Μένουμε…ασθενείς
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”118077″ img_size=”full”][vc_column_text]Με την εμφάνιση της πανδημίας του Covid-19 ήταν βέβαιο πως ο τουρισμός θα ήταν ο μεγάλος χαμένος της υπόθεσης και χρειαζόταν ένα ειδικό σχέδιο για να μη χαθεί η χρονιά και ταυτόχρονα η χώρα να παραμείνει ασφαλής υγειονομικά. Στα μέσα Αυγούστου διαπιστώνεται εκ του αποτελέσματος ότι τέτοιο σχέδιο δεν υπήρξε και εάν υπήρξε απέτυχε, καθώς, στη λήξη της θερινής τουριστικής σεζόν, καταγράφονται τεράστιες απώλειες εσόδων από τον τουρισμό και ταυτόχρονα σημειώνεται έξαρση της πανδημίας ανά τη χώρα.
Οι φετινές εισπράξεις από το εξωτερικό υπολογίζονται σε μόλις 3 δισ. ευρώ, δηλαδή 15 δισ. ευρώ λιγότερες από πέρυσι.
Τα σύνορα για τους ξένους τουρίστες άνοιξαν, με τους ελέγχους να περιορίζονται μόνο σε δειγματοληπτικό επίπεδο, μέθοδος που ενδείκνυται για έρευνες κοινής γνώμης, αλλά όχι για σοβαρά ζητήματα που απειλούν την υγεία των πολιτών. Έτσι, ήρθαν και τουρίστες φορείς του ιού, και σε συνδυασμό με τα (λίγα) κρούσματα που υπήρχαν ήδη στην Ελλάδα, καταγράφουμε καθημερινά γύρω στα 200 – 250 κρούσματα (τα επιβεβαιωμένα). Το ανησυχητικό είναι πως ο ιός εξαπλώνεται σε πόλεις και χωριά και της επαρχίας και είναι δύσκολο να ελεγχθεί. Με τόσο μεγάλο αριθμό κρουσμάτων καθημερινά, ο ΕΟΔΥ δεν έχει τη δυνατότητα να στέλνει κλιμάκια σε κάθε χωριό και να ιχνηλατεί επαφές των φορέων του κορονοϊού.
Και η κυριότερη πηγή ανησυχίας είναι η έλευση του φθινοπώρου, όταν τα διάσπαρτα κρούσματα ανά τη χώρα θα συμπέσουν με την εποχική έλευση του ιού της γρίπης.
Τώρα, οι ευθύνες για την αλματώδη εξάπλωση του Covid-19 επιρρίπτονται στους νέους που συμμετέχουν στα καλοκαιρινά πάρτι. Στην πρώτη φάση της πανδημίας, έφταιγαν οι ηλικιωμένοι που συνωστίζονταν στα ATMs των τραπεζών.
Σε επόμενη φάση, πιθανώς να έρθει και η σειρά των μεσόκοπων.
Όμως, οι νέοι έχουν ισχυρά επιχειρήματα που αντικρούουν τις κατηγορίες. Μεταξύ άλλων έχουν ακούσει πως ο συνωστισμός για δύο-τρεις ώρες στα πλοία ή στα αεροπλάνα δεν είναι πρόβλημα. Μάλιστα, στα αεροπλάνα τηρούνται οι αποστάσεις προ της επιβίβασης, αλλά μέσα στο αεροσκάφος οι επιβάτες κάθονται δίπλα-δίπλα.
Καθημερινό φαινόμενο είναι και ο συνωστισμός σε λεωφορεία, τρόλεϊ και μετρό.
Ευλόγως διερωτάται ο «άμυαλος» νέος: πώς γίνεται να φταίει ο συνωστισμός μόνο στα μπαράκια και όχι στα μέσα μεταφοράς;
Με όλα αυτά, και χάσαμε το στοίχημα του τουρισμού, και θα μας μείνει ο κορονοϊός προίκα για τον δύσκολο χειμώνα.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]