Μιχάλης Κατρίνης: Άμεσα μέτρα στήριξης για τους μελισσοκόμους
Η μελισσοκομία, ένας από τους πιο σημαντικούς και παραδοσιακούς κλάδους του πρωτογενούς τομέα, βρέθηκε στο επίκεντρο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μετά από ερώτηση που κατέθεσαν ο Μιχάλης Κατρίνης και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η ερώτηση, που απευθυνόταν σε τέσσερα υπουργεία, εστίαζε στις κλιμακούμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες μελισσοκόμοι, όπως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι αυξανόμενες παράνομες «ελληνοποιήσεις» εισαγόμενου μελιού και το υψηλό κόστος παραγωγής, θέτοντας ερωτήματα για τον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, τη θεσμική θωράκιση του κλάδου και τη δημιουργία μηχανισμών ιχνηλασιμότητας.
Οι απαντήσεις που δόθηκαν από τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Κλιματικής Κρίσης, Ανάπτυξης και Οικονομικών, δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται στις κρίσιμες ανάγκες του μελισσοκομικού κλάδου. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε σε μέτρα ενίσχυσης της βιολογικής μελισσοκομίας μέσω του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027 και σε δράσεις μείωσης του κόστους παραγωγής, όπως η αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ωστόσο, παρέμεινε ασαφές εάν θα ενταχθούν οι μελισσοκόμοι στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, ενώ το αίτημα για επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ παραπέμφθηκε σε μελλοντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Παράλληλα, τα σχέδια για ψηφιακή πλατφόρμα ιχνηλασιμότητας και τη δημιουργία Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου, παραμένουν ακόμα εκτός εφαρμογής.
Σχολιάζοντας τις απαντήσεις των συναρμόδιων υπουργείων ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρει ότι ‘’οι μελισσοκόμοι περιμένουν από την Πολιτεία άμεσα μέτρα ενίσχυσης, συγκεκριμένες και αποτελεσματικές πολιτικές’’. Προσθέτει, επίσης, ότι ‘’ο κλάδος της μελισσοκομίας, ο οποίος συνδέεται άμεσα με την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα τα οποία απαιτούν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις προστασίας του κλάδου’’. Τονίζει μάλιστα ιδιαίτερα την ανάγκη ‘’άμεσης ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού μελιού’’, επισημαίνοντας ότι ‘’η καθιέρωση μηχανισμών ιχνηλασιμότητας είναι απαραίτητη για την προστασία τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών’’. Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση ‘’να εντάξει τη μελισσοκομία στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και τα οικολογικά σχήματα και να αυξήσει τους διαθέσιμους πόρους για τη στήριξη των παραγωγών’’.