FOLLOW US: facebook twitter

Μιχάλης Κατρίνης: Οι νέες τεχνολογίες σύμμαχος της επιχειρηματικότητας

Ημερομηνία: 28-05-2024 | Συντάκτης:

Τη σημασία που έχει η αξιοποίηση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης από τις ελληνικές επιχειρήσεις τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στο συνέδριο που διοργάνωσαν ο Economist, το ΕΕΑ και η ΓΣΕΒΕΕ για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Ο Μιχάλης Κατρίνης, παραθέτοντας στοιχεία από σχετικές έρευνες, επισήμανε ότι η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αυξήσει την αποδοτικότητα, να μειώσει το κόστος παραγωγής και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Όπως ανέφερε, περισσότερο από τα 2/3 των επιχειρήσεων που έχουν υιοθετήσει τέτοιες τεχνολογίες έχουν σημειώσει αύξηση στα έσοδα και την παραγωγικότητα, ενώ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να συνεισφέρει επιπλέον 5,5% στο ΑΕΠ έως το 2030.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος σημείωσε, ωστόσο, τη σημαντική απόκλιση της Ελλάδας από την Ευρώπη στην υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, αφού μόλις το 3% των ελληνικών επιχειρήσεων έχουν ενσωματώσει λύσεις AI, σε σύγκριση με το 8% στην Ε.Ε, ενώ το επίπεδο ενσωμάτωσης ψηφιακών εργαλείων από τις ελληνικές ΜΜΕ ανέρχεται μόλις στο 41%, τη στιγμή που στην Ε.Ε. φτάνει το 69%.

Ανέφερε μάλιστα ότι, σύμφωνα με τον δείκτη DESI, η Ελλάδα κατατάσσεται 25η μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών.

Ο Ηλείος βουλευτής υπογράμμισε ότι θα πρέπει παράλληλα να αντιμετωπιστούν και οι προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης, όπως η αυτοματοποίηση που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας και ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων. Πρότεινε την επένδυση στην ψηφιακή εκπαίδευση και την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και την αναβάθμιση των προγραμμάτων δια βίου μάθησης.

Επιπλέον, ανέφερε την ανάγκη για ένα πλαίσιο που θα προσφέρει οικονομικά και φορολογικά κίνητρα για την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών από τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς και τη διασφάλιση ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιείται με ηθικό και διαφανή τρόπο.

Ολοκληρώνοντας υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας μιας Εθνικής Στρατηγικής για την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς δεν είναι μόνο μια τεχνολογική πρόοδος, αλλά και μια κοινωνική πρόκληση που φέρνει καταλυτικές αλλαγές με σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία, την επιχειρηματικότητα και τον τρόπο ζωής.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση με αποφασιστικότητα, διορατικότητα και ανθρωποκεντρική προσέγγιση, προς όφελος των επιχειρήσεων και των πολιτών, διασφαλίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει πίσω στην τεχνολογική αυτή επανάσταση», κατέληξε ο Μιχάλης Κατρίνης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος