Μέτρια Λατινικά και ΑΕΠΠ, κλιμακούμενης δυσκολίας Χημεία-Τα σχόλια των μαθητών
- Συνέχεια σήμερα για τα ΕΠΑΛ
Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr
Μια “ανάσα” πριν το τέλος των Πανελλαδικών Εξετάσεων βρίσκονται οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων καθώς χθες εξετάστηκαν σε Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική και ολοκληρώνουν αύριο Παρασκευή με Ιστορία, Φυσική και Οικονομία.
Τα θέματα, των Λατινικών και της Πληροφορικής (ΑΕΠΠ) κρίθηκαν μέτριας δυσκολίας, ενώ η Χημεία φαίνεται να δυσκόλεψε τους υποψήφιους που παρέμειναν στις αίθουσες εξέτασης μέχρι και το τελευταίο λεπτό.
Οι εξετάσεις συνεχίζονται σήμερα με μαθήματα ειδικότητας για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ οι οποίοι ολοκληρώνουν τις πανελλαδικές στις 17 Ιουνίου. Ακολουθούν τα ειδικά μαθήματα από 18 έως 30 Ιουνίου τόσο για τους υποψηφίους των ΓΕΛ όσο και των ΕΠΑΛ.
Σχολιασμός θεμάτων
Στα Λατινικά διαγωνίστηκαν φέτος οι υποψήφιοι της ομάδας των Ανθρωπιστικών Σπουδών, μετά από δύο χρόνια εξέτασής τους στο μάθημα της Κοινωνιολογίας. Όπως τονίζει η φιλολογική ομάδα του φροντιστηρίου “Άλμα”, αρχικά, δόθηκαν τρία αποσπάσματα από τα κείμενα 16, 36 και 45 του σχολικού εγχειριδίου και ζητήθηκε η μετάφραση των δύο τελευταίων. “Για πρώτη φορά υπήρχε μια παρατήρηση, κλειστού τύπου από την Εισαγωγή και μία ετυμολογική άσκηση που αφορούσε τη συσχέτιση λέξεων της Νέας Ελληνικής γλώσσας με τις αντίστοιχες λέξεις της Λατινικής. Οι ασκήσεις της γραμματικής κινούνταν στο ύφος των παλαιότερων εξετάσεων, κάλυπταν ευρύ φάσμα της ύλης και απαιτούσαν την προσοχή και τη συγκέντρωση των μαθητών. Τα ερωτήματα που αφορούσαν το συντακτικό ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας. Ειδικότερα, αφορούσαν τη συντακτική αναγνώριση λέξεων των κειμένων, την εύρεση του είδους μιας δευτερεύουσας πρότασης, την αιτιολόγηση της εκφοράς και τη συντακτική της λειτουργία. Επιπλέον, ζητήθηκε η μετατροπή δύο μετοχών, με όλους τους δυνατούς τρόπους, στις αντίστοιχες δευτερεύουσες προτάσεις. Το τελευταίο ερώτημα αφορούσε την μετατροπή του πλαγίου λόγου σε ευθύ.Συνεπώς, τα ζητούμενα ήταν διατυπωμένα με σαφήνεια, δεν παρουσίαζαν ιδιαίτερες δυσκολίες και οι άρτια προετοιμασμένοι μαθητές θα μπορούσαν να ανταποκριθούν με επιτυχία στις απαιτήσεις της εξέτασης”.
Τα θέματα που κλήθηκαν να απαντήσουν οι υποψήφιοι στο μάθημα της Χημείας Προσανατολισμού κάλυπταν, σύμφωνα με τον Χημικό του φροντιστηρίου “Άλμα” Γιώργο Δεββέ, μεγάλο εύρος της εξεταστέας ύλης και δεν παρουσίαζαν ιδιαίτερες δυσκολίες με εξαίρεση το ερώτημα Β4 που απαιτούσε επαρκή γνώση της θεωρίας και κριτική ικανότητα, καθώς κι ένα ερώτημα στο θέμα Δ3 το οποίο κρίνεται αρκετά απαιτητικό και απευθύνονταν σε καλά προετοιμασμένους μαθητές. “Προσωπική εκτίμηση αποτελεί το γεγονός ύπαρξης υψηλών βαθμολογιών. Εύχομαι καλά αποτελέσματα και καλή επιτυχία στο τελευταίο μάθημα σε όλους τους μαθητές”.
Η κ. Σταυρούλα Μακρή, Πληροφορικός του φροντιστηρίου “Άλμα” επισήμανε ότι τα θέματα στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΑΕΠΠ) για τους μαθητές της οικονομικής κατεύθυνσης, κινήθηκαν στον ίδιο βαθμό δυσκολίες με πέρυσι. “Στο θέμα Α, οι μαθητές συνάντησαν ερωτήματα, αρκετά ερωτήματα βασισμένα στην νέα ύλη που τα προηγούμενα χρόνια λόγω covid αφαιρούνταν. Φέτος αναμένεται να δούμε αρκετά υψηλές βαθμολογίες” σχολίασε.
Στασινός Ασημακόπουλος, Πληροφορική
“Πίστευα ότι θα ήταν πιο δύσκολα αλλά τελικά ήταν εύκολα τα θέματα και όποιος είχε διαβάσει μπορούσε να γράψει. Δεν είχαν ούτε κάτι το απαιτητικό ή δύσκολο ή κάποια παγίδα. Μας είχαν βάλει καινούργια ύλη με απλά πράγματα και δεν μας αιφνιδίασε τίποτα. Όποιος είχε κάνει σωστή προετοιμασία μπορούσε να γράψει άνετα”.
Παναγιώτης Σπερδούλης, Λατινικά
“Πιστεύω ότι τα θέματα θα μπορούσαν να είναι και ευκολότερα, αλλά αν είχες διαβάσει έγραφες. Υπήρχε μια δυσκολία στα κείμενα που είχαν επιλεγεί αυτά προς το τέλος, είχε κάτι παγιδούλες. Και στο συντακτικό αιφνιδιάστηκα και περίμενα να ήταν πιο εύκολα. Μπορούσες όμως να γράψεις αν είχες προετοιμαστεί”.
Ελένη Τορέγα, Λατινικά
“Έπεσαν τρία κείμενα εύκολα… κάπως, και το συντακτικό σχετικά εύκολο ήταν όπως και τα ρήματα… Δε με αιφνιδίασε κάτι ιδιαίτερα, ήταν πιο εύκολα πιστεύω από αυτά που περίμενα και όσοι έχουν διαβάσει καλά θα έγραφαν”.
Νίκος Ρελάκης, Πληροφορική
“Μπορεί για κάποιους να ήταν δύσκολα για μένα όχι, τα έλυσα σύντομα. Δε με αιφνιδίασε τίποτα, τα περίμενα όλα και πιστεύω ότι έχω “καθαρό 20αράκι”. Ήταν εύκολα τα θέματα και όποιος είχε προετοιμαστεί έγραφε πραγματικά άνετα”.
Ευγενία Καραγιάννη, Πληροφορική
“Τα θέματα ήταν σχετικά εύκολα και αναμενόμενα. Ήταν νέα ύλη και τα περιμέναμε, οπότε όποιος είχε προετοιμαστεί σίγουρα θα έγραφε. Χωρίς παγίδες και αιφνιδιασμούς”.