Μιχάλης Κατρίνης: ‘’Υπερψηφίζουμε τις αμυντικές δαπάνες, αλλά δε δίνουμε λευκή επιταγή’’
‘’Η εθνική μας ευθύνη επιβάλλει την ψήφιση των αμυντικών δαπανών, αλλά συνοδεύεται από σοβαρές επιφυλάξεις και απαιτήσεις για διαφάνεια και εξορθολογισμό’’ τόνισε μιλώντας κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, υπογραμμίζοντας ότι η υπερψήφισή τους από το ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί ‘’λευκή επιταγή’’.
«Παρότι ξοδεύουμε υπέρογκα ποσά για την άμυνα, είμαστε μια χώρα-πελάτης, όχι μια χώρα-παραγωγός και αυτό υπονομεύει τη δυνατότητά μας να χαράξουμε αυτόνομη στρατηγική», σημείωσε και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. «Η Ευρώπη επενδύει στην αμυντική βιομηχανία σε ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον, ενώ η Ελλάδα κινδυνεύει να περιθωριοποιηθεί», προειδοποίησε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ανησυχητικές παραιτήσεις προσωπικού από τις Ένοπλες Δυνάμεις, λόγω χαμηλών αποδοχών, αναξιοκρατίας, στεγαστικού προβλήματος και δύσκολων συνθηκών εργασίας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι απουσιάζει η μέριμνα για το στρατιωτικό προσωπικό. Συνδέοντας τα ζητήματα άμυνας με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, υπογράμμισε πως «μια χώρα με δομικά οικονομικά αδιέξοδα δεν μπορεί να έχει ισχυρή άμυνα».
Ο κ. Κατρίνης επέκρινε την κυβέρνηση για την αδυναμία της να αλλάξει το υπάρχον αναπτυξιακό μοντέλο, που εξαρτάται υπερβολικά από την κατανάλωση, τον τουρισμό και το real estate.
Επεσήμανε ότι η δημοσιονομική εξάρτηση από έμμεσους φόρους πλήττει δυσανάλογα τη μεσαία τάξη και τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ οι οφειλές του Δημοσίου προς προμηθευτές και οι επιστροφές φόρων, που ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, στεγνώνουν την αγορά.
Ανέφερε ότι η χώρα διατηρεί από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη, οι μισθοί προσφέρουν τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη, ενώ το κοινωνικό κράτος υποβαθμίζεται λόγω υποχρηματοδότησης στη δημόσια υγεία και παιδεία. Παράλληλα, η αδυναμία επαναπατρισμού των νέων που μετανάστευσαν και η κρίση στέγης λόγω της golden visa επιδεινώνουν το δημογραφικό πρόβλημα.
Τόνισε ότι η χώρα λαμβάνει πρωτοφανείς ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, που κατανέμονται άνισα, αποκλείοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και συγκεντρώνοντας τον πλούτο σε λίγους μέσω απευθείας αναθέσεων, σημειώνοντας με έμφαση ότι ‘’λεφτόδεντρα για κάποιους υπάρχουν’’, τη στιγμή που η ελληνική περιφέρεια εγκαταλείπεται.
«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο που να διασφαλίζει εθνική ασφάλεια, κοινωνική συνοχή και αξιοπρέπεια για όλους τους πολίτες», κατέληξε ο κ. Κατρίνης, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να αναλάβει αυτή την ευθύνη.