FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές δυσκολίες σε Χημεία, Κοινωνιολογία και ΑΕΠΠ – Χωρίς προβλήματα η χθεσινή μέρα των Πανελλαδικών στην Ηλεία

Ημερομηνία: 19-06-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Έκτακτο, Νέα
-Συνέχεια σήμερα για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ

Διαβαθμισμένης δυσκολίας Χημεία και Κοινωνιολογία και χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες στην Πληροφορική, χαρακτηρίζονται τα θέματα που εξετάστηκαν χθες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις οι υποψήφιοι των ΓΕΛ.

Ειδικότερα, τα θέματα στη Χημεία Προσανατολισμού, σύμφωνα με το φροντιστήριο “ΑΛΜΑ” και τον Γιώργο Δεββέ, ήταν κλιμακούμενης δυσκολίας και πιο εύκολα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. “Το θέμα Α δεν είχε δυσκολίες ή παγίδες. Το θέμα Β εξέταζε βασικά σημεία της θεωρίας και δεν είχε σημαντικές  δυσκολίες. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι υποψήφιοι στο ερώτημα Β5 που εξέταζε τη διαλυτότητα. Το θέμα Γ ήταν μια σύνθετη άσκηση με ογκομέτρηση χωρίς σημαντικές δυσκολίες με εξαίρεση το Γ5 όπου χρειαζόταν κυρίως κριτική ικανότητα από τους υποψηφίους για να απαντηθεί. Το θέμα Δ ήταν μια άσκηση στη Χημική Ισορροπία με το ερώτημα Δ3 να είναι αυξημένης δυσκολίας και για πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές. Συμπερασματικά, τα θέματα κρίνονται βατά, καλύπτουν μεγάλο εύρος της εξεταστέας ύλης και αναμένονται υψηλές βαθμολογίες στους καλά προετοιμασμένους μαθητές”.

Διαβαθμισμένης δυσκολίας, αλλά σαφή και κατανοητά, κρίνονται τα θέματα της Κοινωνιολογίας σύμφωνα με το φροντιστήριο “ΑΛΜΑ” και την εκπαιδευτικό Όλγα Παναγιωτοπούλου. “Ειδικότερα, η Πρώτη Ομάδα περιελάμβανε θέματα κλειστού τύπου (Σωστού- Λάθους και πολλαπλής επιλογής) που δεν παρουσίαζαν ιδιαίτερη δυσκολία. Στις ερωτήσεις σύντομης ανάπτυξης που ακολούθησαν μπορούσαν να ανταποκριθούν όλοι οι μαθητές που είχαν προετοιμαστεί επαρκώς. Αφορούσαν τα στάδια του ανθρώπινου πνεύματος σύμφωνα με τον Κοντ και την ανάπτυξη του πλουραλιστικού μοντέλου εξουσίας. Στη Δεύτερη Ομάδα τα θέματα ήταν ευρύτερης ανάπτυξης και απαιτούσαν καλή γνώση του σχολικού βιβλίου. Συγκεκριμένα, έπρεπε να αποδώσουν τους ορισμούς της κοινωνικής διαστρωμάτωσης και των κοινωνικών τάξεων, καθώς και τους τύπους της κοινωνικής διαστρωμάτωσης κατά το Βέμπερ. Αξιοσημείωτο είναι ότι ζητήθηκαν τα μέτρα μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η ανακατανομή του πλούτου από το κοινωνικό κράτος. Στη Δ’ ομάδα  οι ερωτήσεις αντλήθηκαν από το τρίτο και το πρώτο κεφάλαιο και ειδικότερα σχετίζονταν με τους κοινωνικούς ρόλους και την κριτική που τους ασκήθηκε, με τον τρόπο προσέγγισης της κοινωνικοποίησης από τους κοινωνιολόγους και τους ψυχαναλυτές σε σχέση με την εκμάθηση των ρόλων. Τέλος, ζητήθηκε ο τρόπος προσέγγισης της κοινωνικοποίησης από τους μαρξιστές και η σχολή της κοινωνικής κατασκευής. Σε γενικές γραμμές τα θέματα ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, εξετάστηκε ευρύ φάσμα της ύλης και οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές θα μπορούσαν να τα προσεγγίσουν επιτυχώς”.

