FOLLOW US: facebook twitter

Μηχανογραφικό 2024: Όσα πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι

Ημερομηνία: 01-07-2024 | Συντάκτης:

Έχοντας πλέον υπολογίσει τα μόρια, που κατέκτησαν στις πανελλαδικές εξετάσεις, οι υποψήφιοι καλούνται να προχωρήσουν σε μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία τις επόμενες μέρες, αυτή της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου. Το σημαντικότερο είναι να μη βιαστούν και να ζητήσουν βοήθεια από εκπαιδευτικούς ή ειδικούς οι οποίοι μπορεί να τους αποτρέψουν από σοβαρά λάθη και παραλείψεις.

Οι παράγοντες, που πρέπει να εξεταστούν είναι πολλοί και γι΄ αυτό χρειάζεται μια σοβαρή συζήτηση και με τους γονείς καθώς πρέπει να συνεκτιμηθεί, η οικονομική κατάσταση της οικογένειας και κατά πόσο μπορεί ν΄ ανταποκριθεί στα υψηλά έξοδα των σπουδών σε άλλη πόλη. Την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει την προθεσμία για την κατάθεση του μηχανογραφικού, η οποία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να προβεί στην οριστικοποίηση του.

Συνήθως υπάρχει ένα περιθώριο 10 ημερών έως την ημέρα που πρέπει να γίνει η οριστική κατάθεση του μηχανογραφικού, όποτε υπάρχει χρόνος για να εξετάσει κάποιος σοβαρά τις επιλογές, που έχει. Είναι πρακτικό να τυπώσετε το μηχανογραφικό και να κάνετε σημειώσεις πάνω σε αυτό- για αρχή – με τις προσωρινές προτιμήσεις. Ασφαλώς το Α και το Ω είναι να διαλέξετε στις πρώτες επιλογές, σχολές, που πραγματικά σας ενδιαφέρουν γιατί διαφορετικά όπως έχει δείξει η ιστορία το πιθανότερο είναι να εγκαταλείψετε τις σπουδές.

Ασφαλώς και δεν πρέπει να κάνετε επιλογές με κριτήριο τις προβλέψεις για τις βάσεις. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια την πορεία των βάσεων διότι επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες. Τι άλλο πρέπει να μετρήσετε πολύ σοβαρά; Τα επαγγελματικά δικαιώματα που προσφέρει μια σχολή και τους τομείς απασχόλησης. Ναι δυστυχώς πολλές σχολές δίνουν πτυχίο, που δεν έχει καμία ζήτηση στην αγορά εργασίας και οι πτυχιούχοι καταλήγουν σε άσχετες δουλειές ή και χειρότερα στην ανεργία

Στις περιπτώσεις που τα μόρια σας είναι χαμηλά,καλό θα ήταν να σκεφτείτε τις επιλογές που σας δίνει το Παράλληλο Μηχανογραφικό και οι ειδικότητες στην επαγγελματική εκπαίδευση. Η αγορά έχει τεράστια ανάγκη για τεχνίτες (υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, μηχανικούς αυτοκινήτων και πολλές ακόμη ειδικότητες) και πολύ σύντομα θα έχετε δουλειά και πολύ καλές οικονομικές απολαβές.

Η προσωρινή αποθήκευση

Κατά τα λοιπά οι υποψήφιοι, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password) που έχουν ήδη αποκτήσει θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr/ και να επιλέγουν το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/ και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ) για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ.

 Όσον αφορά το Μηχανογραφικό Δελτίο(Μ.Δ) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι υποψήφιοι μπορούν να συμπληρώνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ) και στη συνέχεια να κλειδώσουν το τελικό τους Μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ) .Μετά την υποβολή του Μ.Δ για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οποιαδήποτε τροποποίηση από τους υποψηφίους είναι δυνατή, εντός προκαθορισμένης ημερομηνίας υποβολής του Μ.Δ και μόνο με τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας. Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για το Παράλληλο Μηχανογραφικό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot