FOLLOW US: facebook twitter

Μια ακριβοπληρωμένη “επιτυχία”

Ημερομηνία: 22-11-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια
Σκίτσο: Γιάννης Ιωάννου

Μετά από πολύχρονη βαθιά κρίση με διασώσεις, αναγκαστικές ανακεφαλαιοποιήσεις και ποταμούς κόκκινων δανείων που “έπνιγαν” για μεγάλο διάστημα τον κλάδο, οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν στην… κανονικότητα.

Ορόσημο για τον κλάδο οι διαδοχικές κινήσεις αποκρατικοποίησης, που ξεκίνησαν με την πώληση των συμμετοχών του ΤΧΣ στη Eurobank (1,4%) και στην Alpha Bank (9%), συνεχίστηκαν με τη διάθεση του 22% της Εθνικής και θα ολοκληρωθούν με την πώληση του 26,3% της Πειραιώς και την αλλαγή ιδιοκτησιακού σχήματος στην Attica Bank.

Βεβαίως, σε αυτή την ιστορία υπάρχει ένας μεγάλος χαμένος. Είναι το ελληνικό Δημόσιο  που χάνει μέχρι στιγμής δεκάδες από τα δισεκατομμύρια που διέθεσε για να ανακεφαλαιοποιήσει και να στηρίξει τις τράπεζες στη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Σε ανάλυση της η Moody’s επισημαίνει ότι το Δημόσιο έχει δαπανήσει 46 δισ. για να στηρίξει τις τράπεζες – ποσό που “φούσκωσε” το κρατικό χρέος.

Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι από την πώληση αυτών των συμμετοχών το Ταμείο θα εισπράξει συνολικά 3 με 4 δισ. ευρώ  Έτσι η συνολική ζημιά για το Δημόσιο θα ανέλθει σε 42-43 (!) δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε απώλεια περίπου 92%(!) επί του επενδυθέντος κεφαλαίου.

Προφανώς μιλάμε για μια ιδιαίτερα ακριβοπληρωμένη «επιτυχία»…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot