FOLLOW US: facebook twitter

Μελέτη κόστους – οφέλους για τα αντιπλημμυρικά στην Αρχαία Ολυμπία

Ημερομηνία: 28-08-2023 | Συντάκτης:

Από το δασαρχείο Πύργου σε συνεργασία με το ΕΘΙΑΓΕ και το ΙΜΔΟ

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Ο προσδιορισμός της αποδοτικότητας των αντιπλημμυρικών έργων που έχουν εκτελεστεί στην Αρχαία Ολυμπία μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές είναι ο στόχος της έρευνας που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες το δασαρχείο Πύργου σε συνεργασία με το  Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων (ΙΜΔΟ) και το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ).

Όπως ανέφερε στην «Πρωινή» ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, ο οποίος βρέθηκε προχθές στην περιοχή του Λάλα για τη λήψη στοιχείων, επιδίωξη των συνεργαζόμενων φορέων είναι να αποτυπωθεί η αποτελεσματικότητα των έργων που έχουν γίνει για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων.

«Κάνουμε σε συνεργασία με το ΕΘΙΑΓΕ και το ΙΜΔΟ μια μελέτη για να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε την αποδοτικότητα και την “οικονομικότητα” των αντιπλημμυρικών έργων που έχουν υλοποιηθεί στην πυρόπληκτη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Συλλέγουμε στοιχεία από οκτώ σημεία ανά μήνα, στη ζών Πόθου-Λάλας προκειμένου να δούμε τι έχει γίνει. Ουσιαστικά είναι μια μελέτη κόστους-οφέλους, δηλαδή ερευνούμε αν οι δαπάνες που έχουν γίνει για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, ανταποκρίνονται στους στόχους μας και αν ενδεχομένως απαιτηθούν ορισμένες διορθώσεις», εξήγησε ο κ. Λάττας.

Υπενθυμίζεται πως το δασαρχείο Πύργου, αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 20221, εκπόνησε μελέτη με συνολικό προϋπολογισμό 4.3 εκατ. Ευρώ, η οποία περιελάμβανε δύο υποέργα: τα αντιδιαβρωτικά – αντιπλημμυρικά στην ευρύτερη περιοχή των καμένων εκτάσεων και την παρέμβαση την περιοχή της Νεμούτας και τους καταρράκτες. Το έργο χωρίστηκε σε 18 τομείς για να υπάρξουν 18 αναθέσεις με κατεπείγον χαρακτήρα προκειμένου να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος