FOLLOW US: facebook twitter

Μελέτες πυροπροστασίας ύψους 174.400 ευρώ στο Δήμο Ήλιδας

Ημερομηνία: 19-06-2024 | Συντάκτης:

-Εγκρίθηκαν ομόφωνα από τη Δημοτική Επιτροπή

-Αφορούν τις Δημοτικές Ενότητες Αμαλιάδας και Πηνείας

Γράφει η Μαρία Καραμπάτση


Μελέτες, συνολικού ύψους 174.399,98 ευρώ, για την ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών στο Δήμο Ήλιδας, ενέκρινε η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου.

Πρόκειται για δύο μελέτες, η μία για την Δημοτική Ενότητα Αμαλιάδας, ύψους 74.399,99 ευρώ αι η δεύτερη για την Δημοτική Ενότητα Πηνείας, ύψους 99.999,99 ευρώ.

Οι μελέτες αφορούν στην εκτέλεση έργων ενίσχυσης πυροπροστασίας, με σκοπό την  δημιουργία περιμετρικών ζωνών πέριξ οικισμών εντός η πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών στην Δ.Ε Αμαλιάδας και στην Δ.Ε. Πηνείας του Δήμου Ηλιδας.

Οι παρεμβάσεις στη Δ.Ε. Αμαλιάδας

Σε ότι αφορά την Δημοτική Ενότητα Αμαλιάδας, οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα γίνουν στα όρια των οικισμών Ανάληψη, Κρυονέρι, Χάβαρι, Περιστέρι, Αστεραίικα, Παλαιολάνθη ,Άγιος Ηλίας, Δάφνη , Κολοκυθά της Δημοτικής Ενότητας Αμαλιάδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας αρμοδιότητας Δασαρχείου Αμαλιάδας .

Οι οικισμοί βρίσκονται κοντά σε δάσος ή δασική έκταση , υπάρχει ιστορικό εκδήλωσης  πυρκαγιών, υπάρχει αρκετή καύσιμη ύλη και υπάρχουσα βλάστηση .Πρόκειται για θαμνώδεις και δενδρώδεις εκτάσεις με δασική βλάστηση πυρόφιλων ειδών (κωνοφόρων).

Γι’ αυτό και προτείνεται η δημιουργία ζωνών πέριξ των προαναφερθέτων οικισμών πλάτος επέμβασης 10,0μ. περίπου.

Σκοπός είναι η δημιουργία ζωνών με σκοπό την αποτροπή εξάπλωσης των πυρκαγιών στο ευρύτερο οικοσύστημα και αφετέρου η αποτροπή εξάπλωσης αυτής στους ανωτέρω οικισμούς που συνορεύουν με δάση για την διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας.

Οι προτεινόμενες αντιπυρικές ζώνες χωροθετούνται εντός δασικών εκτάσεων. Από πλευράς ιδιοκτησίας οι δασικές εκτάσεις ανήκουν στο Δασαρχείο Αμαλιάδας.

Για την αύξηση της πυροπροστασίας των δασικών εκτάσεων της περιοχής μελέτης αρμοδιότητας Δασαρχείου Αμαλιάδας και τη δημιουργία δυσμενών οικολογικών συνθηκών για την εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς προτείνονται κατά θέσεις διασπάσεις της συνέχειας της δασικής βλάστησης μέσω της δημιουργίας και εγκαθίδρυσης ζωνών πλάτους 10 μέτρων .

Το έργο θα αφορά τις παρακάτω εργασίες:

Δημιουργία στεγασμένης αντιπυρικής ζώνης πλάτους έως 10 μέτρων. Αφαίρεση υπορόφου βλάστησης και κλάδεμα δένδρων σε ύψος 2,5 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους. Στη στεγασμένη αντιπυρική ζώνη θα γίνουν κλαδεύσεις των δένδρων σε ύψος 2,5 μέτρων και ολική αφαίρεση της υπορόφου βλάστησης συνολικής έκτασης 42,0 στρεμμάτων . Η κλίση του εδάφους δεν πρέπει να ξεπερνά το 60%.

Οι παρεμβάσεις στη Δ.Ε. Πηνείας

Σε ότι αφορά τη Δημοτική Ενότητα Πηνείας, οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα γίνουν στα όρια των οικισμών Πρινάρι, Βάλμη, Απιδούλα, Βελανίδι, Πρόδρομος, Μαζαράκι, Σκλίβα, Οινόη, Άγναντα, Αγραπιδοχώρι, Ανθώνα, Καλό Παιδί, Γαβρακια,, Λάττα, Κοτρώνα και Ρουπακιά.

Οι οικισμοί βρίσκονται κοντά σε δάσος ή δασική έκταση, υπάρχει ιστορικό εκδήλωσης πυρκαγιών, υπάρχει αρκετή καύσιμη ύλη και υπάρχουσα βλάστηση. Πρόκειται για θαμνώδεις και δενδρώδεις εκτάσεις με δασική βλάστηση πυρόφιλων ειδών.

Οι εργασίες θα είναι αντίστοιχες με αυτές στη Δημοτική Ενότητα Αμαλιάδας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot