FOLLOW US: facebook twitter

Μεγάλη διάκριση για το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού: Πήραν την 5η Πανευρωπαϊκή θέση οι «Μουσικοί Κλιματολόγοι»!

Ημερομηνία: 05-06-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Εκπαίδευση, Νέα
Πείραμα με διοξείδιο του άνθρακα.

Το Μουσικό σχολείο Βαρθολομιού συμμετείχε φέτος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Climatedetectives” της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος ESA. Η κ. Μαρία Μπίρμπα, διευθύντρια του σχολείου και Φυσικός, δημιούργησε μία ομάδα 30 μαθητών από την Α’ Γυμνασίου, τους «Μουσικούς Κλιματολόγους», και για 8 ολόκληρους μήνες προσπάθησαν να διαπιστώσουν αν υπάρχουν ενδείξεις κλιματικής αλλαγής στην περιοχή μας.

Η ESA διοργάνωσε διαγωνισμό μεταξύ των αντίστοιχων ομάδων των σχολείων από ολόκληρη την Ευρώπη και η ομάδα του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού  κατατάχτηκε πέμπτη σε όλη την Ευρώπη!

Βροχόπτωση Νοεμβρίου.

Η κ. Μαρία Μπίρμπα αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες του προγράμματος:

“Τι ερευνήσαμε:

Προκειμένου να διαπιστώσουμε το εάν υπάρχει αλλαγή του κλίματος στην περιοχή μας, μελετήσαμε:

Α) τις μέσες μηνιαίες θερμοκρασίες της Ανδραβίδας των τελευταίων 30 ετών, με δεδομένα που μας παραχώρησε η ΕΜΥ,

Β) την μέση ποσότητα βροχοπτώσεων στην Ανδραβίδα των τελευταίων 12 ετών, με δεδομένα που μας έδωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών,

Γ) τις μεταβολές των αποθέσεων στις εκβολές του ποταμού Πηνειού την τελευταία δεκαετία, χρησιμοποιώντας τουςΕυρωπαϊκούς δορυφόρουςSentinel-2και Sentinel-3,

Δ) το οικολογικό μας αποτύπωμα, δηλαδή το πόσο επιβαρύνει τη Γη ο τρόπος ζωής μας.

Θερμοκρασίες Μαΐου.

Τι συμπεράναμε:

Θερμοκρασία: υπολογίσαμε μία τάση αύξησης της θερμοκρασίας, αλλά αυτή η αύξηση θαμπορούσε να θεωρηθεί ότι οφείλεται στην κλιματική αλλαγή μόνο για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο. Για τους υπόλοιπους μήνες θεωρείται τυχαίο γεγονός καθώς το κλίμα ούτως ή άλλως μεταβάλλεται.

Βροχή: Δυστυχώς, επειδή τα δεδομένα μας ήταν μόνο 12 ετών, δεν μπορούμε να βγάλουμε σοβαρά συμπεράσματα. Παρ’όλα αυτά διαπιστώσαμε ότι οι μήνες Απρίλιος, Οκτώβριος και Δεκέμβριος έχουν λιγότερες βροχές, ενώ οι υπόλοιποι μήνες έχουν γίνει πιο βροχεροί.

Πηνειός: αποτύχαμε να διαπιστώσουμε περίεργη αλλαγή στις αποθέσεις του ποταμού, κάτι που θα φανέρωνε αλλαγή κλίματος, γιατί οι δορυφόροι που χρησιμοποιήσαμε δεν έχουν αρχεία για κάθε μέρα του πρόσφατου παρελθόντος.

Οικολογικό αποτύπωμα:μετρήσαμεότιέναςμέσοςΈλληναςμαθητήςχρειάζεται4,5 πλανήτες για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του για τροφή και ενέργεια!!

Το τελικό μας συμπέρασμα είναι ότι, παρόλο που βρήκαμε ενδείξεις κλιματικής αλλαγής στην περιοχή μας, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτά που λέμε καθώς το κλίμα αλλάζει ούτως ή άλλως, και δεν μπορούμε υποχρεωτικά να αποδώσουμε αυτές τις μεταβολές στις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Υπολογίζοντας το οικολογικό μας αποτύπωμα.

Τι όφελος είχαμε από αυτό το πρόγραμμα:

Πρώτα από όλα μάθαμε ποιες ανθρώπινες δραστηριότητες επιβαρύνουν το περιβάλλον και συνειδητοποιήσαμε ότι πρέπει να αλλάξουμε αρκετές από τις καθημερινές μας συνήθειες όπως π.χ. πρέπει να τρώμε λιγότερο κρέας, να χρησιμοποιούμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να μην χρησιμοποιούμε αυτοκίνητο αλλά να περπατάμε περισσότερο, να κλείνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιούμε κλπ. Όλα αυτά τα αποτυπώσαμε σε μια αφίσα που φτιάξαμε και προσφέραμε και σε άλλα σχολεία.

Επίσης, για πρώτη φορά στο σχολείο μας αρχίσαμε να ανακυκλώνουμε συστηματικά.

Ακόμη, καλλιεργήσαμε δεξιότητες επάνω στις Νέες Τεχνολογίες (ΤΠΕ) καθώς χρησιμοποιήσαμε εκτενώς προγράμματα όπως το Excel, το PowerPointκαι το EOBrowserτης ESAγια τους δορυφόρους.

Πείραμα με διοξείδιο του άνθρακα.

Ευχαριστίες:

Ένα επιπλέον τεράστιο όφελος που αποκομίσαμε ήταν η συνεργασία μας με αξιόλογους ανθρώπους και φορείς. Κλείνοντας λοιπόν, θέλουμε θερμά να ευχαριστήσουμε:

i) την ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο διότι μας προσέφεραν τα δεδομένα τους αφιλοκερδώς και αμέσως,

ii) τον κ. Τάσο Καλημέρη, καθηγητή Κλιματολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, που μας βοήθησεστη στατιστική επεξεργασία των παραπάνω δεδομένων,

iii) τον κ. Ηλία Καλογήρου, υπεύθυνο του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών νομού Ηλείας, που πραγματοποίησε στο σχολείο μας πειράματα μέτρησης αύξησης της θερμοκρασίας που προκαλεί η παρουσία του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα,

iv) τους κ. Νίκο Φάμελο, π. πρόεδρο ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού, και κ. Σπύρο Καράμπελα, πολιτικό μηχανικό και μηχανικό πολεοδομίας-χωροταξίας-περιφερειακής Ανάπτυξης, που μας έδωσαν πολυτιμότατες πληροφορίες για την ροή του Πηνειού.”

Περιγραφή του προγράμματός μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia