Mέσω… Λαπίθα το Πύργος-Τσακώνα
-Τη βιωσιμότητα της ανατολικής χάραξης θα εξετάσει η κοινοπραξία της Ολυμπίας Οδού
-Ανατέθηκε από το υπουργείο Υποδομών η εκπόνηση της μελέτης στον παραχωρησιούχο
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Τη δυνατότητα της ανατολικής χάραξης στο οδικό τμήμα Πύργος-Τσακώνα θα εξετάσει η κοινοπραξία της Ολυμπίας Οδού στη μελέτη που ανέλαβε να εκπονήσει, σύμφωνα με σχετική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής.
Η απόφαση αναφέρει πως το Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να συμμορφωθεί με την 2473/2010 Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς και με την 2007/4951 (Ε 2009) αιτιολογημένη Γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως προς την συνεξέταση εναλλακτικών λύσεων στο τμήμα Κάτω Σαμικό-Ποταμός Νέδα, και θα πρέπει ουσιαστικά να εξετάσει τη δυνατότητα διέλευσης του δρόμου ανατολικά της υφιστάμενης Εθνικής Οδού, με σήραγγα διά μέσου του ορεινού όγκου Λαπίθα στην περιοχή Καϊάφα και στη συνέχεια με παράκαμψη ανατολικά της πόλης της Ζαχάρως. Αξίζει να επισημανθεί πως στην παλαιότερη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν είχε περιληφθεί η συγκεκριμένη επιλογή χάραξης.
Η εκπόνηση των μελετών από το μελετητικό σχήμα του Έργου Παραχώρησης διασφαλίζει την τεχνική συνάφειά τους με τις ήδη εγκεκριμένες μελέτες του αυτοκινητοδρόμου Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα και αποτρέπει ενδεχόμενες αστοχίες ή βιώσιμες επιλογές, ενώ περιλαμβάνει και τον κόμβο Αλφειού, για τον οποίο υπάρχουν ήδη μελέτες στην ΠΕ Ηλείας.
«Αγκάθι» το κόστος
Το πιο σοβαρό και δύσκολο εμπόδιο στην κατασκευή του έργου είναι ενδεχομένως το κόστος του έργου, αφού δεδομένου του νέου ισχύοντος Κανονιστικού Πλαισίου που διέπει τις μελέτες βιωσιμότητας των οδικών έργων που προτείνονται προς χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κανονισμός 207/2015) θα πρέπει να εκπονηθεί και νέα Ανάλυση Κόστους-Οφέλους (ΑΚΟ) για το σύνολο του άξονα Πύργος (Α/Κ Εισόδου Πύργου)-Αλφειός-Καλό Νερό-Τσακώνα, με επίκαιρες κυκλοφοριακές μετρήσεις καθώς και νέο Κυκλοφοριακό Μοντέλο.
Μετά την ολοκλήρωση των υπόψη μελετών και την έγκρισή τους από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό, το Δημόσιο θα αποφασίσει για τον τρόπο εκτέλεσης των εργασιών στο τμήμα Πύργος (Α/Κ Εισόδου Πύργου)-Αλφειός- Καλό Νερό-Τσακώνα.
Το μήκος του δρόμου που εισέρχεται σε φάση νέων μελετών είναι περίπου 90 χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα “κρίσιμα” είναι στην περιοχή της Ζαχάρως, από το Κάτω Σαμικό μέχρι τη Νέδα, στα σύνορα Ηλείας – Μεσσηνίας, σε μήκος 22 χλμ περίπου, αφού πρόκειται για πολύ ευαίσθητο οικοσύστημα, το οποίο απαιτεί ήπιες παρεμβάσεις που δε θα εγείρουν ζήτημα περιβαλλοντικών παραβάσεων και σχετικών προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μένει να δούμε το κόστος που θα υποδείξουν οι μελέτες για την κατασκευή του έργου και ποιο χρηματοδοτικό μοντέλο θα επιλεγεί από το υπουργείο Υποδομών, ανάλογα και με τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ασφαλείς εκτιμήσεις δεν μπορούν να γίνουν προτού γίνουν έστω ορισμένες προμελέτες, όμως κάτω από 250 με 300 εκατ. ευρώ δεν θα είναι. Με βάση τις αποφάσεις που έχει λάβει η κυβέρνηση για τους οδικούς άξονες, λογικά το νέο τμήμα θα ενταχθεί και αυτό στη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, ως συνέχεια της Πατρών-Πύργου, ώστε να ολοκληρωθεί το «δαχτυλίδι» της Πελοποννήσου.