FOLLOW US: facebook twitter

«Μη χαθεί κι αυτή η ευκαιρία για τον Καϊάφα»

Ημερομηνία: 26-09-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

-Τη διάσωση του έργου ανάπλασης ζήτησαν κάτοικοι και συλλογικότητες με συγκέντρωση χθες το πρωί

-Παρόντες Καλαματιανός και Μπαλαούρας, οι οποίοι επισήμαναν τον κίνδυνο απένταξης και απώλειας πόρων

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Την ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών στον Καϊάφα και την αξιοποίηση των σχετικών ευρωπαϊκών πόρων από το ΕΣΠΑ υπογράμμισαν χθες το πρωί κάτοικοι της περιοχής και εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη λίμνη, ζητώντας από την κυβέρνηση και την ΕΤΑΔ να λύσουν τα γραφειοκρατικά προβλήματα και να ξαναβάλουν το έργο σε τροχιά υλοποίησης.

Όπως τόνισαν, κινδυνεύει να χαθεί μια μοναδική ευκαιρία αξιοποίησης της περιοχής, έπειτα από δεκαετίες αδράνειας και αδιαφορίας, εξαιτίας της απροθυμίας της ΕΤΑΔ να επιλύσει τα ζητήματα που παρουσιάστηκαν με την εργολαβία, και σημείωσαν ότι αν χαθεί η χρηματοδότηση του έργου, ο Καϊάφας θα μείνει εγκαταλελειμμένος για ακόμα δέκα χρόνια.

Ο Δημήτρης Μιχαλόπουλος, ο οποίος είναι των πρωτεργατών της συλλογικότητας «Φίλοι του Καϊάφα» και της χθεσινής πρωτοβουλίας, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι παλεύει για να μη χαθεί η ευκαιρία ανάπλασης των κατεστραμμένων υποδομών.

«Παλεύουμε και ελπίζουμε και γωνιζόμαστε μαζί με άλλους φίλους για να ζωντανέψει και να αναπτυχθεί αυτός ο τόπο, ώστε να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την τοπική κοινωνία, να ευημερήσουμε και να αναπτυχθεί ο τόπος.

Η εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Δράσης Ηλείας, Νικολία Αστερή, δήλωσε πως είναι απαραίτητη η διάσωση του έργου και η διαφύλαξη του δημοσίου χαρακτήρα της περιοχής και των παρεμβάσεων.

«Εμείς ζητάμε να ολοκληρωθούν τα έργα υποδομών και αναστήλωσης των παλιών κτιρίων, καθότι αυτά θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της περιοχής και θα συμβάλουν στην αύξηση της επισκεψιμότητάς της, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής και του καθεστώτος που διέπει τον Καϊάφα. Θέλουμε ήπια ανάπτυξη στην περιοχή, την οποία υπηρετεί η συγκεκριμένη ανάπλαση, να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του οικοσυστήματος και είμαστε υπέρ της αρμονικής συνύπαρξης του ανθρώπου με το περιβάλλον», ανέφερε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ το  δρομολόγησε, η ΝΔ το απεντάσσει»

Για τα δεδομένα που ισχύουν σχετικά με το έργο και για όσα προηγήθηκαν, μίλησαν τόσο ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, όσο και ο πρώην βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, οι οποίοι συμμετείχαν στην συγκέντρωση και συζήτησαν με τους κατοίκους.

«Συμμετέχουμε στη δράση των πολιτών και των συλλογικοτήτων της Ηλείας, διότι ανησυχούν για την πορεία των έργων ανάπλασης των υποδομών του Καϊάφα. Είναι έργο που δρομολογήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία εξασφάλισε τα απαιτούμενα κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ. Δυστυχώς, ενώ ξεκίνησαν τα έργα και προχωρούσαν, ξαφνικά σταμάτησαν. Κατέθεσα ερώτηση στη Βουλή και θα επανέλθω για να δούμε τι έχει συμβεί και τι μέλλει γενέσθαι. Σε κάθε περίπτωση είναι απαράδεκτο να έχουν εξασφαλιστεί έργα με ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και να διαπιστώνουμε από την κυβέρνηση και την ΕΤΑΔ αδιαφορία και εγκατάλειψη. Χρειάζεται εγρήγορση από τους πολίτες, γιατί ό,τι αφορά τον Καϊάφα, αφορά όλη την Ηλεία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καλαματιανός.

«Στον Καϊάφα υπάρχει ένα έγκλημα συνεχιζόμενο και διαχρονικό και το συνεχίζει αυτή η κυβέρνηση. Εμείς είχαμε βγάλει 17 εκατ. ευρώ για έργα και δράσεις στον Καϊάφα. Η σημερινή κυβέρνηση με σκοπιμότητα να το δώσει σε ιδιώτη, δεν πλήρωνε τον εργολάβο, με συνέπεια να διαλύσει τη σύμβαση. Συγκεντρωθήκαμε για να διατρανώσουμε τη θέλησή μας να συνεχιστούν τα έργα. ΕΤΑΔ και κυβέρνηση θέλουν να πουλήσουν τον Καϊάφα, αλλά αυτό είναι ανέφικτο. Ένας νοήμων άνθρωπος το καταλαβαίνει, γιατί ένας επενδυτής θα πρέπει να κάνει έργα 17 εκατ. ευρώ και επίσης ο Καϊάφας είναι στη Συνθήκη Ραμσάρ ως προστατευόμενη περιοχή Natura. Δεν μπορούν να φτιάξουν, γκολφ και πεντάστερα με πισίνες. Επομένως πρέπει να συνεχιστούν τα έργα και να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση με “γέφυρα” στο νέο ΕΣΠΑ. Οι κάτοικοι σήμερα διεκδικούν αυτό που δικαιούνται», τόνισε ο κ. Μπαλαούρας.

Παρών ήταν και ο αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Τάσος Καρνάρος, ο οποίος επισημανε ότι πρέπει να επιδιωχθεί η ήπια ανάπτυξη της περιοχής.

«Πρόθεσή μας είναι να υπάρχει ήπια ανάπτυξη, με θέσεις εργασίας και προστασία του περιβάλλοντος.  Ο Καϊάφας είναι μια περιοχή που την έχει αγαπήσει όλη η νότια Ηλεία, με ιστορική και συναισθηματική αξία για μας. Πρέπει να συνεννοηθούν όλες οι πλευρές για να μη χαθεί το έργο», είπε.

Η Βερόνικα Μπίτκα, κάτοικος Ζαχάρως, δήλωσε: «είμαι τόσα χρόνια εδώ και δε βλέπω να γίνεται τίποτα. Είχαμε μια ελπίδα ότι κάτι θα αξιοποιηθεί, αλλά έχει φρεναριστει. Το όφελος για την ανάπτυξη και το περιβάλλον θα είναι πολύ μεγάλο αν γίνει το έργο.

Γρηγόρης Αβραμόπουλος, ελεύθερος επαγγελματίας από τη Ζαχάρως, δήλωσε πως ο Καϊάφας περιμένει 50 χρόνια την αξιοποίησή του και ζήτησε τη συνέχιση του έργου.

«Η μη ανάπτυξη του Καϊάφα έχει φέρει οικονομικό μαρασμό στην περιοχή και τώρα φαίνεται και το δημογραφικό. Θα μπορούσε να έχει επενδύσεις και ανάπτυξη η περιοχή και καλύτερες μέρες ο τόπος και να μη φεύγουν οι νέοι. Πρέπει κάτι να γίνει και να αλλάξει η κατάσταση. Η αξιοποίηση του Καϊάφα θα είχε τεράστια οφέλη όχι μόνο για την Ηλεία αλλά για όλη την Ελλάδα», σχολίασε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot