FOLLOW US: facebook twitter

Συνεχίζεται για 2η μέρα η μάχη με τις φλόγες στην Ηλεία

Ημερομηνία: 24-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Περιβάλλον

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Ηλείας σε μεγάλη πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει σε αγροτοδασική έκταση στο Γραμματικό Λατζοΐου και μέχρι στιγμής είναι ανεξέλεγκτη.

Στο σημείο επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 9 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα, ενώ ισχυρή είναι η εναέρια πυρόσβεση, με δύο Canadair, δυο pzl και ένα ελικόπτερο Έρικσον.

Όπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κονδύλης, η τοπογραφία και η βλάστηση ευνοούν το φαινόμενο να παρουσιάσει εκρηκτική συμπεριφορά.

«Επικρατούν 3 μποφόρ βορειοδυτικοί, υγρασία <30% και 34 βαθμοί Κελσίου, αναμένεται ενίσχυση θερμικού ανέμου στα 4 με 5 μποφόρ, περαιτέρω καθίζηση της υγρασίας και άνοδο της θερμοκρασίας (…36oC). Υπό αυτές τις συνθήκες αναμένεται υψηλή ευκολία επέκτασης της πυρκαγιάς», τόνισε.

Νεότερη ενημέρωση: 

Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην πυρκαγιά στο Γραμματικό, καθώς οι φλόγες πλησιάζουν κατοικημένη ζώνη και ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο εκκένωσης χωριών. Την πυρόσβεση ενισχύουν άλλα δύο ελικόπτερα. Στο σημείο επιχειρούν 65 πυροσβέστες, 23 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο αεροσκάφη και συνολικά τρία ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν και υδροφόρες της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Πύργου.

Νεότερη ενημέρωση: 

Επί ποδός είναι οι κάτοικοι στο Χελιδόνι, προκειμένου να είναι έτοιμοι προς αποχώρηση –σε πρώτη φάση οι ηλικιωμένοι- σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενωθεί το χωριό, καθώς η πυρκαγιά είναι σε πολύ κοντινή απόσταση.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν αυξηθεί, καθώς πλέον στο σημείο επιχειρούν 119 πυροσβέστες, 34 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 2 αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα. Σημαντική είναι και η συνεισφορά των τμημάτων Πολιτικής Προστασίας του δήμου Πύργου και του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας με υδροφόρες, βυτιοφόρα και μηχανήματα έργου.

Στο σημείο βρίσκονται επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, ο δήμαρχος Πύργου Τακης Αντωνακόπουλος, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γ. Γεωργιόπουλος.

Νεότερη ενημέρωση:

«Η πυρκαγιά έχει κατεύθυνση προς το Χελιδόνι και στη νότια πλευρά της προς την περιοχή Πουρνάρι. Επαναλαμβάνω, δεν έχει γίνει εκκένωση περιοχής, απλώς έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι του Χελιδονιού να είναι σε ετοιμότητα», δήλωσε ο γεν.γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Παπαγεωργίου.

«Πολύ δύσκολη η σημερινή μέρα για την Ηλεία. Όμως είμαστε όλοι εδώ.

Στο πλευρό των πυροσβεστικών δυνάμεων που μάχονται την πύρινη απειλή από την πρώτη γραμμή αλλά και των πολιτών που αγωνιούν.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει θέσει σε πλήρη κινητοποίηση τον μηχανισμό και τα στελέχη της.» τόνισε ο περ/ρχης Δυτ. Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Νεότερη ενημέρωση:

Αμείωτη συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες στη ζώνη Λαντζόι-Χελιδόνι. Από τις 11 ξεκίνησαν και πάλι οι εναέριες ρίψεις.

Δείτε βίντεο:

Gepostet von Sotiris Georgiou am Freitag, 24. Juli 2020

Βίντεο από Χελιδόνι:

Gepostet von Μιχάλης Νικολουλιας am Freitag, 24. Juli 2020

Φωτογραφίες από Γ.Χριστόπουλο

Φωτογραφία από εστιατόριο “Πιπερίτσα”

Φωτογραφίες από Ζωή Μπαλαμπανη

Φωτογραφίες από Κτήμα Μπριντζίκη


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος