FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Εύκολα και υπέροχα!

Ημερομηνία: 22-06-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Πάντα είχα μια ιδιαίτερη αδυναμία στις πίτες, αλλά όχι και στο… άνοιγμα του φύλλου, μια τέχνη που όσο την εξασκείς, την μαθαίνεις καλύτερα. Σήμερα βέβαια μπορείς να βρεις τα πάντα σ εέτοιμο φύλλο, σφολιάτα κλπ χωρίς να μπαίνεις στη διαδικασία να ανοίξεις φύλλο, ωστόσο οι πιτούλες που σήμερα σας προτείνω έχουν κάτι… μαγικό, γιατί δεν θέλουν πλάστη! Αντί για τυρί μπορείτε να τις γεμίσετε με ότι άλλο εσείς θέλετε! Κι ένα ωραίο φιλέτο κοτόπουλο με μανιτάρια που γίνεται σε ένα τέταρτο θα σας βγάλει από την δύσκολη θέση ενός μεσημερινανού γεύματος, ενώ αν έχετε περισσότερη ώρα στη διάθεσή σας, κάντε ωραίες μελιτζάνες με τυρί στο φούρνο, πεντανόστιμες το υπογράφω!

Όσο για γλυκάκι, είπα να σας προτείνω κάτι πολύ εύκολο, δροσερό και ελαφρύ για τα καλοκαιριάτικα απογεύματα στη βεράντα με φίλους. Μια αρκετά διαδεδομένη συνταγή με διάφορες παραλλαγές αλλά και με πολλές δικές μου αναμνήσεις, γιατί   μου θυμίζει τα παιδικά κι εφηβικά μου χρόνια, μια και  τα γλυκά του ψυγείου ήταν τα αγαπημένα της μητέρας μου και δεν έλειπαν ποτέ από το σπίτι για να έχει να τρατάρει τις φίλες της!

Αποτέλεσμα εικόνας για Φιλέτο κοτόπουλο με μανιτάρια

Φιλέτο κοτόπουλο με μανιτάρια

Υλικά

400 γραμμ. στήθος κοτόπουλου κομμένο σε μπουκίτσες,

45 γραμμ. Ελαιόλαδο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

300 γραμμ. μανιτάρια λευκά κομμένα στα 4

70 γραμμ. λευκό κρασί

3/4 φλιτζ. ζωμό κοτόπουλου

3 κουτ. σουπ. βούτυρο ή μαργαρίνη

50 γραμμ. μουστάρδα απαλή ή πικάντικη (ανάλογα με το γούστο μας)

5 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο,

1 κουτ. σουπ. θυμάρι

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Σοτάρουμε τα μανιτάρια σε μεγάλο τηγάνι για 3 λεπτά με 1 κουτ. σουπ. από το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο. Βγάζουμε τα μανιτάρια από το τηγάνι, και σε δυνατή φωτιά προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει καλά σε όλες τις πλευρές του. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το τηγάνι και χύνουμε το ζουμί. Στο ίδιο τηγάνι, βάζουμε το υπόλοιπο λάδι μαζί με τα μανιτάρια, μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Βάζουμε ξανά το κοτόπουλο και όλα τα υπόλοιπα υλικά και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα.

Αποτέλεσμα εικόνας για Μελιτζάνες στο φούρνο με τυριά

Μελιτζάνες στο φούρνο με τυριά

Υλικά

3 μέτριες μελιτζάνες κομμένες σε φέτες χονδρές

1 κρεμμύδι

1-2 σκελίδες σκόρδο

500 γρ. τριμμένη ντομάτα

αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

1 χούφτα τριμμένα κίτρινα τυριά

150 γρ. φέτα τριμμένη στο χέρι

Εκτέλεση

Παίρνετε το μεγάλο ορθογώνιο πυρέξ, κόβετε τις μελιτζάνες ροδέλες και μετά στη μέση όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, τους ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.

Στο μούλτι χτυπάτε τη ντοματα, το κρεμμύδι και το σκόρδο και μετά τα αδειάζετε πάνω στις μελιτζάνες.
Κατόπιν βάζετε τα τυριά και λίγο πιπέρι και το βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς. Στην αρχή το σκεπάζω για να βράσουν με τον ατμό θα έλεγα γύρω στο μισάωρο.

Στο τέλος αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και το αφήνετε να πάρει χρώμα και να δέσει η σάλτσα για 10 λεπτά και κλείνετε το φούρνο.

Σχετική εικόνα

Πιτούλες με λεπτό εύκολο χειροποίητο φύλλο

Υλικά

Για τη ζύμη

350 – 400 gr  (περίπου 2,5 κούπες και λίγο ακόμη) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

250 ml (1 κούπα) νερό

30 ml (2 κουταλιές κούπας) ελαιόλαδο

15 ml (1 κουταλιά) ξύδι ή χυμό λεμονιού ή ρακή

½ κουταλάκι αλάτι

Για το πλάσιμο

Λίγο αλεύρι

Λίγο ελαιόλαδο (5-6 κουταλιές σούπας)

Για τη γέμιση με τυρί

Περίπου 350 ξινομυζήθρα ή τρίμματα φέτας

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη βάζουμε τα 350gr αλεύρι, κάνουμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε το νερό, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το άλλο υγρό που επιλέγουμε. Ζυμώνουμε να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλά στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη. Ζυμώνουμε καλά, αλείφουμε με ελαιόλαδο και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά περίπου.

Χωρίζουμε σε 12  μέρη και πλάθουμε καθένα σε μικρό μπαλάκι. Παίρνουμε ένα ένα κομμάτι, το ανοίγουμε με το χέρι σε στρογγυλό φυλλαράκι, το λαδώνουμε με ένα πινέλο και το κλείνουμε σε μισοφέγγαρο με τη λαδωμένη πλευρά στο εσωτερικό του. ΔΕΝ πατάμε νΌταν τελειώσουμε με όλα τα κομμάτια τα παίρνουμε ένα ένα ξεκινώντας από το πρώτο το ανοίγουμε με τη λαδωμένη πλευρά προς τα πάνω. Σε λαδωμένη επιφάνεια το τραβάμε απαλά με το χέρι προς όλες τις κατευθύνσεις μέχρι να γίνει πολύ λεπτό (έχει διάμετρο παραπάνω από 20 εκατοστά). Αν γίνει και κάποια τρυπούλα δεν μας πειράζει. Σκορπάμε το τυρί σε όλη την επιφάνεια, κάνουμε ένα κόψιμο από το κέντρο προς την άκρη (μια ακτίνα δηλαδή στον κύκλο μας) και διπλώνουμε σε τριγωνάκια κολλήσει, απλά διπλώνουμε.

Πατάμε λίγο από την ανοικτή άκρη να εγκλωβιστεί η γέμιση και αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψί (ή στρωμένο με χαρτί ψησίματος).

Στο ενδιάμεσο της παρασκευής έχουμε ανάψει το φούρνο στους 200 βαθμούς, οπότε ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μας τις πιτούλες για 30-35 λεπτά ( να ροδίσουν όσο μας αρέσει), στη μεσαία σχάρα.

Cretagastronomy,gr

Αποτέλεσμα εικόνας για Γλυκό ψυγείου με ζελέ και μπισκότα

Γλυκό ψυγείου με ζελέ και μπισκότα

Υλικά

200 γρ. σαβουαγιάρ

1 κουτί γάλα εβαπορέ

1 1/2 φακελάκι ζελέ λεμόνι

1 λεμόνι (χυμός & ξύσμα)

1 φακελάκι ζελέ φράουλα

λίγο γάλα φρέσκο

Εκτέλεση

Βάζουμε το κουτί με το γάλα στην κατάψυξη για τουλάχιστον 24 ώρες.

Βγάζουμε το κουτί από την κατάψυξη και ανοίγουμε με προσοχή με ένα ανοιχτήρι γύρω γύρω ολόκληρο το καπάκι.

Με ένα κουτάλι αδειάζουμε σιγά σιγά το παγωμένο πλέον γάλα στο μίξερ και κτυπάμε στην αρχή αργά κι εν συνεχεία δυναμώνοντας μέχρι το γάλα να “αφρατέψει” και να πάρει την μορφή κρέμας.

Παράλληλα διαλύουμε το ζελέ λεμόνι σε 1 ποτήρι ζεστό νερό, προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και το βάζουμε για λίγο στο ψυγείο για να κρυώσει, χωρίς όμως να πήξει.

Ρίχνουμε αργά το ζελέ στο μίξερ με την κρέμα που χτυπάμε ακόμη και μόλις ανακατευτεί καλά το κλείνουμε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος