FOLLOW US: facebook twitter

Μελέτη συνδέει την κλιματική αλλαγή με την υγεία των ματιών

Ημερομηνία: 23-11-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Υγεία
(Unsplash/CC0 Public Domain)

Πρόκειται για μια από τις πρώτες μελέτες που εξετάζουν πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ματιών

Οι επισκέψεις ασθενών με οφθαλμικές παθήσεις υπερδιπλασιάζονται όταν αυξάνονται τα μικροσωματίδια της ατμόσφαιρας, εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό «Clinical Ophthalmology», είναι μεταξύ των πρώτων που εξετάζουν πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ματιών.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δηλώσει ότι η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Τζένιφερ Πατνάικ, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας και οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο. «Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστες μελέτες σχετικά με τον αντίκτυπο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, στην οφθαλμική υγεία» σημείωσε.

Οι ερευνητές, συμπεριλαμβανομένης της αναπληρώτριας καθηγήτριας Κάθριν Τζέιμς, η οποία διευθύνει το πρόγραμμα Climate & Human Health στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Κολοράντο, εξέτασαν τη σχέση μεταξύ των ερεθισμών των ματιών και των ημερήσιων επισκέψεων σε εξωτερικά ιατρεία εξαιτίας οφθαλμικών αλλεργιών στα επίπεδα μικροσωματιδίων της ατμόσφαιρας (PM), στην περιοχή του Ντένβερ.

Συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με τις συγκεντρώσεις PM με διάμετρο 10 μικρομέτρων ή μικρότερη, και 2,5 μικρομέτρων ή μικρότερη. Ανακάλυψαν ότι στην περιοχή του Ντένβερ έγιναν 144.313 επισκέψεις σε οφθαλμιάτρους για ενοχλήσεις και αλλεργίες στα μάτια, όταν τα επίπεδα των ΡΜ ήταν υψηλά κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης. Ο αριθμός αυτός ήταν 2,2 φορές μεγαλύτερος από το μέσο όρο, όταν οι συγκεντρώσεις PM10 ήταν 110. Οι επισκέψεις στους οφθαλμίατρους αυξάνονταν όταν οι ημερήσιες συγκεντρώσεις ήταν υψηλές.

Η μελέτη ανέφερε ότι η επιπεφυκίτιδα ήταν η δεύτερη πιο κοινή οφθαλμική πάθηση μεταξύ των ασθενών, αντιπροσωπεύοντας ακριβώς το 1/3 όλων των επισκέψεων. Ο επιπολασμός της οφθαλμικής αλλεργικής επιπεφυκίτιδας έχει αυξηθεί παγκοσμίως και ποικίλλει ανά περιοχή. Ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται για αυτή την αύξηση είναι η θερμοκρασία, η υγρασία και η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η Πατνάικ είπε ότι οι κίνδυνοι για την υγεία από την ατμοσφαιρική ρύπανση και την κλιματική αλλαγή συνδέονται με ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των λοιμωδών νόσων, της νοσηρότητας που σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες και μιας σειράς πνευμονικών, νεφρών και καρδιαγγειακών παθήσεων.

«Οι λιγότερο μελετημένες χρόνιες ασθένειες όπως η άνοια έχουν επίσης αποδειχθεί ότι σχετίζονται με τη θερμοκρασία και τους ατμοσφαιρικούς ρύπους», είπε. «Η διερεύνηση της σχέσης της οφθαλμικής υγείας και του κλίματος βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια· επομένως, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να κατανοηθεί καλύτερα πώς το κλίμα και οι ατμοσφαιρικοί ρύποι επηρεάζουν την υγεία των ματιών» εξήγησε.

Η συν-συγγραφέας της μελέτης, Κάθριν Τζέιμς, συμφώνησε.

«Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τις συστημικές επιπτώσεις στην υγεία των κλιματικών στρεσογόνων παραγόντων, όπως η ποιότητα του αέρα, οι πυρκαγιές, η θερμοκρασία και οι συνθήκες ξηρασίας, και την επείγουσα ανάγκη για διεπιστημονική έρευνα» δήλωσε.

«Τα επόμενα βήματά μας είναι να διερευνήσουμε πώς άλλοι ατμοσφαιρικοί ρύποι μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των ματιών και να μελετήσουμε και άλλες περιοχές εκτός του Κολοράντο. Με αυτόν τον τρόπο, στοχεύουμε να εντοπίσουμε προληπτικές στρατηγικές και να εξετάσουμε νέα πρωτόκολλα θεραπείας προσαρμοσμένα στην αντιμετώπιση αυτών των περιβαλλοντικών επιδράσεων, με σκοπό να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους ασθενείς σε περιοχές που πλήττονται έντονα από την ατμοσφαιρική ρύπανση» δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Μαλίκ Καχούκ, καθηγητής οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Κολοράντο.

ΠΗΓΗ: Medicalxpress

Αναδημοσίευση από ertnews.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia