FOLLOW US: facebook twitter

Μιχάλης Κατρίνης: Στα ύψη οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, με την κυβέρνηση να είναι παρατηρητής

Ημερομηνία: 15-07-2024 | Συντάκτης:

Στις εκρηκτικές αυξήσεις των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων αναφέρονται ο Μιχάλης Κατρίνης και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστο Στυλιανίδη και Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αδράνεια απέναντι σε αυτό το ζήτημα.

Στην ερώτηση, η οποία στηρίζεται σε στοιχεία σχετικής έρευνας, γίνεται λόγος για εντυπωσιακές αυξήσει στις τιμές των εισιτηρίων για διάφορους προορισμούς από το 2019 έως το 2024, κάτι που έχει σοβαρές επιπτώσεις στα νοικοκυριά, ειδικά σε εκείνα που κατοικούν στα νησιά. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι η τιμή ενός απλού εισιτηρίου για τα Χανιά αυξήθηκε από 27€ το 2019 σε 41€ το 2024, σημειώνοντας αύξηση 51,85%. Παρόμοιες αυξήσεις παρατηρούνται και σε άλλους προορισμούς, όπως η Σαντορίνη και η Ρόδος, με τις αυξήσεις να φτάνουν το 60% για τα εισιτήρια με αυτοκίνητο.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν επίσης ότι οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στην Ελλάδα είναι σημαντικά υψηλότερες από αντίστοιχες διαδρομές στη βόρεια Ευρώπη. Ως παράδειγμα, αναφέρουν τη διαδρομή Όσλο-Κοπεγχάγη, όπου μια τετραμελής οικογένεια πληρώνει 696€, ενώ για μια παρόμοια διαδρομή στην Ελλάδα, όπως Πειραιάς-Ρόδος, το κόστος ανέρχεται σε 1105,50€, δηλαδή 58,8% ακριβότερα. Ένα ακόμη ζήτημα που θίγεται είναι ότι οι τιμές αυξάνονται όταν υπάρχει μόνο μία εταιρεία που εξυπηρετεί μια γραμμή, ενώ μειώνονται όταν εισέρχονται και άλλες εταιρείες στο δρομολόγιο.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τους βουλευτές, υποβαθμίζει τις αυξήσεις, επικαλούμενη μικρές αυξήσεις μόνο στις ενδονησιωτικές συνδέσεις και στα ταχύπλοα σκάφη. Ωστόσο, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, οι αυξήσεις είναι γενικευμένες και δυσβάσταχτες για τους καταναλωτές, ειδικά τους θερινούς μήνες και καλούν την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί οι τιμές των εισιτηρίων αυξάνονται παρόλο που οι διεθνείς τιμές των καυσίμων έχουν μειωθεί. Οι ίδιοι τονίζουν ότι το πρόβλημα οφείλεται στην ολιγοπωλιακή δομή της αγοράς, η οποία ελέγχεται από δύο εταιρείες. Ζητούν επίσης από την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή του υπουργού Ναυτιλίας προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που αφορά πιθανές μονοπωλιακές πρακτικές στον κλάδο.

Τέλος, ο Μιχάλης Κατρίνης και οι άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν άμεση λειτουργία Παρατηρητηρίου Τιμών  για τις ακτοπλοϊκές γραμμές, δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των πρόσφατων ελέγχων και λήψη μέτρων για τη μείωση των τιμών των εισιτηρίων. Επισημαίνουν την ανάγκη στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και τονίζουν ότι το υψηλό κόστος μεταφορών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα επιβίωσης για τους κατοίκους των ακριτικών περιοχών και αθέμιτο ανταγωνισμό με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot