FOLLOW US: facebook twitter

Μεγάλο πρόστιμο των ΗΠΑ στη Novartis για τις πρακτικές διαφθοράς στην Ελλάδα

Ημερομηνία: 26-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Το ποσό των 345 εκατομμυρίων δολαρίων θα πληρώσει η Novartis ύστερα από την εξωδικαστική συμφωνία με την Επιτροπή Χρηματαγοράς της Νέας Υόρκης και το αμερικανικό δημόσιο για το σκάνδαλο και τις παράνομες πρακτικές της σε Ελλάδα, Νότια Κορέα και Βιετνάμ σε βάρος των αμερικανικών συμφερόντων. Για τη δράση της στην Ελλάδα η φαρμακοβιομηχανία θα καταβάλει το μεγαλύτερο μέρος του προστίμου, 310 εκ. δολάρια. Στο ενημερωτικό δελτίο του δικαστηρίου του Νιου Τζέρσι, το οποίο εξέτασε την υπόθεση, υπάρχει ευθεία αναφορά και στην πολιτική διάσταση του σκανδάλου στην Ελλάδα, ενώ υιοθετούνται πλήρως οι πληροφορίες και οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων.

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως τα στελέχη της Novartis, μεταξύ αυτών και οι προστατευόμενοι μάρτυρες αλλά και άλλα γνωστά και άγνωστα πρόσωπα, συνειδητά και εσκεμμένα συνωμότησαν και συμφώνησαν μεταξύ τους να διαπράξουν αδικήματα κατά των ΗΠΑ. Ανάμεσα στα αδικήματα αυτά είναι, όπως αναφέρεται στο σημείο «iv» (σελ 15 του ενημερωτικού δελτίου του δικαστηρίου): «να παρακινήσουν τους ξένους αξιωματούχους (σ.σ εννοεί τους Έλληνες αξιωματούχους) να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στην κυβέρνηση και τους Οργανισμούς και τα Όργανα και να επηρεάσουν τις αποφάσεις των κυβερνήσεων, των Οργανισμών και των Οργάνων προκειμένου να βοηθήσουν τη Novartis Hellas».

Στις αποφάσεις παρουσιάζεται επίσης το δίκτυο που είχε στήσει η Novartis και ο χρηματισμός γιατρών και άλλων προσώπων με ισχυρή επιρροή, ώστε να προωθήσει τα συμφέροντά της. «Από περίπου το 2012 έως το 2015, η Novartis Greece συμμετείχε σε ένα σχέδιο διαφθοράς για την παροχή αθέμιτων αμοιβών  και πραγμάτων αξίας σε ιατρικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων κρατικών και κρατικών ελεγχόμενων νοσοκομείων και κλινικών, για να αποκτήσει ένα αθέμιτο  πλεονέκτημα και να αυξήσει τις πωλήσεις του Lucentis σε Ελλάδα. Επιπλέον, από περίπου το 2009-2012, η Novartis Greece πραγματοποίησε  επιδημιολογικές μελέτες που είχαν σχεδιαστεί κυρίως για την προώθηση των πωλήσεων προϊόντων Novartis στην Ελλάδα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της συμφωνίας «υποχρεώνεται η εταιρεία να υποβάλλει περιοδικά στο προσωπικό της αρμόδιας Επιτροπής κατά τη διάρκεια τριετούς θητείας, την πρόοδο της μεταμέλειας της και την εφαρμογή μέτρων συμμόρφωσης». «Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εάν ο εναγόμενος ανακαλύψει αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία δεν έχουν ήδη αναφερθεί στο προσωπικό της Επιτροπής, ότι αμφισβητήσιμες ή “διεφθαρμένες” πληρωμές και μεταφορές κεφαλαίων ενδέχεται να έχουν προσφερθεί, υποσχεθεί, πληρωθεί ή εγκριθεί από τον εναγόμενο(Novartis), ή οποιαδήποτε οντότητα ή πρόσωπο που ενεργεί εκ μέρους του εναγόμενου ή ότι έχουν διατηρηθεί σχετικά ψεύτικα βιβλία και αρχεία, θα πρέπει να αναφερθούν αμέσως».

Πηγή: tvxs.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος