FOLLOW US: facebook twitter

Μετά το Κτηματολόγιο, η εφορία «τσεκάρει» τα ακίνητα

Ημερομηνία: 13-01-2020 | Συντάκτης:
-Έρχονται πρόστιμα για όσους δήλωσαν ψευδή στοιχεία μόλις γίνει η διασύνδεση με το Περιουσιολόγιο

Σε μαζικές διορθώσεις των στοιχείων των ακινήτων τους θα υποχρεωθούν να προβούν σχεδόν όλοι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, καθώς τα στοιχεία που ανέγραψαν στις δηλώσεις του Κτηματολογίου θα πρέπει να συμφωνούν με απόλυτη ακρίβεια με εκείνα που έχουν δηλωθεί στο Taxisnet.

Με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, πρόκειται να διασυνδεθούν το Περιουσιολόγιο της Εφορίας με το αρχείο του Κτηματολογίου ώστε να διασταυρωθούν τα στοιχεία των δύο αρχείων.

Η σύνδεση των δύο συστημάτων προβλέπεται ήδη από κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2018, αλλά ακόμη δεν τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία δεδομένου ότι δεν είχε ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο.

Εκτιμάται ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020, θα ξεκινήσει η αμφίδρομη επικοινωνία των κεντρικών υπολογιστικών συστημάτων Taxisnet και Κτηματολογίου για την ανταλλαγή δεδομένων.

Όμως στην περίπτωση, που τα στοιχεία στην Εφορία είναι λάθος και τα εμβαδά των ακινήτων είναι μικρότερα από τα πραγματικά, έπονται συνέπειες με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Αν η διόρθωση γίνει μέχρι την ανάρτηση των χαρτών από το Κτηματολόγιο, δεν επιβάλλεται το αυτοτελές πρόστιμο που προβλέπεται, αλλά επιβάλλονται οι αναδρομικές χρεώσεις που αναλογούν στον ΕΝΦΙΑ με βάση τα πραγματικά εμβαδά των ακινήτων.

Δηλαδή, εάν ένα οικόπεδο είχε δηλωθεί στην εφορία 700 τ.μ. και στο κτηματολόγιο δηλώθηκε 900 τ.μ., τότε επί της διαφοράς των 200 τ.μ. θα επιβληθεί ο αναλογών ΕΝΦΙΑ για τα προηγούμενα χρόνια. Επιπλέον, στα ποσά αυτά, θα καταλογιστούν και οι αναλογούσες προσαυξήσεις.

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων οι οποίοι δήλωσαν τα ακίνητά τους στο Κτηματολόγιο για να αποφύγουν τα χειρότερα, οφείλουν να ελέγξουν τα στοιχεία των ακινήτων τους, που δήλωσαν στο Κτηματολόγιο και εκείνα που έχουν δηλώσει στην εφορία, και εφόσον υπάρχουν διαφορές, θα πρέπει να διορθώσουν τα στοιχεία του Taxisnet, πριν εντοπιστούν από την εφορία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot