«Μη ναρκώνεις τα όνειρά σου»
ΟΚΑΝΑ – 26 Ιουνίου- Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών
Η 26η Ιουνίου, η Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, αποτελεί για τον ΟΚΑΝΑ μία ημέρα ορόσημο που αναδεικνύει τη συμβολή του στον αγώνα κατά των εξαρτήσεων, των εξαρτητικών συμπεριφορών και του εθισμού στη χώρα μας. Η μέρα αυτή αποτελεί το επιστέγασμα μίας συνεχούς προσπάθειας για την αντιμετώπιση της εξάρτησης, στη βάση μίας ανθρωποκεντρικής προσέγγισης, με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και πάντα δίπλα στον ουσιοεξαρτημένο συνάνθρωπό μας.
Ο ΟΚΑΝΑ καθημερινά καλύπτει ολόκληρο το φάσμα των αναγκών των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης, από την πρόληψη, τη μείωση της βλάβης, τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη, εξατομικευμένα, με γνώμονα τον άνθρωπο με το δίκτυο δομών και υπηρεσιών του σε όλη την επικράτεια.
Το 2023, η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών βρίσκει τον ΟΚΑΝΑ πιο ισχυρό από ποτέ, με τη μεγαλύτερη και πιο δυνατή παρουσία στο πεδίο των εξαρτήσεων. Με την άοκνη προσπάθεια όλων των εργαζομένων, ο Οργανισμός έχει επιτύχει σήμερα να καλύπτει τις ανάγκες περισσότερων από 25.000 συνανθρώπων μας με ένα δίκτυο 130 πλέον δομών και υπηρεσιών.
ΟΚΑΝΑ αντιμετωπίζει την εξάρτηση ολιστικά, με όλα τα συνοδά προβλήματα που μπορεί να σχετίζονται με αυτή, όπως η αστεγία και η ανάγκη για πρόσβαση σε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και άλλες υπηρεσίες.
Τα Πολυδύναμα Κέντρα, οι Κινητές Μονάδες, τα Κέντρα Ημέρας, το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας και Υπνωτήριο, ο νέος πρώτος Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης, η διεύρυνση του πλαισίου χορήγησης της Ναλοξόνης από όλους, οι Κοινωνικές Επανεντάξεις και Νομικές Συμπαραστάσεις, η Γονεϊκή Στήριξη εξαρτημένων ατόμων, η Άμεση Κοινωνική Παρέμβαση και πολλές νέες δομές ακόμη αποτελούν τα σημαντικότερα επιτεύγματα των τελευταίων ετών που συμβάλουν στην ολιστική προσέγγιση του φαινομένου της εξάρτησης και της αντιμετώπισής του.
Για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών φέτος, ο ΟΚΑΝΑ επέλεξε το σύνθημα «Μείνε δυνατός. Μείνε καθαρός. Μη ναρκώνεις τα όνειρά σου», αναδεικνύοντας την προσπάθεια των ανθρώπων που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημά τους, την εξάρτησή τους. Ο ΟΚΑΝΑ είναι πάντα δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους βοηθώντας τους να επανέλθουν σταδιακά στη ζωή τους, να κάνουν όνειρα και να τα κυνηγήσουν, μακριά από τις εξαρτήσεις, τις εξαρτητικές συμπεριφορές και τον εθισμό. Ο ΟΚΑΝΑ έχει πάντοτε ανοιχτή την πόρτα του, υποδεχόμενος τα εξαρτημένα άτομα με σεβασμό, αποδοχή και φροντίδα σε κάθε εξάρτηση, σε κάθε στάδιο αυτής, χωρίς διακρίσεις.
Σημαντική η συνεισφορά του Κέντρου Πρόληψης “Παρεμβάσεις” Π.Ε Ηλείας
Η εξάρτηση σήμερα δεν αφορά μόνο στις ψυχοδραστικές ουσίες αλλά διευρύνεται και σε άλλες συμπεριφορές όπως είναι το διαδίκτυο και ο στοιχηματισμός και τα γενεσιουργά αίτια αυτού του φαινομένου σχετίζονται με τις σημερινές συνθήκες αποξένωσης, ανασφάλειας και απουσίας νοήματος που επηρεάζουν με τη σειρά τους τα συστήματα στα οποία μεγαλώνει και αναπτύσσεται ο άνθρωπος. Η οικογένεια, το σχολείο, οι ομάδες των συνομηλίκων έχουν καθοριστική επίδραση στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού και του εφήβου και των δεξιοτήτων που θα καλλιεργήσει στην αναπτυξιακή του πορεία για να μπορεί να διαχειρίζεται τις όποιες προκλήσεις. Αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον – οι συνθήκες και οι ευκαιρίες που θα συναντήσει το κάθε άτομο έχουν σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση αυτών των δεξιοτήτων και στην υιοθέτηση και διατήρηση θετικών στάσεων ζωής.
Η πρόληψη έτσι όπως αναπτύσσεται τις τελευταίες δεκαετίες από το δίκτυο των 75 Κέντρων Πρόληψης που λειτουργούν σε όλη τη χώρα σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών έχει στόχο την ενδυνάμωση, υποστήριξη και την εκπαίδευση των ατόμων από την πολύ μικρή ηλικία σε προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες που προάγουν την πρόληψη και τη ψυχοκοινωνική υγεία.
Και αυτή τη χρονιά σε όλους τους δήμους της περιφερειακής ενότητας Ηλείας αναπτύχθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο από το Κέντρο Πρόληψης Ηλείας «Παρεμβάσεις» ως προς την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας με προγράμματα που αφορούσαν σε θέματα επικοινωνίας, συμπεριφοράς και σχέσεων και απευθύνονταν στα παιδιά από την προσχολική ηλικία έως την εφηβεία, στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς αλλά και σε άλλους ενήλικες – μέλη της ευρύτερης κοινότητας. Τα προγράμματα υλοποιήθηκαν από την επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης με τη συνεργασία και στήριξη της σχολικής κοινότητας – τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, τις σχολικές μονάδες, τους συλλόγους γονέων αλλά και άλλους φορείς και συλλόγους της περιοχής που αγκάλιασαν τις δράσεις του και τις υποστήριξαν με όποιο διαθέσιμο τρόπο όπως φιλοξενία των δράσεων στους χώρους τους, προώθηση υλικού και κινητοποίηση του πληθυσμού τους.
Αλλά και όλοι οι τοπικοί φορείς που από το 1998 έχουν συμπράξει και συνεργάζονται για τη λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης Ηλείας «Παρεμβάσεις» και συγκεκριμένα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, οι 7 Δήμοι, το Επιμελητήριο Ηλείας, ο Δικηγορικός, Ιατρικός και Εμπορικός σύλλογος Αμαλιάδας και το Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Δήμου Ήλιδας είναι σταθεροί αρωγοί στο έργο του.
Η 26 Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα ας είναι μια ευκαιρία ανάδειξης της σημασίας της δικτύωσης και της συνεργασίας φορέων και υπηρεσιών για την αντιμετώπιση ενός σύνθετου ψυχοκοινωνικού προβλήματος που αφορά συνολικά στην εξαρτητική συμπεριφορά.
ΦΩΤΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ και ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Το Δίκτυο υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ ΟΞΥΓΟΝΟ
Το έργο του Πολυδύναμου Κέντρου του Πύργου
Στην Πελοπόννησο έχει αναπτυχθεί ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ – ΟΞΥΓΟΝΟ με δομές σε τέσσερις πόλεις, την Καλαμάτα, το Ναύπλιο, την Πάτρα και τον Πύργο. Και στις τέσσερις πόλεις παρέχονται υπηρεσίες ενημέρωσης, συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης για παράνομες (ναρκωτικά) και νόμιμες εξαρτήσεις (αλκοόλ, τζόγος & διαδίκτυο).
Στον Πύργο λειτουργούν σχεδόν τέσσερα έτη από τον Σεπτέμβριο του 2019, το Πολυδύναμο Κέντρο και το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης, δομές οι οποίες χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος και αναμένονται οι διαδικασίες συνέχισης τους, δεδομένου ότι λήγει η λειτουργία τους τον Σεπτέμβριο του 2023.
Στο Πολυδύναμο Κέντρο Πύργου γίνεται αξιολόγηση και εκτίμηση των αναγκών του ανθρώπου που ζητά υποστήριξη, με την δημιουργία εξατομικευμένου θεραπευτικού σχεδιασμού. Επιπλέον προσφέρεται συμβουλευτική υποστήριξη των μελών της οικογένειας και των σημαντικών άλλων αυτής. (Πρόγραμμα Οικογενειακής Υποστήριξης)
Παράλληλα και υποστηρικτικά με το Πολυδύναμο Κέντρο Πύργου, λειτουργεί και το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης. Το άτομο που εντάσσεται στη θεραπευτική διαδικασία έχει να επιλύσει και να φροντίσει πολλά θέματά του, που είχε αφήσει πίσω λόγω της εξάρτησης και της εξαρτητικής συμπεριφοράς. Στην κοινωνική ένταξη θα αναζητήσει υποστήριξη σε θέματα εκπαίδευσης, νομικών αλλά και σχετικά με την επανένταξη στην αγορά εργασίας.
Επιπλέον πραγματοποιούνται δράσεις πρόληψης στην τοπική κοινωνία με ενημερωτικά περίπτερα, εκπαιδευτικά προγράμματα πρόληψης στα σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δικτυώσεις με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, συμμετοχή σε δράσεις συμβολικού χαρακτήρα.
Η εξάρτηση από τα ναρκωτικά και προλαμβάνεται και θεραπεύεται. Για αυτό, #Πάμε Μαζί για δημόσιες, δωρεάν, προσβάσιμες σε όλους και ποιοτικές υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας, που σέβονται τις ανάγκες, τη φωνή και τη διαφορετικότητα των ανθρώπων και των τοπικών κοινωνιών
τηλ. επικοινωνίας 2621037411 & 2621035735
Τάκη Πετροπούλου 10 & Γρηγορίου Ε’ 11, Πύργος Ηλείας.
Μια πρόταση ανάγνωσης από την Δημόσια Βιβλιοθήκη Πύργου – Ένα παραμύθι για… τα ναρκωτικά!
26 Ιουνίου- Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών. Ακούγοντας τη λέξη ναρκωτικά εμείς οι μεγαλύτεροι, είτε εκπαιδευτικοί είτε γονείς, φανταζόμαστε πως αυτό είναι κάτι που αφορά μόνο τους άλλους. Εμάς για κάποιο λόγο δεν μας αγγίζει. Είναι όμως έτσι; Ή έτσι ευχόμαστε ξορκίζοντας το κακό;
Στην ετήσια έκθεση που εκπόνησε για το 2022 το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα ναρκωτικά αναφέρεται ότι «Στοιχεία από αναλύσεις σε λύματα της Αθήνας για το 2021 έδειξαν αυξήσεις στην κοκαΐνη και τις αμφεταμίνες».
Τα ναρκωτικά είναι λοιπόν, δίπλα μας και όχι μόνο δίπλα μας, αλλά δίπλα στα παιδιά μας και εμείς, εκπαιδευτικοί και γονείς, καλούμαστε να τα θωρακίσουμε απέναντι στις εξαρτησιογόνες ουσίες.
Σήμερα σάς έχουμε μια πρόταση ανάγνωσης για την πρόληψη των ναρκωτικών και συγκεκριμένα ένα παραμύθι για παιδιά 6 έως 10 ετών. Έχει τίτλο «και συγγραφέας του είναι ο ψυχολόγος Λουτσιάνο Μοράτι. Το βιβλίο έχει εκδοθεί από το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων και είναι εγκεκριμένο από το πρώην Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Υπουργείου Παιδείας.
Η ψυχολογική έρευνα έχει διαπιστώσει ότι την παρόρμηση ενός ατόμου προς τα ναρκωτικά στηρίζουν κάποιοι παράγοντες, όπως είναι:
η περιέργεια
η ικανοποίηση
η χαρά
ο φόβος
η έπαρση
τα συναισθήματα εγκατάλειψης και κοινωνικού αποκλεισμού
η πίεση της ομάδας
η αλληλεγγύη
η απερίσκεπτη βιασύνη
η γοητεία του καινούργιου και
η αυταπάτη
Με βάση τις 12 αυτές εμπειρίες ο συγγραφέας έγραψε 12 κείμενα που αποτελούν τα συμβολικά επεισόδια του βιβλίου. Σε αυτά πρωταγωνιστούν 3 τύποι: τα παιδιά, οι ενήλικες και οι λεγόμενοι πειραστές, αυτοί δηλαδή που βάζουν τους άλλους σε πειρασμό. Μέσα από τoν συνδυασμό των τριών αυτών τύπων, τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι είναι ανάγκη να υπάρχει συνεχής συνεργασία ανάμεσα σε αυτά και στους ενήλικες , προκειμένου να γίνει σωστή καθοδήγηση όσο καιρό η πείρα των παιδιών δεν είναι ακόμα επαρκής.
Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι τα παιδιά ταυτιζόμενα με κάποιον από τους χαρακτήρες του παραμυθιού βοηθιούνται έτσι ώστε, όταν τους συμβούν άσχημα πράγματα, να αρνηθούν
– αφενός τις λεγόμενες μαγικές λύσεις στις οποίες θα μπορούσε να τα σπρώξει μια πλαστή αισιοδοξία
– αφετέρου τις λεγόμενες κυνικές λύσεις (τη φυγή δηλαδή ή την επιθετικότητα) που πηγάζουν από την απαισιοδοξία.
Με αυτό τον τρόπο δημιουργούν μια ισορροπημένη οπτική στην οποία συνυπάρχουν αρμονικά τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία της ζωής. Έτσι θα μπορέσουν γεμάτα χαρά να απολαύσουν τα θετικά, αλλά και γεμάτα δύναμη να αντέξουν τα αρνητικά, φροντίζοντας όμως, τα αρνητικά να τα αντιμετωπίσουν με νόμιμα μέσα και χωρίς υπερβολές.
Το παραμύθι έχει εκδοθεί από το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων.