FOLLOW US: facebook twitter

Μετά το Πάσχα η…Ανάσταση

Ημερομηνία: 27-04-2019 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”76931″ img_size=”full”][vc_column_text]«Εµείς µπορούµε να διεκδικήσουµε πράγµατα γιατί ήδη κερδίσαµε την αξιοπιστία µας. Η Νέα Δηµοκρατία µάς λέει ότι, στην απίθανη περίπτωση που γίνει κυβέρνηση, όταν αποκτήσει αξιοπιστία, τότε θα µπορέσει να διεκδικήσει κι αυτή κάτι. Συνιστώ στους ψηφοφόρους της Νέας Δηµοκρατίας να έχουν µεγάλη υποµονή».

Η δήλωση αυτή του Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά την ανακοίνωση του υπερπλεονάσματος του 2018 από την Eurostat αποτελεί και την πυξίδα για τις κινήσεις της κυβέρνησης αμέσως μετά το Πάσχα – κινήσεις, οι οποίες έχουν ήδη σχεδιαστεί και εστιάζουν σε δύο επίπεδα: Αφενός στην άμεση, πριν από τις ευρωεκλογές, ανακοίνωση νέου πακέτου θετικών οικονομικών μέτρων και, αφετέρου, στην έναρξη της συζήτησης με τους θεσμούς για την μη εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου από τον Ιανουάριο του 2020. Τo περιεχόμενο των μέτρων συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη.

Το πλεόνασμα του 4,3% του ΑΕΠ που επιβεβαίωσε η Eurostat για την περσινή χρονιά, μαζί με τα στοιχεία που δείχνουν υπέρβαση των στόχων και στο πρώτο τρίμηνο του 2019, αποτελούν το «όπλο» της κυβέρνησης τόσο για τα θετικά μέτρα, όσο και για την μάχη του αφορολόγητου. Στο πρώτο σκέλος, από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει υπερπλεόνασμα της τάξης του 0,8% του ΑΕΠ που μεταφράζεται σε ένα ποσό κοντά στο 1,5 δις. Από αυτό το ποσό ένα τμήμα θα πάει στην εξυπηρέτηση του χρέους όπως προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές, ένα αρκετά μεγάλο μέρος όμως θα αξιοποιηθεί για μέτρα κοινωνικής ανακούφισης τα οποία, όπως όλα δείχνουν αυτήν την στιγμή, θα έχουν ως αιχμή τις φοροελαφρύνσεις για την μεσαία τάξη. Τα μέτρα που προωθούνται θα ταξινομηθούν σε δύο κατηγορίες: Αυτά που θα έχουν μόνιμο κόστος για τον προϋπολογισμό (διότι η εφαρμογή τους θα διατηρηθεί και μετά το 2019) αλλά και τα μέτρα με εφάπαξ χαρακτήρα.

Το πακέτο των μέτρων αναμένεται να οριστικοποιηθεί μετά το Πάσχα και την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Κίνα, με τις έως τώρα πληροφορίες να φέρουν σε πρώτο πλάνο την προοπτική άμεσης μείωσης του ΦΠΑ σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων. Συγκεκριμένα, το σενάριο που εξετάζεται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει μετατάξεις ευρείας γκάμας προϊόντων και υπηρεσιών από τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ του 24% στον χαμηλό του 13% – ένα μέτρο το οποίο θα έχει άμεσο και απτό αντίκρυσμα στους καταναλωτές καθώς θα οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις τιμών. Στον μειωμένο ΦΠΑ του 13% σχεδιάζεται να ενταχθεί και η εστίαση που σήμερα βρίσκεται στο 24%, ενώ ανοιχτή είναι και η συζήτηση για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και τις δυνατότητες επίσπευσης της μείωσης του πρώτου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20% την οποία ήδη έχει προαναγγείλει, τον Σεπτέμβριο από την ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός με προοπτική εφαρμογής από το 2021.

Είναι προφανές ότι ο δημοσιονομικός χώρος δεν αρκεί για να εφαρμοστούν όλα τα εν λόγω θετικά μέτρα άμεσα και ταυτόχρονα, πολλά ωστόσο θα εξαρτηθούν και από τις συζητήσεις με τους  εκπροσώπους των θεσμών που θα βρίσκονται στην Αθήνα μετά τις 6 Μαίου. Τότε αναμένεται και η πρώτη επί της ουσίας συζήτηση για τις δυνατότητες μη εφαρμογής της μείωσης του αφορολόγητου ορίου από τον επόμενο χρόνο – μια προοπτική, την οποία η κυβέρνηση θεωρεί απολύτως ρεαλιστική και εφικτή παραπέμποντας τόσο στο προηγούμενο της μη περικοπής των συντάξεων όσο και στα σταθερά και κλιμακούμενα θετικά στοιχεία για την δημοσιονομική πορεία της χώρας. Στο υπό εξέταση πακέτο παραμένει επίσης και η δυνατότητα απόδοσης μιας μορφής 13ου μισθού στο Δημόσιο ή 13ης σύνταξης με την μορφή μόνιμου μέτρου. Είναι ένα μέτρο που, κατά τις εισηγήσεις που υπάρχουν, θα μπορούσε να αντικαταστήσει το κοινωνικό μέρισμα των προηγούμενων ετών.

Το δεδομένο μέχρι στιγμής, πάντως, είναι ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός εφαρμογής των θετικών μεταμνημονιακών μέτρων θα ξεκινήσει με την κατάθεση στην Βουλή, αμέσως μετά το Πάσχα, της πολυαναμενόμενης ρύθμισης των 120 δόσεων για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και Εφορία, ενώ προωθείται και η επαναφορά της έκπτωσης φόρου για όσους πληρώνουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ως ένδειξη επιβράβευσης των συνεπών φορολογουμένων. Η ρύθμιση για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία διαγράφεται αρκούντως γενναιόδωρη, ενώ για την Εφορία ο έως τώρα σχεδιασμός προβλέπει δυνατότητα καταβολής από 18 έως 120 δόσεις ανάλογα με την εισοδηματική κατάσταση του κάθε οφειλέτη.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia