FOLLOW US: facebook twitter

Μια τετράδα…κάλπες

Ημερομηνία: 15-04-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”86589″ img_size=”full”][vc_column_text]Για πρώτη φορά στις εκλογές του Μαΐου οι πολίτες θα ψηφίσουν σε μία ημέρα, σε τέσσερις κάλπες και όλες με σταυροδοσία.

Tέσσερις κάλπες, τέσσερις διαφορετικές σημάνσεις. Με διακριτά χαρακτηριστικά οι κάλπες στις οποίες θα κληθούν να ψηφίσουν οι πολίτες στις 26 Μαΐου για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με τα σχετικά γνωρίσματα να καθορίζονται με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών.

Είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες θα ψηφίσουν σε μία ημέρα, σε τέσσερις κάλπες (όλες με σταυροδοσία). Και αυτό γιατί στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις κάλπες των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, προστίθεται και αυτή των κοινοτήτων.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, κάλπες και παραβάν θα ξεχωρίζουν ως εξής:

-για τις ευρωεκλογές θα τοποθετηθεί μοβ αφίσα,

-για τις περιφερειακές εκλογές θα τοποθετηθεί γαλάζια αφίσα,

-για τις δημοτικές εκλογές θα τοποθετηθεί κίτρινη αφίσα,

-για τις κοινοτικές εκλογές θα τοποθετηθεί πορτοκαλί αφίσα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ψηφισμένη διάταξη δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Εσωτερικών με απόφασή του να καθορίσει τη διεξαγωγή των επιμέρους εκλογών σε χωριστά εκλογικά τμήματα. Η απόφαση δεν έχει προσώρας εκδοθεί, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», επικρατέστερο σενάριο είναι κάθε εκλογικό τμήμα να έχει δύο κάλπες αντί για τέσσερις, με τον διαχωρισμό να γίνεται ως εξής: στο ίδιο χώρο να ψηφίσουν οι πολίτες για ευρωεκλογές και περιφερειακές εκλογές και σε έναν δεύτερο χώρο να ψηφίσουν για δήμους και κοινότητες.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν σε δύο εκλογικά τμήματα. Με δεδομένο ότι στις προηγούμενες εκλογές συγκροτήθηκαν 23.000 εκλογικά τμήματα, στις επικείμενες εκλογές τους ο αριθμός εκτιμάται μεταξύ 40.000 και 46.000. Βέβαια, ανά περιπτώσεις, αναμένεται να λειτουργήσουν δύο εκλογικά τμήματα στην ίδια αίθουσα.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot