίζουμε το ψήσιμο να λιώσει το τυρί. Σερβίρεται ζεστό.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος