RIS3: Μέσω της «Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης» στη Δυτ. Ελλάδα διαμορφώθηκε νέο οικοσύστημα καινοτομίας
Tα αποτελέσματα RIS3 για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, σε σχέση με τον άμεσο αντίκτυπο που είχαν στη στήριξη του καινοτομικού οικοσυστήματος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023, στη διάρκεια ανοικτής εκδήλωσης που προσέλκυσε το σύνολο των φορέων της καινοτομίας. Την ενημερωτική ημερίδα με τίτλο «ΠΕΠ-ραγμένα RIS3» οργάνωσε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο Επιστημονικό Πάρκο Πάτρας.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο ενδυνάμωσης του Οικοσυστήματος Καινοτομίας, σχεδίασε και υλοποιεί μια ολοκληρωμένη Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3), σε συνεργασία με εξειδικευμένες δημιουργικές & καινοτόμες επιχειρήσεις και, ερευνητικούς φορείς. Στο Ε.Π. Δυτική Ελλάδα 2014-2020 υλοποιήθηκαν δράσεις ύψους 13,8 εκατ. ευρώ, ενώ προγραμματίζονται δράσεις ύψους 13 εκατ. ευρώ, μέσα στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.
Ανοίγοντας τις εργασίες ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε ότι μέσα από την αξιοποίηση των πόρων του προγράμματος δημιουργήθηκε ένα «εργαστήριο» ώσμωσης ιδεών και μετατροπής τους σε δύναμη για την τοπική παραγωγή και ιδιαίτερα, τους μικρομεσαίους που δεν έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας δικών τους, ενδο-εταιρικών εργαστηρίων καινοτομίας.
«Αυτό το “εργαστήριο” χρηματοδοτήθηκε με πάνω από 13 εκ. ευρώ από το Ε.Π. 2014-2020 για να ενισχύσει οικονομικά και να φέρει σε επαφή κάπου 70 καινοτόμες επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας με ένα μεγάλο πλήθος ερευνητών και ερευνητικών φορέων του τόπου μας» περιέγραψε ο κ. Φαρμάκης και πρόσθεσε: «Είναι πραγματικά ελπιδοφόρο ότι παρά τις αντιξοότητες που κατά κύριο λόγο είχαν να κάνουν με την πανδημία, αλλά και το γεγονός ότι η Δυτική Ελλάδα υπήρξε εκ των πρωτοπόρων της RIS3 στην Ελλάδα και βρέθηκε μπροστά στην ανάγκη πλήθους αλλαγών και τροποποιήσεων των θεσμικών πλαισίων, όλα τα έργα που εγκρίθηκαν, ολοκληρώθηκαν επιτυχώς. Νομίζω, λοιπόν, ότι κοιτάζοντας προς τα πίσω πλέον, μπορούμε να πούμε ότι περάσαμε από πολλά κύματα, αλλά τελικά καταφέραμε να βγούμε στο λιμάνι» επεσήμανε κι ευχαρίστησε τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, τα μέλη του συντονιστικού οργάνου, καθώς επίσης και το σύνολο των φορέων, των επιχειρήσεων και των ερευνητών που συμμετείχαν στη RIS3 του Προγράμματος που ολοκληρώνεται.
«Το καινούργιο στοίχημα είναι να λειτουργήσουμε σε ένα ακόμη ψηλότερο επίπεδο. Με εφαλτήριο τις καλές μας επιδόσεις με καινοτόμες επιχειρήσεις έχουμε πιά περάσει στη διαμόρφωση ενός οργανωμένου συστήματος, θα έλεγα οικοσυστήματος καινοτομίας που θα οδηγήσει στο καινούργιο πλαίσιο προκηρύξεων» ανέφερε από την πλευρά της η Ιωάννα Φαναριώτου Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα».
Ακολούθησαν τα επιμέρους στοιχεία που ανέλυσαν μέσα από τις παρουσιάσεις τους τα στελέχη της ΕΥΔ Άρης Μαμασιούλας, Λυκούργος Σταυρουλόπουλος, ενώ τον οδικό χάρτη του καινούργιου προγράμματος και την εξέλιξη του οικοσυστήματος καινοτομίας στη Δυτική Ελλάδα μετά το 2023 παρουσίασε ο Νίκος Θωμόπουλος, προϊστάμενος της Μονάδας Α’ της Διαχειριστικής Αρχής.
Στη νέα Προγραμματική Περίοδο, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αξιοποιεί τη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης επικεντρώνοντας σε έξι τομείς εξειδίκευσης και εγκεκριμένο προϋπολογισμό που ξεκίνησε από 3 εκατ. ευρώ, αυξήθηκε στα 8 και τελικά έφτασε στα 13 εκατ. ευρώ, έπειτα από διεκδίκηση και μεθοδική εργασία της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας. Αναμένεται ως το τέλος του έτους θα προχωρήσει η έκδοση των πρώτων προσκλήσεων για τη νέα RIS3.