FOLLOW US: facebook twitter

Μέσω πανελλαδικών και ελάχιστη βάση εισαγωγής η φοίτηση στα μη κρατικά πανεπιστήμια

Ημερομηνία: 07-02-2024 | Συντάκτης:

-Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης

Ξεκαθάρισε το τοπίο λειτουργίας των μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης παρουσίασε το νομοσχέδιο με τίτλο: «Ενίσχυση Δημοσίου Πανεπιστημίου– Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Τα βασικά σημεία είναι ότι η λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2025 και η εισαγωγή σε αυτά θα γίνεται αποκλειστικά μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων.

Επίσης, τα πτυχία των μη κρατικών πανεπιστημίων δεν θα χρειάζονται αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ. Βεβαίως, οι φοιτητές θα μπορούν να εγγράφονται σε αυτά, αφού πληρούν και όλα τα επιπλέον κριτήρια που θα έχει θέσει το μητρικό ξένο πανεπιστήμιο.

Σε ότι αφορά τα μέλη ΔΕΠ, δεν θα μπορούν να διδάσκουν ταυτόχρονα σε δημόσιο και σε μη κρατικό πανεπιστήμιο.

Οι βασικές διατάξεις

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης, ο υπουργός παρουσίασε τις βασικές διατάξεις για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι για να υπάρχει ένα καθεστώς ισονομίας ανάμεσα σε δημόσια και μη κρατικά πανεπιστήμια, όσον αφορά στην εισαγωγή των Ελλήνων φοιτητών στα μη κρατικά ΑΕΙ, θα πρέπει οι υποψήφιοι να έχουν «πιάσει» την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του πεδίου τους κατά τις πανελλαδικές και αυτή θα είναι η μοναδική σύνδεση στο σύστημα πρόσβασης μεταξύ δημόσιων και μη κρατικών ΑΕΙ.

Για να είναι κάποιος υποψήφιος, θα πρέπει να καλύπτει την ελάχιστη βάση εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου που τον ενδιαφέρει. Αυτό θα προκύπτει από τον μέσο όρο της επίδοσής του στα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου που τον ενδιαφέρει επί 0,8.

Έκανε γνωστό ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με γνωστά ξένα πανεπιστήμια, τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να λειτουργήσουν παραρτήματα στη χώρα μας, ενώ το ελάχιστο κόστος για την ίδρυση ενός τέτοιου παραρτήματος ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ, το οποίο αναλύεται σε κόστος 500.000 ευρώ για κάθε μία από τις τρεις σχολές που υποχρεωτικά θα ιδρύσει και 500.000 ευρώ για το κόστος των κτιρίων τουλάχιστον.

Εξαιρούνται τα 20 πρώτα στη διεθνή κατάταξη πανεπιστήμια του κόσμου που θα έχουν τη δυνατότητα να ιδρύσουν μία σχολή.

Η ΕΘΑΑΕ θα πρέπει να εγκρίνει ή όχι την αδειοδότηση εντός 120 ημερών και το υπουργείο θα μπορεί μετά να προβεί στην έκδοση άδειας.

Τα μη κρατικά ΑΕΙ είναι υποχρεωμένα να έχουν ερευνητική δραστηριότητα και θα ελέγχονται οι υποδομές τους.

Οι τίτλοι σπουδών θα εγκρίνονται από το υπουργείο Παιδείας και δεν θα χρειάζεται αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ, ενώ θα υπάρχουν κοινά μεταπτυχιακά των δημοσίων πανεπιστημίων με τα ξένα πανεπιστήμια.

Αναφορικά με τα μέλη ΔΕΠ, θα υπάρχει ασυμβίβαστο και δεν θα μπορούν να υπηρετούν στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα να διδάσκουν σε μη κρατικό πανεπιστήμιο.

Το νομοσχέδιο, όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης, πρόκειται να αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση έως σήμερα το βράδυ.

Το νομοσχέδιο περιέχει 200 άρθρα στα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για: τα μη κερδοσκοπικά μη κρατικά πανεπιστήμια, τη θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των κρατικών πανεπιστημίων, την ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, την πλήρη διοικητική αυτονομία του Ελληνικού Δημοσίου Πανεπιστημίου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος