Μέσω των λογαριασμών ενέργειας το τέλος ταφής απορριμμάτων
Απευθείας από τους πολίτες και τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν μέσω των λογαριασμών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας θα εισπράττεται το τέλος ταφής απορριμμάτων, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση τριών υπουργείων (Περιβάλλοντος, Οικονομικών, Εσωτερικών). Αυτό θα προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που επεξεργάζεται και θα προωθήσει προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος και, σύμφωνα πάντα με τη ανακοίνωση, «προκειμένου να διασφαλιστεί η είσπραξη του τέλους [ταφής]» απεμπλέκονται από τις σχετικές διαδικασίες οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) της χώρας και ο ΕΔΣΝΑ – ο αρμόδιος για την Αττική φορέας.
Η ανακοίνωση των υπουργείων δεν δίνει πολλές λεπτομέρειες για το τι θα φέρει η επικείμενη ρύθμιση. Υπουργικές πηγές επιβεβαίωσαν, ωστόσο, ότι η λογική είναι το τέλος ταφής απορριμμάτων να εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ενέργειας (π.χ. της ΔΕΗ). Αν και το ίδιο το κείμενο της ρύθμισης θα διαφωτίσει περαιτέρω την κατάσταση, τα σενάρια που γεννά η εξαγγελία κινούνται προς την κατεύθυνση της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών:
● Προκειμένου να διασφαλίσει την είσπραξη του συγκεκριμένου χαρατσιού, η κυβέρνηση διεισδύει απευθείας στις «τσέπες» των δημοτών.
● Καθώς το «τέλος ταφής» έχει αυξητική τάση (για παράδειγμα, από τα 30 ευρώ/τόνο το 2024 και τα 35 ευρώ/τόνο το 2025, αυξάνεται στα 45 ευρώ/τόνο το 2026), θεωρείται δεδομένο ότι θα προκαλέσει και αυξήσεις στα δημοτικά τέλη.
● Μετά την πρώτη ανάγνωση των χθεσινών υπουργικών ανακοινώσεων, έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη εξέφραζαν ανησυχίες ότι θα εξαναγκαστούν οι δημοτικές αρχές στον μονόδρομο της αύξησης των δημοτικών τελών. Σε αυτήν την περίπτωση, οι δήμοι θα είναι και αυτοί που θα επωμιστούν το πολιτικό κόστος των αυξήσεων και όχι η κυβέρνηση που νομοθέτησε το «τέλος ταφής».