Μέρες του 2009 για «προσλήψεις» και αγορά εργασίας
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”109674″ img_size=”full”][vc_column_text]Φρένο στις απολύσεις έθεσαν τα έκτακτα μέτρα ● Η καθαρή μείωση 34.354 θέσεων εργασίας το πρώτο τρίμηνο του 2020 δεν μπορεί παρά να θυμίσει τις σχεδόν ανάλογες απώλειες που εμφανίστηκαν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, λίγο πριν από την επιβολή του πρώτου Μνημονίου.
Το τέλος εποχής στη δυναμική της σταδιακής αποκλιμάκωσης της ανεργίας, που είχε ξεκινήσει να καταγράφεται στην Ελλάδα, έβαλαν οι επιπτώσεις από την πανδημία του COVID-19 στην αγορά και την εργασία.
Τα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, τα οποία δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, πιστοποιούν ότι η κατάσταση στην αγορά εργασίας το πρώτο τρίμηνο του 2020 παραπέμπει στα εξίσου αρνητικά μεγέθη της κρίσης χρέους που άρχισε να αποτυπώνεται το 2009. Αυτή η επιστροφή στο 2009 αποτυπώνεται στον πίνακα με τα ισοζύγια των ροών μισθωτής απασχόλησης (2001-2020).
Οπως διαπιστώνεται, η καθαρή μείωση 34.354 θέσεων εργασίας το πρώτο τρίμηνο του 2020 δεν μπορεί παρά να θυμίσει τις σχεδόν ανάλογες απώλειες που εμφανίστηκαν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, λίγο πριν από την επιβολή του πρώτου Μνημονίου.
Είναι φυσικό,το αρνητικό αποτέλεσμα του τριμήνου να επηρεάζεται από την καταιγίδα της αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων που ξεκίνησε τον Μάρτιο. Ο μήνας καταγράφει αρνητικό ισοζύγιο 41.903 λιγότερων θέσεων εργασίας, όταν ο αντίστοιχος μήνας του 2019 είχε κλείσει με το θετικό πρόσημο 43.373 νέων θέσεων εργασίας.
Εδώ όμως αναδεικνύεται η μεγάλη σημασία που παίζουν οι πολιτικές παρεμβάσεις. Η απώλεια των θέσεων εργασίας θα ανερχόταν σε εκατοντάδες χιλιάδες εάν δεν είχε, έστω και προσωρινά, λειτουργήσει το σύστημα της απαγόρευσης των απολύσεων σε επιχειρήσεις των οποίων ανεστάλη η λειτουργία με απόφαση της δημόσιας αρχής ή ακόμη και των πληττόμενων επιχειρήσεων που έκαναν χρήση των αναστολών συμβάσεων, αποφεύγοντας έτσι τις απολύσεις.
Τα μέτρα έβαλαν ένα φρένο στον κατήφορο της αγοράς εργασίας, αφού στο αρνητικό ισοζύγιο επέδρασαν περισσότερο οι κατά 99.155 λιγότερες προσλήψεις, όπως φαίνεται και στον Πίνακα Ι. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι απολύσεις για τον μήνα Μάρτιο 2020 ήταν λιγότερες από αυτές του 2019: ανήλθαν στις 77.044, μειωμένες κατά 13.880, έναντι του Μαρτίου 2019 που είχαν υπολογιστεί σε 90.924.
Επίσης, σύμφωνα και με την παρατήρηση του υπουργείου Εργασίας «το ισοζύγιο του μήνα έλαβε τη δυσμενέστερη αρνητική τιμή του στις 20 Μαρτίου, και έκτοτε παρουσίασε τάσεις βελτίωσης, γεγονός που αντανακλά την ευεργετική σταθεροποιητική επίδραση των μέτρων που λάβαμε στην αγορά εργασίας».
Πλήγμα στον τουρισμό
Στην πραγματικότητα η απώλεια των νέων θέσεων προέρχεται κατά το μεγαλύτερο μέρος από τις εποχικές θέσεις στον κλάδου του τουρισμού που δέχτηκε και το μεγαλύτερο πλήγμα από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.
«Η πρόβλεψη στον Κρατικό Προϋπολογισμό για μείωση της ανεργίας στο 15% δεν ισχύει» δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Από το βήμα της Βουλής ο κ. Βρούτσης επισήμανε, χωρίς να κρύβει την ανησυχία του, ότι «η αποκλιμάκωση της ανεργίας θα ανακοπεί».
Η ειρωνεία είναι ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιανουάριο του 2020 το γενικό ποσοστό ανεργίας σημείωσε περαιτέρω μείωση και έπεσε στο 16,4% (έναντι 18,5% του Ιανουαρίου 2019). Ο συνολικός αριθμός των απασχολουμένων για τον μήνα Ιανουάριο παρουσίασε αύξηση κατά 1,2% και ανήλθε στα 3.911.640 άτομα, έναντι 3.865.733 ατόμων το 2019.
Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση των κοινωνικών υπηρεσιών
Στη διακριτική ευχέρεια των επιχειρήσεων των οποίων η χρηματοδότηση προέρχεται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, εναπόκειται να διατηρήσουν τη χρηματοδότησή τους από το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ή να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.
Με χθεσινή ανακοίνωσή της η υφυπουργός Εργασίας, Δ. Μιχαηλίδου, διαβεβαιώνει ότι «κατόπιν στενής συνεργασίας της με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, διασφαλίστηκε η απρόσκοπτη χρηματοδότηση δράσεων που συγχρηματοδοτούνται από το Κοινωνικό Ταμείο και γενικά τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία στο πλαίσιο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014–2020».
Υπενθυμίζει ότι με την ΠΝΠ της 30.3.2020 (ΦΕΚ Α’ 75) προβλέπεται η συνέχιση της χρηματοδότησης, μεταξύ άλλων, των φορέων παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ, τα ΚΔΑΠμεΑ, τα ΚΔΗΦ και τα ΚΗΦΗ, που συμμετέχουν σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, ακόμα κι αν η λειτουργία των δομών τους έχει ανασταλεί ως μέτρο πρόληψης κατά της διάδοσης του κορονοϊού.
Σύμφωνα με χθεσινή απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γ. Τσακίρη, οι πληρωμές στις εν λόγω δομές για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και μεταγενέστερα -για όσο διαρκεί η υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας- θα πραγματοποιούνται κανονικά.
Αυτή η δυνατότητα παρέχεται διαζευκτικά, σε σχέση με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης που παρέχονται σε όλες αδιακρίτως τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό, σύμφωνα με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου της 14ης, 20ής και 30ής Μαρτίου και εφόσον ο εργοδότης δεν έχει θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας του προσωπικού και δεν έχει υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ σύμφωνα με τις διατάξεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 12998 /232/23.3.2020 (Β’ 1078).
Εργοδότες που έχουν υποβάλει τη δήλωση πριν από την έκδοση της απόφασης του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων δύνανται να την ανακαλέσουν, σύμφωνα με την εγκύκλιο της γενικής γραμματέως Εργασίας (14676/253/7.4.2020) αναφέροντας ως λόγο ανάκλησης την υπαγωγή στις διατάξεις του άρθρου 17 της από 30.3.2020 ΠΝΠ.
Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]