Τα θέματα του προγραμματισμού (Ανάπτυξη Εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον), σύμφωνα με τον σχολιασμό της Προγραμματίστριας Η/Υ του φροντιστηρίου “ΑΛΜΑ” Σταυρούλας Μακρή κάλυπταν όλο το φάσμα της εξεταστέας ύλης  και  χαρακτηρίζονται με σαφήνεια στην διατύπωση τους. “Σε όλα τα θέματα υπήρχαν ερωτήματα που απαιτούσαν μεγάλη προσοχή και συγκέντρωση από τους υποψηφίους. Επίσης η έκταση των θεμάτων απαιτούσε καλή διαχείριση του χρόνου”.

Σήμερα, οι μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) θα εξεταστούν στην Ανατομία-Φυσιολογία ΙΙ, τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), τα Δίκτυα Υπολογιστών και τις Αρχές Βιολογικής Γεωργίας.

Περικλής Μικέλης, Κοινωνιολογία

“Για τους καλά διαβασμένους ήταν βατά, ήθελαν προσοχή, ζητούσαν αρκετά κομμάτια της ύλης που θα έπρεπε να τα είχαμε διαβάσει προσεκτικά. Δε θεωρώ ότι ήταν δύσκολα, ακόμα και με μέτριο διάβασμα κάποιος θα μπορούσε να γράψει. Ευελπιστούμε και στην Ιστορία να είναι έτσι αφού και τα Αρχαία ήταν βατά, ώστε να φτάσουμε στο δυνατό αποτέλεσμα. Με την καραντίνα αποσυντονιστήκαμε από τον κλασσικό τρόπο διαβάσματος, προσωπικά όμως με ευνόησε γιατί είχα περισσότερο χρόνο για μελέτη και μπορούσα να την οργανώσω καλύτερα”.

Πέτρος Λαμπρόπουλος, Πληροφορική

“Η θεωρία ήταν από τα πιο βασικά ερωτήματα, πράγματα που ήξερες ακόμα και αν είχες διαβάσει έστω και μέτρια. Το β’ θέμα δεν ήταν κάτι εξεζητημένο, το γ’ και το δ’ ήταν βασικές ασκήσεις που έβρισκες και στα βοηθήματα και κάθε καθηγητής σε σχολείο ή φροντιστήριο θα τις είχε δώσει. Από κει και πέρα ήταν θέμα πόσο διάβασμα έχεις καταβάλει ο ίδιος. Από τη β’ λυκείου γνωρίσαμε την καραντίνα αλλά η γ΄ λυκείου που ήταν με τηλεκπαίδευση πλην ελαχίστων μηνών, άλλους τους ωφέλησε άλλους τους χτύπησε σε μεγάλο βαθμό. Ξέρω παιδιά που θα μπορούσαν να έχουν γράψει αν ήταν δια ζώσης η εκπαίδευση… Εμένα με ωφέλησε”.

Κοραλία Εξάρχου, Κοινωνιολογία

“Ήταν βατά, θέματα για διαβασμένους, κατανοητά και σαφώς διατυπωμένα. Η Επιτροπή δείχνει ότι έχει κινηθεί σε λογικά πλαίσια, και όποιος είχε διαβάσει έγραφε. Η καραντίνα σίγουρα μας επηρέασε. Ήταν μια χρονιά ανέπαφη, που κάναμε το δωμάτιο μας σχολείο, φροντιστήριο, τα πάντα όλα, είμασταν κλεισμένοι εκεί, δεν είχαμε τρόπο διαφυγής από την καθημερινότητα και δεν είχαμε περιθώριο να βγούμε έξω να διασκεδάσουμε. Προσπαθήσαμε σίγουρα όλοι να μην αποπροσανατολιστούμε”.

Νίκος Ψυχαλίνος, Χημεία

“Τα θέματα δεν είχαν καμία σχέση με πέρυσι, ήταν εύκολα. Δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα ήταν μια χαρά. Σε γενικές γραμμές ήταν όπως θα έπρεπε να είναι και θεωρώ πως ήταν και αναμενόμενα. Όσο για την καραντίνα ήταν δύσκολα αλλά την διαχειριστήκαμε”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος