FOLLOW US: facebook twitter

Μετά τα 30 ο… απογαλακτισμός

Ημερομηνία: 13-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Η Ελλάδα είναι μεταξύ οκτώ χωρών της Ε.Ε., μαζί με Κροατία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία και Ισπανία, στις οποίες οι άνδρες αργούν να εγκαταλείψουν το γονικό τους σπίτι ● Νέα έρευνα της Eurostat καταγράφει ως βασικές αιτίες την ανεργία και τους χαμηλούς μισθούς.

Μπορεί η στατιστική της ανεργίας να εμφανίζει -λόγω επανεκκίνησης των εποχικών εργασιών- για τον Ιούνιο μείωση 14% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, το ποσοστό ανεργίας, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ να κλείνει στο 15,05% και ο αριθμός των ανέργων να εμφανίζει μείωση κατά 123.187 σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο, αλλά οι νέοι συνεχίζουν να αποτελούν τα μεγάλα θύματα στην ελληνική αγορά εργασίας. Οχι μόνο επειδή το ποσοστό ανεργίας στις νέες ηλικίες 18-24 ετών παραμένει πολύ υψηλό, στο 28,3%, αλλά κυρίως γιατί ακόμη κι όταν οι νέοι έχουν δουλειά είναι τόσο χαμηλά αμειβόμενοι που δεν έχουν τα εφόδια απεξάρτησης από την οικογενειακή φωλιά.

Μάλιστα σε ένα μεγάλο βαθμό αυτή η φωλιά, στην οποία αναγκαστικά παραμένει ο νέος που εργάζεται με μερική απασχόληση των 400 ευρώ ή και με πλήρη των 600, μπορεί να μετατραπεί σε ένα σοβαρό εμπόδιο κοινωνικοποίησης.

Το πρόβλημα, όπως φανερώνουν χθεσινά στοιχεία της Eurostat, δεν είναι θεωρητικό, ούτε μόνο κληροδότημα των μνημονίων, αφού η Ελλάδα είναι μεταξύ οκτώ χωρών της Ε.Ε. (Κροατία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία και Ελλάδα) στις οποίες οι άνδρες εγκατέλειψαν το γονικό τους σπίτι, κατά μέσον όρο, μετά την ηλικία των 30.

Συνολικά, το 2020, όπως φαίνεται και στον πίνακα, ο μέσος όρος ηλικίας των νέων που μετακινούνται από την οικογενειακή στέγη ήταν στα 26,4 χρόνια τους. Στην Ελλάδα η ηλικία μετατοπίζεται κοντά στα 30 αν και οι γυναίκες φεύγουν λίγο νωρίτερα, όπως συμβαίνει, άλλωστε, σε όλες τις χώρες, πλην της Σουηδίας στην οποία οι άνδρες αποχωρούν από τη γονική στέγη νωρίτερα.

Η Εurostat στην ανάλυση των στοιχείων για τη διετία 2019-2020 καταδεικνύει ότι η κατάσταση χειροτερεύει και οι νέοι στη χώρα μας παρατείνουν περισσότερο τον χρόνο συγκατοίκησης με τους γονείς. Στην πλειονότητα των κρατών-μελών της Ε.Ε. (σε 18 χώρες) εμφανίζουν αύξηση στην ηλικία αποχώρησης από τη γονική κατοικία. Οι πιο σημαντικές αυξήσεις, άνω των 0,5 ετών, διαπιστώθηκαν στην Ιρλανδία (1,3 έτη), την Πορτογαλία (1,0 έτη), την Ελλάδα και την Πολωνία (0,7 έτη και για τις δύο), στις Κάτω Χώρες και την Κροατία (0,6 έτη και για τις δύο).

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος