Μόνοι, αλλά όχι μοναχικοί! Πώς γίνεται πιο εύκολη η καραντίνα για την τρίτη ηλικία
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”103200″ img_size=”full”][vc_column_text]Βιντεοκλήσεις, γυμναστική, gaming. Έτσι αντιμετωπίσαμε τον χρόνο στο σπίτι, τον πρώτο μήνα της καραντίνας, σύμφωνα με τα στατιστικά των online αγορών του Μαρτίου. Πρώτη νίκη – μπορεί και παγκόσμιο ρεκόρ – στα παζλ με αύξηση 2675,50%. Ακολουθούν ψηλά στη λίστα τα όργανα γυμναστικής, επιτραπέζια, webcam, games, καρέκλες gaming, gaming headsets, γενικά ό,τι έχει να κάνει με gaming. Αυξήθηκε ακόμη και το ενδιαφέρον στα κατοικίδια (κατά 50,3%). Καθένας στο στοιχείο του!
Σε ποια από αυτές τις κατηγορίες θα φανταζόσουν κάποιον ηλικίας 70+ ή 80+; Δεν το συνηθίζει να λιώνει στο Grand Theft Auto τόσο ώστε να χρειάζεται ειδική καρέκλα. Ούτε πρέπει να αγοράσει παιχνίδια και παζλ για να αποπροσανατολίσει το 4χρονο που από τη βαρεμάρα του έχει πιάσει μαρκαδόρους και κάνει τέχνη – με τα δύο χέρια – στο τραπεζάκι του καφέ.
Βασικά ο 70+ που μένει μόνος, ζει για τη στιγμή που θα δει αυτόν τον μικρό Pollock. Ή τον γείτονά του, τον φίλο του, τον περιπτερά, τον ανιψιό που θα έρθει για επίσκεψη μία Κυριακή. Και τώρα τι τους λες; Μείνε σπίτι. “Όχι κοινωνικότητες δεξιά κι αριστερά. Όχι baby-sitting”. Γεννήθηκε το εγγόνι σου; Δεν μπορείς να το δεις ακόμη. Γνώρισέ το από το παράθυρο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πρόκληση για κάποιον που μόλις έγινε παππούς.
Και γιατί να μην ανοίξει την πόρτα εκείνη τη στιγμή για να πει αυτό που όλοι περιμέναμε: «ρε τον μπαγάσα, έχει τα φρύδια μου» (ή όπως θα το έλεγε τέλος πάντων ένας Ιρλανδός γιατί από εκεί είναι η φωτογραφία);
Γιατί ανήκει στην ευπαθή ομάδα, που κινδυνεύει περισσότερο από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένα άτομο μεγαλύτερης ηλικίας έχει διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσει σοβαρά συμπτώματα λόγο του συγκεκριμένου ιού γι’ αυτό και πρέπει να προσέχει διπλά. Αλλά αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος πρέπει να αντιμετωπίσει και τον ιό και τη μοναξιά – και σύμφωνα με τους επιστήμονες η μοναξιά μπορεί να προκαλέσει αντίστοιχα προβλήματα υγείας που θα προκαλούσαν 15 τσιγάρα την ημέρα.
Τι κάνει; Είναι μάχιμος/η. Με λίγη παρέα και συντροφιά, τα αντιμετωπίζει και τα δύο.
Πίνουν καφεδάκι στον διάδρομο της πολυκατοικίας.
Τίποτα, ούτε ένας ιός, δε χωρίζει 3 γειτόνισσες που ζουν στην Πτολεμαϊδα και έχουν συνηθίσει τις τελευταίες δεκαετίες να πίνουν μαζί τον πρωινό καφέ. Συνεχίζουν, από απόσταση ασφαλείας, καθεμία στην πόρτα του σπιτιού της.
Dance-offs με τα εγγόνια, από απόσταση!
Ο Μάρβιν κλείνει τα 81 του χρόνια τον επόμενο μήνα. Μάλλον δε θα μπορέσει να το γιορτάσει με τους συγγενείς του. Αλλά ευτυχώς, ζουν απέναντι! Και ευτυχώς η 6χρονη εγγονή του κάθε μέρα σκέφτεται έναν τρόπο να τον διασκεδάσει. Τον πρόκάλεσε μέχρι και σε dance challenge. Και το αποδέχτηκε.
Virtual Bingo με τον Matthew McConaughey.
Βράδυ Κυριακής σε γηροκομείο στο Austin του Texas. Καμία διαφορά με τις υπόλοιπες ημέρες, καθώς οι επισκέψεις έχουν έτσι κι αλλιώς απαγορευτεί. Ακόμη και το προσωπικό πρέπει να κρατάει αποστάσεις όσο μπορεί από τους φιλοξενούμενους. Ευτυχώς έχουν το zoom, την πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης. Και τον Matthew McConaughey, τον αγαπημένο τους ηθοποιό που αποδέχτηκε την πρόσκλησή τους να παίξουν Bingo, διαδικτυακά!
Στριμώχτηκε με τα παιδιά του και τη μαμά του στην κάμερα και άρχισαν να κληρώνουν ονόματα. Ο νικητής κέρδιζε μία ερώτηση στον Matthew. Το αποτέλεσμα ήταν απολαυστικό. Και αυτό που ξετρέλανε τους παίκτες δεν ήταν το ίδιο το παιχνίδι αλλά η κουβεντούλα που έκαναν με τον ηθοποιό για την οικογένειά του και το αγαπημένο του ποτό.
Η δύναμη του χαλαρού πίτσι πίτσι.
Ένα τηλέφωνο για μία χαλαρή κουβέντα μπορεί να αλλάξει την ημέρα οποιουδήποτε, είτε είναι 30 χρονών, αλλά ειδικά αν είναι μεγαλύτερος και ειδικά αν αντιμετωπίζει πρωτοφανείς συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης.
Το αντίδοτο είναι γνωστό και πριν από την εποχή του COVID-19. «Μία 5λεπτη συζήτηση όταν έχεις όλη την προσοχή κάποιου, μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά», σύμφωνα με τον συνταξιούχο χειρουργό Dr. Vivek H. Murthy, συγγραφέα του βιβλίου «Together: The Healing Power of Human Connection in a Sometimes Lonely World».
Πέντε λεπτά συζήτησης. Πες το κουτσομπολιό, πίτσι πίτσι, κους κους, χαζοκουβεντούλα. Αλλά με όλη σου την προσοχή, εκεί. Χωρίς περισπασμούς. Χωρίς να στέλνεις παράλλα email ή να συμπληρώνεις τη λίστα για τα ψώνια σου.
Γραμμή “Μένουμε Σπίτι” στην Hellas Direct!
Γι’ αυτήν ακριβώς την κουβέντα φτιάξαμε στην Hellas Direct μία αποκλειστική γραμμή “Μένουμε σπίτι”: για χαλαρή συζήτηση, για όποιον το χρειάζεται. Μπορεί ο πελάτης μας να μας καλέσει στο 212 222 9983 και να συζητήσει μαζί μας για οτιδήποτε – πέρα από την ασφάλεια του αυτοκινήτου του και σίγουρα πέρα τον ιό. Καθημερινά, 11.00 με 13.00 και 18.00 – 20.00 είμαστε εδώ, μάχιμοι κι εμείς!
Τέτοιες στιγμές, όλοι, και ειδικά όσοι ζουν μόνοι, χρειάζονται υποστήριξη και μικρές κινήσεις αλληλεγγύης που θα κάνουν τη μέρα τους καλύτερη. Με σημειώματα γειτόνων στις πόρτες τους, με βιντεοσκοπημένα μηνύματα από τα εγγόνια τους, με έναν λογαριασμό στο Viber που θα τους επιτρέπει να στέλνουν ασταμάτητα αυτοκόλλητα στα παιδιά τους – ανεξάρτητα από την ηλικία τους!
80+ και high tech; Ναι γιατί όχι;
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι ηλικιωμένοι τα πάνε μια χαρά με τις νέες τεχνολογίες όταν βλέπουν ποια είναι η χρησιμότητά τους. Αν έτσι μπορούν να επικοινωνήσουν με το παιδί τους, να ακούσουν Harry Belafonte ή να παίξουν Bingo με τον Matthew McConaghey, με την κατάλληλη βοήθεια προσαρμόζονται στην τεχνολογία. Και την κάνουν και δική τους!
Ζωντανό παράδειγμα ένα ζευγάρι πολύ tech-savvy 80άρηδων: η Geraldine ετών 87 και ο George ετών 89. Έφτιαξαν τη δική τους online ρουτίνα για τις ημέρες του κορονοϊού. Έχουν συγκεντρώσει emails φίλων τους και κάθε Παρασκευή στέλνουν τις χαρούμενες ειδήσεις της εβδομάδας. Τις Δευτέρες μπαίνουν όλοι σε zoom τηλεδιάσκεψη και παίζουν ένα quiz. Προσποιούνται ότι βρίσκονται σε pub. Κερνάνε και ο ένας τον άλλον μπίρες. Διαδικτυακά 🙂
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]