FOLLOW US: facebook twitter

«Μετατρέπουν τους δήμους σε κομπάρσους»

Ημερομηνία: 30-09-2024 | Συντάκτης:

Ψήφισμα κατά της συγχώνευσης ΦΟΔΣΑ από τον δήμο Πηνειού

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Την πλήρη αντίθεσή του και την έντονη δυσαρέσκειά του εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Πηνειού για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, όπως  αυτό τέθηκε σε διαβούλευση από τις 29 Αυγούστου 2024, βάσει του οποίου γίνεται συγχώνευση των ΦοΔΣΑ Ηλείας, Αχαΐας & Αιτωλοακαρνανίας σε έναν ενιαίο φορέα.

Βάσει αυτού, ο νέος φορέας θα ονομάζεται Σύνδεσμος Διαχείρισης Αποβλήτων Δυτικής Ελλάδας και θα εδρεύει στην Αχαΐα, ενώ οι δήμοι της Δυτικής Ελλάδας θα συμμετέχουν σε αυτόν ως μέτοχοι, ανάλογα με τον πληθυσμό τους.

Όπως αναφέρει το σχετικό ψήφισμα που ενέκριναν οι δημοτικοί σύμβουλοι, το υπό συζήτηση Νομοσχέδιο, μετατρέπει για ακόμα μία φορά τους δήμους σε απλούς κομπάρσους των προθέσεων του Υπουργείου, αφού μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία εμπεριστατωμένη ενημέρωση σχετικά με τις λεπτομέρειες του τρόπου λειτουργίας του νέου φορέα, ενώ δεν έχουν ξεκαθαριστεί σοβαρά ζητήματα που θεωρούνται απαραίτητα, πριν προχωρήσει οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση.

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό της τιμολογιακής πολιτικής των δήμων τού κάθε υπό συγχώνευση ΦοΔΣΑ που θα συμμετέχει στον νέο φορέα, η οποία θα πρέπει να προβλέπεται ανάλογα με την περιβαλλοντική επιβάρυνση που δέχεται ο κάθε ΟΤΑ. Τίποτα από αυτά δεν συζητήθηκε με τους δήμους ή τα συλλογικά τους όργανα, και όλα δείχνουν ότι θα καθορίζονται από άλλους και θα έρχονται ως έτοιμες αποφάσεις, προκειμένου να υλοποιηθούν», τόνισε ο δήμαρχος Πηνειού. Αλέξης Καστρινός, κάνοντας λόγο για προσχηματική διαβούλευση 15 ημερών.

«Ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν την κατάλληλη προετοιμασία και τη δυνατότητα να επεξεργαστούν και να καταθέσουν σε ένα τόσο ασφυκτικό διάστημα, τις προτάσεις τους. Στα πλαίσια αυτά, εκφράζουμε τους φόβους μας ότι η συγχώνευση αυτή θα οδηγήσει στη συσσώρευση απορριμμάτων σε Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων, όπως αυτή που έχουν δημιουργήσει οι δήμοι της Ηλείας με πολύ κόπο στην περιοχή τής Τριανταφυλλιάς κι από άλλες περιοχές των τριών νομών τού υπό δημιουργία νέου Φορέα», επισήμανε ο κ. Καστρινός, υπενθυμίζοντας ότι σε επανειλημμένες τοποθετήσεις του στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ έχει εκφράσει την αντίθεσή του για την συγχώνευση των ΦΟΣΔΑ Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας σε έναν ενιαίο φορέα.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ με ομόφωνη απόφασή της δήλωσε την πλήρη αντίθεσή της στη συγχώνευση των ΦοΔΣΑ Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας σε έναν ενιαίο φορέα», σημείωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot