FOLLOW US: facebook twitter

Μια η κάλπη, νέα ψηφοδέλτια και χωρίς σταυρό ο β΄ γύρος

Ημερομηνία: 11-10-2023 | Συντάκτης:

Σύντομη και εύκολη η επαναληπτική εκλογική διαδικασία  

για τους τρεις δήμους την Ηλείας την προσεχή Κυριακή  

  • Ευθύνη των πολιτών να αποφευχθεί η μεγάλη αποχή που συνήθως χαρακτηρίζει τις επαναληπτικές εκλογές

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Πιο εύκολη για τους εκλογείς αλλά και για όλους τους εμπλεκόμενους ( δικαστικούς αντιπροσώπους, γραμματείς και εφορευτικέ επιτροπές) αλλά και πιο γρήγορη σε ότι αφορά την συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων που θα ξεκαθαρίσουν νωρίς , θα είναι η εκλογική διαδικασία των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών την προσεχή Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023.

Στην Ηλεία θα είναι ακόμα πιο απλή η διαδικασία, στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων και  καθώς οι περιφερειακές ολοκληρώθηκαν την πρώτη Κυριακή, στους τρεις  δήμους Πύργου, Ήλιδας και Ζαχάρως για τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές, θα υπάρχει μόνο μια κάλπη σε κάθε εκλογικό τμήμα και δύο ψηφοδέλτια.  Μάλιστα σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών θα υπάρχουν νέα ψηφοδέλτια τα οποία περιλαμβάνουν  μόνο το έμβλημα και το όνομα του συνδυασμού και το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου δημάρχου και δεν απαιτείται σταυρός.   Τα ψηφοδέλτια θα αρχίσουν να παραδίδονται σήμερα από την ΠΕ Ηλείας στους τρεις δήμους  του β΄γύρου.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το βράδυ και αμέσως μετά την καταμέτρηση των ψήφων θα  στέλνονται τα αποτελέσματα της καταμέτρησης από τον δικαστικό αντιπρόσωπο μέσω των τάμπλετ στο Υπουργείο Εσωτερικών και θα αρχίσει η μετάδοση των αποτελεσμάτων. Εκτιμάται ότι σαφής εικόνα θα υπάρχει γύρω στις 10.30 το βράδυ  και δεν αποκλείεται τελικά αποτελέσματα να έχουμε πριν τα μεσάνυχτα.

Στους δήμους Πύργου, Ήλιδας και Ζαχάρως που  θα διεξαχθεί επαναληπτική ψηφοφορία την Κυριακή, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023 και τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023 αντίστοιχα. Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία των άλλων δήμων που δεν υπάρχουν επαναληπτικές δημοτικές εκλογές.


Η αποχή των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών του 2019 σε Πύργο και Ήλιδα

Ωστόσο, τα  κύρια χαρακτηριστικά των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών  είναι  δυστυχώς η αύξηση της αποχής, αλλά και αυτής  των άκυρων και των λευκών. Και αυτά ακριβώς είναι τα στοιχεία που φοβούνται οι υποψήφιοι που θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο και που δύσκολα μπορούν να αντιμετωπίσουν, κινητοποιώντας τον κόσμο να πάει στις κάλπες να ψηφίσει

Η τάση αυτή καταγράφηκε και στις δημοτικές εκλογές του β’ γύρου τον Μάιο του 2019. Στον δήμο Πύργου το 2019, τη δεύτερη Κυριακή, υπήρχε «μονομαχία» του νυν δημάρχου Τάκη Αντωνακόπουλου με εξελέγη με 67,09% και του Κώστα Νικολούτσου που έλαβε ποσοστό 32,91%. Ωστόσο η αποχή που καταγράφηκε ήταν 57,22%, ενώ στον πρώτο γύρο η αποχή ήταν 40,54%. Είχαμε δηλαδή μια αύξηση της αποχής σε ποσοστό  16,68%, με 404 άκυρα ψηφοδέλτια και 585 λευκά.

Αντιστοίχως στον δήμο Ήλιδας όπου και εδώ το 2019 υπήρξε δεύτερος γύρος  μεταξύ του νην δημάρχου Γιάννη Λυμπέρη που εξελέγη με 57,38% με αντίπαλο ξανά τον Χρήστο Χριστοδουλόπουλο που έλαβε 42,70%.  Και στο δήμο Ήλιδας στον πρώτο γύρο η αποχή που καταγράφηκε ήταν 39,72%  ενώ στο δεύτερο γύρο 52,63%, δηλαδή είχαμε αύξηση της τάξης του 12,92%.  Στο δήμο Ζαχάρως τότε είχαμε εκλογή του νυν δημάρχου Κώστα Αλεξανδρόπουλου από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό μάλιστα 76,85% με έναν και μοναδικό αντίπαλο, τον Χρήστο Γιαννόπουλο από την Λαϊκή Συσπείρωση που έλαβε 23,51%

Ωστόσο, την πρώτη Κυριακή στις 8 Οκτωβρίου του 2023, τουλάχιστον στην Ηλεία και με βάση τα στοιχεία που παραθέσαμε στο χθεσινό μας ρεπορτάζ, σε αντίθεση με όλη την Ελλάδα, η συμμετοχή στις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών της Ηλείας «νίκησε» την αποχή, γεγονός όμως που δεν διασφαλίζει σε καμία περίπτωση την ίδια συμμετοχή στο δεύτερο γύρο.  Και αυτό πλέον είναι προσωπική ευθύνη των πολιτών που θα πρέπει να καταλάβουν ότι οι εκλογές δεν τελειώνουν με την ανάδειξη των υποψηφίων συμβούλων, αλλά με την εκλογή του δημάρχου που θα διοικήσει το δήμο τους την επόμενη πενταετία. Άρα, αυτή τη στιγμή ο λόγος ανήκει αποκλειστικά στους πολίτες και δημότες!!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot