FOLLOW US: facebook twitter

Μιχάλης Κατρίνης: Σοβαρά προβλήματα με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Ημερομηνία: 18-06-2024 | Συντάκτης:

Αναστάτωση και άγχος προκαλεί στους πολίτες και επαγγελματίες η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων για το 2024, σύμφωνα με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, με αφορμή τη σχετική κοινή ανακοίνωση των εμπορικών και επαγγελματικών φορέων της Ηλείας.

Το θέμα έχει προκαλέσει ανησυχία και έντονη δυσαρέσκεια στους φορολογούμενους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα κατά την υποβολή των δηλώσεών τους, καθώς η διαδικασία ξεκίνησε με σημαντικές καθυστερήσεις.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο βουλευτής, το σύστημα για τα φυσικά πρόσωπα άνοιξε στις 26 Απριλίου 2024, ενώ οι σχετικές οδηγίες εκδόθηκαν με καθυστέρηση 20 ημερών. Για τα νομικά πρόσωπα, το σύστημα ενεργοποιήθηκε την 1η Μαΐου, αλλά τα νέα έντυπα ήταν διαθέσιμα μόλις στα τέλη του μήνα. Η καθυστέρηση αυτή δημιούργησε ένα δύσκολο περιβάλλον για την ομαλή διεκπεραίωση των φορολογικών υποχρεώσεων.

Πέρα από τις καθυστερήσεις, παρουσιάστηκαν σοβαρές δυσλειτουργίες στη μηχανογράφηση του συστήματος, με τη μη εμφάνιση ποσών επιστρεπτέων στο Έντυπο Ε1 και προβλήματα στην αναγραφή τόκων τραπεζών και αυτοκινήτων, που δεν ήταν τακτοποιημένα από την αρχή. Οι βεβαιώσεις από τη ΔΥΠΑ, τα επιδόματα κυοφορίας/λοχείας από τον ΕΦΚΑ και οι αποδοχές συνταξιούχων αναρτήθηκαν με καθυστέρηση, ενώ οι αποδοχές μισθωτής εργασίας των ναυτικών δεν αναγνωρίζονται σωστά στον υπολογισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος. Επιπλέον, οι καθυστερήσεις στους ΙΒΑΝ έχουν δυσκολέψει περαιτέρω την υποβολή των δηλώσεων.

Με βάση τις προτάσεις των φορέων της Ηλείας ο Μιχάλης Κατρίνης ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει εάν προτίθεται να παρατείνει την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν από πιστοποιημένους λογιστές-φοροτεχνικούς.

Επιπλέον, καλεί τον υπουργό να δηλώσει εάν υπάρχει πρόθεση νομοθέτησης σταθερής 5μηνης περιόδου υποβολής φορολογικών δηλώσεων σύμφωνα με τον αρχικό νόμο 4172/2013, καθώς και εάν θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των φορέων για την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών του συστήματος και την έγκαιρη ανάρτηση των απαραίτητων στοιχείων από τις δημόσιες υπηρεσίες. Τέλος, ζητά από τον υπουργό να ξεκαθαρίσει εάν σκοπεύει να μεταφέρει την εφαρμογή των προστίμων για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής στις επιχειρήσεις.

Η απάντηση του υπουργείου αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς η επίλυση των προβλημάτων αυτών κρίνεται ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την αποφυγή περιττού άγχους και δυσκολιών για τους φορολογούμενους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος