FOLLOW US: facebook twitter

«Μετέωρη» η μεταστέγαση του Εσπερινού Γυμνασίου-Λυκείου Πύργου!

Ημερομηνία: 31-01-2022 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”156679″ img_size=”full” add_caption=”yes”][vc_column_text]«Σκοντάφτει» στην άρνηση του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου Πύργου

– Μη λειτουργική και η εναλλακτική του 2ου ΕΠΑΛ


Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Στην αρνητική διάθεση του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου Πύργου, «σκοντάφτει» όπως όλα δείχνουν η προοπτική μεταφοράς του Εσπερινού Λυκείου Πύργου στο σχολικό κτίριο του 1ου Γυμνασίου, με αποτέλεσμα η κατάσταση που δημιουργείται να είναι πλέον κρίσιμη, καθώς οι μαθητές λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά τους από απουσίες. Την Παρασκευή στο δημαρχείο Πύργου έγινε μια ακόμα σύσκεψη με μέλη της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας του Εσπερινού Γυμνασίου-Λυκείου που κατέθεσαν τα αιτήματα και τα προβλήματά τους στον δήμαρχο κ. Τάκη Αντωνακόπουλο που δήλωσε ότι και ο δήμος προσπαθεί από την πλευρά του να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την μεταστέγαση του σχολείου που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον αέρα.

Μάλιστα από την στιγμή που κοινοποιήθηκε στο δήμο το έγγραφο του Συλλόγου διδασκόντων όπου οι αιτιάσεις που αναφέρονται προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας του Εσπερινού το οποίο χαρακτηρίζουν ως «ντροπή», άρχισε να βολιδοσκοπείται μια ακόμα εναλλακτική για την μεταστέγαση του σχολείου στο 2ο ΕΠΑΛ Πύργου. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμαρχος επισκέφτηκε το σχολείο για να συζητήσει το θέμα με τον Δ/ντή και να δουν μαζί τις δυνατότητες του κτιρίου, όμως φαίνεται πως αυτή η λύση δεν εξυπηρετεί την κατάσταση γιατί το 2ο ΕΠΑΛ είναι ήδη πολύ «πηγμένο» και δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι ελεύθεροι χώροι.

Ωστόσο, οι μαθητές είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κατάληψη και τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες γιατί οι συνθήκες που βιώνουν απογευματινές και βραδινές ώρες μέσα στα παγωμένα λυόμενα είναι απαράδεκτες. Και εκτός των άλλων, η αντιμετώπιση που έχουν αυτά τα παιδιά που μοχθούν, εργαζόμενοι την ημέρα για να σπουδάσουν το βράδυ, δεν είναι και οι αρμόζουσες από ένα μέρος της εκπαιδευτικής κοινότητας που οφείλει να τα αγκαλιάσει και να τα στηρίξει. Οι μαθητές του Εσπερινού, δεν είναι τα παιδιά ενός κατώτερου θεού, το αντίθετο, μάλιστα, αξίζουν το σεβασμό και την προσοχή μας! Εν τούτοις, έχουν γίνει «μπαλάκι» από το ένα σχολείο στο άλλο.

Ενδεικτική είναι και η επιστολή που είχαν στείλει οι μαθητές στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ζητώντας την μετεγκατάσταση του σχολείου τους όπου μεταξύ άλλων ανέφεραν: «Η περιθωριοποίηση, ο παραγκωνισμός και ο κοινωνικός ρατσισμός που αρκετά συχνά εισπράττουμε, επειδή εγκαταλείψαμε το σχολείο την ώρα που ” έπρεπε” να είμαστε μαθητές, δεν μας αξίζουν. Δεν είμαστε παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Είμαστε άνθρωποι με αξίες, συνείδηση, όνειρα, επιθυμίες και στόχους, που αξίζουν το σεβασμό όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας και όλης της τοπικής κοινωνίας, ώστε χωρίς εμπόδια να καταφέρουμε την αποφοίτησή μας από το Λύκειο αλλά και την εισαγωγή μας στις ανώτατες σχολές , αναφαίρετο δικαίωμα κάθε μαθητή ανεξάρτητα από την ηλικία του. Άλλωστε αυτό το ανθρωπιστικό ιδεώδες της δια βίου μάθησης επικαλούμαστε….»[/vc_column_text][vc_column_text]Οι αιτιάσεις του 1ου Γυμνασίου Πύργου


Σε ότι αφορά το έγγραφο- επιστολή του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου Πύργου, που εκ μέρους τους χαρακτηρίζεται ως «προβληματισμοί για την μεταστέγαση του Εσπερινού Γυμνασίου/ΛΤ Πύργου στους χώρους του 1ου Γυμνασίου Πύργου», αναμένεται και επιβάλλεται να πάρει θέση και η ΕΛΜΕ Ηλείας.

Στο έγγραφο ο Σύλλογος διδασκόντων αφού εκφράζει την τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στο δίκαιο αίτημα του Εσπερινού Γυμνασίου/ΛΤ Πύργου για μεταστέγαση από τις λυόμενες αίθουσες και εξεύρεση μόνιμης στέγης, εκφράζει τους παρακάτω προβληματισμούς:

“…Το νεόδμητο κτιριακό συγκρότημα που φιλοξενεί το 1ο Γυμνάσιο Πύργου έχει μελετηθεί και σχεδιαστεί εξαρχής προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας μιας και μόνο σχολικής μονάδας. Ο αρχικός σχεδιασμός δεν έλαβε υπόψη του τη δυνατότητα συστέγασης δύο ξεχωριστών σχολικών μονάδων, με αποτέλεσμα κάθε χώρος να προβλέπεται να ανταποκριθεί στις συγκεκριμένες διδακτικές και διοικητικές λειτουργίες ενός μόνο σχολείου (αριθμός αιθουσών διδασκαλίας και καθηγητών, εργαστηρίων Τεχνολογίας, Η/Υ και Φυσικών Επιστημών) και να υπηρετήσει απολύτως συγκεκριμένη σκοπιμότητα.

Η συστέγαση στους ίδιους ακριβώς χώρους και άλλης σχολικής μονάδας, ακόμα κι αν αυτό γίνεται σε άλλη βάρδια, θα δημιουργήσει αναπόφευκτα αργά ή γρήγορα περισσότερα προβλήματα από όσα ενδεχομένως θα επιχειρήσει να λύσει, συρρικνώνοντας και συμπιέζοντας τις υποδομές της υπάρχουσας σχολικής μονάδας με ό,τι κόστος αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργικότητα του σχολείου, τη συντήρηση του αρχείου και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Η λειτουργία συγκεκριμένων χώρων του σχολείου στηρίζεται σε πολύ ευαίσθητα τεχνολογικά μέσα (συστήματα συναγερμού, αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης, αυτόματες θύρες πυρασφάλειας κλπ) με μεγάλο κόστος επιβάρυνσης για τυχόν επισκευές από φθορές. Πιο συγκεκριμένα, η κεντρική μονάδα διαχείρισης του κτιρίου βρίσκεται στον χώρο της Γραμματείας, όπου προβλέπεται να φυλάσσονται και τα αρχεία του σχολείου μας, μαζί με αυτά και του καταργηθέντος Γυμνασίου Μυρτιάς -Σκουροχωρίου, τα οποία δεν είναι δυνατόν να μεταφερθούν σε άλλο κατάλληλο χώρο.

Επιπλέον, ο προαύλιος χώρος έχει μεγάλη έκταση και η εσωτερική διαρρύθμιση του σχολείου είναι σύνθετη με αποτέλεσμα η εποπτεία των χώρων να καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη. Υπάρχει η δυνατότητα οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι να εποπτεύονται με επάρκεια και αποτελεσματικότητα, ειδικά κατά τις βραδινές ώρες;

Είναι προφανές πως η στόχευση του σήμερα πρέπει να είναι η δημιουργία νέων σύγχρονων σχολείων που θα καλύψουν αποτελεσματικά τις ανάγκες των σχολικών μονάδων και όχι η συμπίεση και ο διαμοιρασμός των χώρων ενός υπάρχοντος σχολικού κτιρίου, πρακτική που χαρακτήριζε το παρελθόν. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως η λειτουργία του Εσπερινού Πύργου στις τωρινές εγκαταστάσεις του δεν επιβαρύνει τη λειτουργία του 1ου Λυκείου, μια και διαθέτει ξεχωριστούς χώρους για να λειτουργεί, ενώ και στη γειτονική Αμαλιάδα η λειτουργία του Εσπερινού γίνεται αυτόνομα σε άλλο κτίριο από αυτό του 1ου Γυμνασίου με το οποίο μοιράζονται μόνο τον προαύλιο χώρο.

Σε περίοδο πανδημίας, ένα πολυδύναμο σχολικό συγκρότημα, όπως αυτό του 1ου Γυμνασίου Πύργου, με πολυάριθμα τμήματα καλείται να λειτουργεί από το πρωί μέχρι το βράδυ (τμήμα ΖΕΠ ΤΥΙ με μαθητές και από τη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών, Ενισχυτική Διδασκαλία και τώρα Εσπερινό Γυμνάσιο/Λύκειο;). Με βάση την εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος από τη συστέγαση με το Εσπερινό στις παλιές κτιριακές εγκαταστάσεις, αυτόματα εγείρονται ερωτήματα κατά πόσο θα απολυμαίνονται και θα καθαρίζονται επαρκώς οι χώροι στους οποίους διαδοχικά θα προσέρχονται μαθητές και εργαζόμενοι από διαφορετικά σχολεία (Ενισχυτική Διδασκαλία) και μέρη του Νομού (Εσπερινό). Θεωρούμε πως προέχει να διασφαλιστεί υγειονομικά η ασφαλής προσέλευση το επόμενο πρωί των μικρών μαθητών του Γυμνασίου.

Σε περίοδο ομαλότητας, το θέατρο του σχολείου μας εξυπηρετεί μια πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων της πόλης μας και διατίθεται συχνότατα σε διάφορους φορείς, γεγονός που ενδεχομένως θα καταστεί ιδιαίτερα δύσκολο ή και απαγορευτικό σε περίπτωση απογευματινής λειτουργίας του, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς πως στους χώρους του σχολικού συγκροτήματος υπάρχει ήδη επιβάρυνση από τη συστέγαση τα τελευταία χρόνια με το 42ο Βαθμολογικό Κέντρο που εξυπηρετεί τις ανάγκες των Πανελληνίων εξετάσεων.

Κατόπιν όλων αυτών, είναι προφανές πως οι ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί το 1ο Γυμνάσιο Πύργου επιβάλλουν να μελετηθούν και να αναλυθούν όλα αυτά τα δεδομένα, ώστε να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία μιας πολυδύναμης σχολικής μονάδας με δυσανάλογο όφελος. Θεωρούμε πως το ζήτημα χρειάζεται να τεθεί σε δημόσιο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης. Ενδεχομένως να χρειαστεί να εξεταστούν και άλλες βιώσιμες εναλλακτικές προτάσεις που να ικανοποιούν αφενός μεν την ανάγκη μεταστέγασης του Εσπερινού αφετέρου δε τη λειτουργικότητα και των δύο σχολικών μονάδων π.χ. η διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης των κτιριακών υποδομών που φιλοξενούν τα υπό κατάργηση τμήματα ΤΕΙ Πύργου στην οδό Ρήγα Φεραίου. Δηλώνουμε πρόθυμοι να συμβάλλουμε στην εξεύρεση αποτελεσματικής λύσης πιστεύοντας πως οι προβληματισμοί μας θα ληφθούν υπόψη προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης μας.»[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot