‘’Μένουμε Σπίτι’’ και περιηγούμαστε ψηφιακά στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας!
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”39124″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο Σύλλογος Νέων Ανδρίτσαινας ‘’Παρράσιοι’’ σε μία προσπάθεια να περάσουμε δημιουργικά το χρόνο που ‘’Μένουμε Σπίτι’’ και σας παροτρύνει ναεπισκεφτείτε ΨΗΦΙΑΚΑ μία από τις σημαντικότερες, ιστορικότερες και πλουσιότερες βιβλιοθήκες της χώρας στην οποία φιλοξενούνται Διαμάντια της Παγκόσμιας Εκδοτικής και της Τυπογραφίας, ανυπολόγιστης αντικειμενικής, ιστορικής και πνευματικής αξίας. Ο λόγος για τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας, η οποία σε συνεργασία της με την εταιρεία ψηφιακών ξεναγήσεων Clio Muse Tours έχουν δημιουργήσει μία ψηφιακή ξενάγηση (https://bit.ly/2RjHqV4) για την ιστορία της Βιβλιοθήκης και τις πολύτιμες συλλογές της διαθέσιμη σε 3 γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά).
Μέσα από την ξενάγηση μπορούμε να διαβάσουμε την χειρόγραφη επιστολή του Αγαθόφρωνα Νικολόπουλου με την οποία ενημέρωνε για την επικείμενη δωρεά των 3.500 σπάνιων βιβλίων το Δήμο Ανδρίτσαινας. Πρόκειται για έναν σπουδαίο Νεοέλληνα Διαφωτιστή που συμμετείχε στην Φιλική Εταιρεία και ενός εκ των σπουδαιότερων Ελλήνωνσυνθετών και μουσικών του 18ου αι, αλλά και συγγραφέα και φιλολόγου,που μανιωδώς συνέλεγε βιβλία με αποτέλεσμα να δημιουργήσει μία από τις καλύτερες ιδιωτικές βιβλιοθήκες της εποχής του.
Ακόμη, έχουμε τη δυνατότητα να θαυμάσουμε μερικά από πρώτα βιβλία της ελληνικής τυπογραφίας όπως τα ‘’Επινίκια’’ του Πινδάρου του 1515, ενός δερματόδετου βιβλίου με σχόλια του Ζαχαρία Καλλέργη, του τυπογράφου που ο Έρασμοςεπαίνεσε για την παιδεία του.
Επίσης, διαβάζοντας την επιστολή του Κολοκοτρώνη και του Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου μπορούμε να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τη ζωή και τη δράση τους, ενώ την προσοχήμας τραβά και ένα μπλε μολύβι. Αυτό το μολύβι είναι τοσύμβολο αλληλεγγύης μεταξύ Ελβετίας και Ελλάδος και υπενθυμίζει την προσφορά του πληθυσμού του Φριβούργου και της Ελβετικής Ένωσης Φίλων Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας στην περιοχή για τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 (800 αμνοερίφια στους πληγέντες κτηνοτρόφους και 3 δεξαμενές ύδατος για την πυρασφάλεια της περιοχής).
Τέλος, θαυμάζουμε τα γύψινα εκμαγεία της μετόπης της Κενταυρομαχίας του Ναού του Επικουρίου Απόλλωνα και αντιλαμβανόμαστε το ταλέντο του γλύπτη Αλκαμένη, μαθητή του Φειδία. Συνάμα, πληροφορούμαστε για την λεηλασία των μετοπών του ναού το 1810, οι οποίες εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, με αποτέλεσμα ο ναός, που δημιουργήθηκε από τον Ικτίνο και που συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO πριν και από την Ακρόπολη, να παραμένει πληγωμένος!
Περιηγηθείτε ψηφιακά από εδώ https://bit.ly/2RjHqV4
‘’Μένουμε Σπίτι’’ … και το Πάσχα
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Νέων Ανδρίτσαινας ‘’Παρράσιοι’’[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Συγχαρητήρια ,μπράβο !!!!!
Πρόκειται για μια πολύ καλή δουλειά , άξια συγχαρητηρίων . Θα μπορούσαν ίσως να διορθωθούν κάποια γλωσσικά λάθη , ώστε η παρουσίαση να είναι άψογη! (π.χ. Αγαθόφρωνα,εξέχουσων…κ.λπ.).
Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση . Προσέξτε τα τονικά λάθη, τη στίξη και τα κύρια ονόματα ( να αναφέρεται το μικρό όνομα και το επίθετο ),την χρήση του ως + την κατάλληλη πτώση, και την απόσταση των λέξεων μεταξύ τους!Μπράβο στην προσπάθεια για μια ακόμη φορά!
Μπράβο σας παιδιά! Κάνατε καλή δουλειά! Πρέπει με κάθε τρόπο να διαφημίζετε την ιστορική βιβλιοθήκη της γενέτειράς μας γιατί αξίζει. Ξέρετε ότι είναι στις 3 καλλίτερες της Ελλάδας !