FOLLOW US: facebook twitter

Δυσθρεψία: Μία νόσος που αφορά 1 στους 3 πολίτες άνω των 65 ετών – Ποιά είναι τα «σημάδια» της

Ημερομηνία: 03-10-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”97761″ img_size=”full”][vc_column_text]

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, το θέμα της εκπομπής υγείας του Ράδιο Θεσσαλονίκη «Ζω Καλύτερα», ήταν η δυσθρεψία.


Μία νόσος που αφορά 1 στους 3 συνανθρώπους μας, άνω των 65 ετών.

Η ανεξήγητη απώλεια βάρους, η εξάντληση, η αδυναμία ή δυσκολία στην κίνηση αποτελούν κάποια από τα «σημάδια» της δυσθρεψίας που θα πρέπει να ανησυχήσουν τον ασθενή και τους οικείους.

Ο καθηγητής χειρουργικής του πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας Ιωάννης Καραϊτιανός, μίλησε στη Μαρία Ζαφειρίου για την αναγνώριση, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της δυσθρεψίας.

Δυσθρεψία είναι η κατάσταση κατά την οποία το σώμα δεν λαμβάνει τις απαραίτητες ποσότητες σε θερμίδες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία μέσω της διατροφής και που οδηγεί σε διαταραχή της φυσιολογικής σύστασης του οργανισμού (ελαττωμένο λιπώδη ιστό και μάζα σώματος).

Είναι αποτέλεσμα ελαττωμένης πρόσληψης τροφής και  θρεπτικών συστατικών ή διαταραχών στην απορρόφηση και στον μεταβολισμό και προκαλεί διαταραχές στην σωματική και νοητική λειτουργία. Εκτός των σωματικών αιτιών η δυσθρεψία  είναι αποτέλεσμα ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων.

Ανεξήγητη απώλεια βάρους, εξάντληση, αδυναμία ή δυσκολία στην κίνηση αποτελούν κάποια από τα «σημάδια» της δυσθρεψίας που κάποιος μπορεί να αναγνωρίσει στον εαυτό του ή σε κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο.

Η δυσθρεψία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία του οργανισμού. Οδηγεί σε απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης, που με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε σαρκοπενία (σοβαρή απώλεια μυϊκής μάζας), αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα (με αποτέλεσμα τη συχνή ασθένεια), αναιμία, οστεοπόρωση, υπεργλυκαιμία κ.ά.

Λόγω της σοβαρότητας των επιπτώσεων της δυσθρεψίας στην υγεία των ηλικιωμένων είναι απαραίτητο οι επαγγελματίες υγείας, όπως ο ιατρός, ο διαιτολόγος ή ο φαρμακοποιός, να γνωρίζουν και να συμβουλεύουν τους ασθενείς τους.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Πηγή: rthess.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot