Μια ηθική δικαίωση που άργησε… 17 χρόνια!
Για τον Καθηγητή του ΤΕΙ Πατρών και προϊσταμένο για… μια μέρα του τμήματος ΤΕΙ Πύργου το 2005 με την κοινοποίηση του πορίσματος Ζαφειρόπουλου από την Πρυτανεία του Παν/μιου Πατρών που αναφέρει ότι η τότε αντικατάστασή του δεν ήταν νόμιμη
- Οι «παλιές αμαρτίες» παλαιών διοικήσεων του ΤΕΙ Πατρών ήταν αυτές που σχεδόν από την αρχή της λειτουργίας του ΤΕΙ Πύργου είχαν βάλει «βόμβα» στα θεμέλιά του
Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου
Μπορεί τα ΤΕΙ Πύργου να αποτελούν δυστυχώς παρελθόν πλέον για την πόλη και την Ηλεία που δεν βλεπει σε τούτον τον τόπο κανένα Ακαδημαϊκό μέλλον στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ωστόσο ακόμα και τώρα έρχονται στο φως παλιές «αμαρτίες» που βαραίνουν την διοίκησή του, τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του με διάφορες μεθοδεύσεις που από τότε είχαν βάλει «βόμβα» στα θεμέλιά του. Στην προκειμένη περίπτωση αναφερόμαστε στην περίπτωση του τότε αν. Καθηγητή του ΑΤΕΙ Πάτρας κ. Θέμη Τσίπηρα που κατόπιν προκήρυξης της θέση του προϊσταμένου του τμήματος ΤΕΙ Πύργου την 1-9-2005, με απόφαση της Συγκλήτου του ΑΤΕΙ Πάτρας διορίστηκε στη θέση αυτή νόμιμα, σημειώνοντας το παγκόσμιο ρεκόρ θητείας… μίας μόνο ημέρας, καθώς στις 2-9-2005 με απόφαση της Διοίκησης αντικαταστάθηκε ορίζοντας νέο προϊστάμενο τον κ. Αλκιβιάδη Παναγόπουλο Αν. Καθηγητή. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την απόφαση του Συγκλήτου η θητεία του κ. Τσίπηρα θα διαρκούσε μέχρι την αυτοδύναμη διοίκηση του ΤΕΙ Πύργου την οποία και ο ίδιος οραματιζόταν.
Μετά από δικαστικούς αγώνες τους οποίους κέρδισε όλους ο κ. Τσίπηρας, ζητώντας ηθική δικαίωση για την παράνομη παύση του από την θέση του προϊσταμένου του ΤΕΙ Πύργου, η ηθική του δικαίωση ήρθε προ ημερών με καθυστέρηση… 17 χρόνων, από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών που του κοινοποίησε αντίγραφο του πορίσματος της ΕΔΕ που διενήργησε ο Καθηγητής Γ. Ζαφειρόπουλος στο οποίο αναφέρεται ότι η τότε παύση του από το παράρτημα του Πύργου ήταν παράνομη! Χαρακτηριστικά στο έγγραφο αυτό αναφέρεται ότι « Η αντικατάσταση του κ. Θεμιστοκλή Τσίπηρα από την θέση του προϊσταμένου του παραρτήματος του ΤΕΙ Πύργου, έγινε με διαδικασίες και αιτιολόγηση που δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία»! Επισης σε ότι αφορά την απόφαση αντικατάστασης του, επισημαίνονται ακόμα τα εξής:
«Παρατηρήσεις για την απόφαση: Α) Δεν ήταν κενή η θέση του προϊσταμένου. Β) Δεν υπήρχαν κωλύματα ή εκδήλωση ανεπάρκειας του κ. Τσίπηρα. Γ) Δεν είχε λήξει η θητεία του προϊσταμένου. Δ) στην προαναφερόμενη πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον ορισμό προϊσταμένου παραρτήματος ΤΕΙ Πύργου δεν συμμετείχε ο προϊστάμενος που το Σ. ΤΕΙ τελικά όρισε.
Με λίγα λόγια, αποκαλύπτεται σήμερα 17χρόνια μετά, ότι τα όσα προηγήθηκαν και τα όσα επακολούθησαν για αρκετά χρόνια και αφορούσαν την διοίκηση του παραρτήματος ΤΕΙ Πύργου, είχαν από πίσω τους διαδικασίες μη νόμιμες και όλη αυτή η κατάσταση βεβαίως ελάμβανε χώρα στο πλαίσιο των γενικών παρατυπιών και αυθαιρεσιών που είχαν σημειωθεί την εποχή ίδρυσης του παρατήματος ΤΕΙ Πύργου από τις διοικήσεις του ΑΤΕΙ Πατρών, πολλές εκ των οποίων είχαν πάρει τότε το δρόμο της Δικαιοσύνης. Να σημειώσουμε ακόμα, ότι ο κ Τσίπηρας που βρέθηκε πολλές φορές στα έδρανα των δικαστηρίων ζητώντας δικαίωση, αντιμέτωπος με την τότε διοίκηση του ΤΕΙ Πατρών, στις 31-12-2007, υπέβαλλε την παραίτησή του σε από το ΑΤΕΙ Πάτρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον διετίας υποβιβασμό τουαπό την θέση του προϊσταμένου του παραρτήματος ΤΕΙ Πύργου. Διενεργήθηκε τότε έρευνα και Ε.Δ.Ε που επισημοποίησε ότι οι διαδικασίες εκπαραθύρωσή τους ήταν διαβλητές και παράνομες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΗΜΕΡΑ ( 11 Ιανουαρίου 2008) « Ο συντάξας το πόρισμα καθηγητής Γ. Ζαφειρόπουλος, αν και έκανε καλά τη δουλειά του, αντιμετωπίστηκε με απαξίωση και μάλιστα όπως είχε καταγγείλει, δεχόταν απειλές! Αναγκάστηκε μάλιστα ο άνθρωπος στις 19 Οκτωβρίου του 2007, να αποστείλει εμπιστευτικό έγγραφο στον Εισαγγελέα, ζητώντας προστασία».
Αυτά και άλλα πολλά που έγιναν στο περιθώριο λειτουργίας του παραρτήματος του ΤΕΙ Πύργου, ήταν εκείνα που δεν επέτρεψαν την θεμελίωσή του και στην πορεία σε συνάρτηση με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν, το σχέδιο «Αθηνά» και τις αποφάσεις Κεραμέως οδήγησαν στην υποβάθμιση και απαξίωση του και εν συνεχεία στην κατάργησή του. Γιατί επί της ουσίας ποτέ δεν λειτούργησε σε ένα υγιές περιβάλλον, ούτε είχε ποτέ την πραγματική υποστήριξη του ΤΕΙ της Πάτρας και αργότερα του Πανεπιστημίου όταν πέρασε στην δική του δικαιοδοσία. Χρονικό προαγγελθέντος θανάτου για ένα τμήμα για το οποίο κάποτε κάποιοι έδωσαν μάχες για την ίδρυσή του…