FOLLOW US: facebook twitter

Μεγάλες οι ζημιές σε πατάτα, φράουλα και εσπεριδοειδή

Ημερομηνία: 26-02-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Έκτακτο, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9287″ img_size=”full”][vc_column_text]

Ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων στον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις παραγωγών από τον παγετό του διημέρου 16-17 Φεβρουαρίου
  • Τι επισήμαναν στην Πρωινή στελέχη του ΕΛΓΑ Πατρών για τις πρώτες εκτιμήσεις

[/vc_column_text][vc_column_text]Άνοιξε και επισήμως από την Τρίτη η υποβολή δηλώσεων ζημιάς  στον ΕΛΓΑ  για  αποζημιώσεις  αγροτικών προϊόντων από την επέλαση της κακοκαιρίας «Μήδεια» που  έπληξε τη χώρα στα μέσα του Φλεβάρη, ενώ ήδη από το πρώτο τριήμερο εκτιμάται ότι οι αιτήσεις σε όλη τη χώρα είναι αναρίθμητες. Μπορεί στην Ηλεία να μην υπήρξαν χιονοπτώσεις, όμως ο ολικός παγετός που επικράτησε στην περιοχή το διήμερο 16 και 17 Φεβρουαρίου, με θερμοκρασίες που έφτασαν στους -4 βαθμούς Κελσίου, προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στην παραγωγή της Ηλείας και κυρίως της πατάτας,  των εσπεριδοειδών, της φράουλας, των κηπευτικών αλλά και όσων προϊόντων καλλιεργούνται σε θερμοκήπια που δεν είχαν θέρμανση, σε όλο σχεδόν το εύρος του νομού και ειδικά του Ηλειακού κάμπου, σε χωριά του δήμου Πύργου και στο δήμο Κρεστένων ( πορτοκάλι).

Η σταδιακή αύξηση των θερμοκρασιών αποκαλύπτει σιγά σιγά την έκταση των ζημιών στις καλλιέργειες λόγω του παγετού, ενώ  από τις καλλιέργειες εκείνες που υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή ειδικά στον Κάμπο, είναι η ανοιξιάτικη πατάτα (φύτευση της, τον Δεκέμβριο και Ιανουάριο και συγκομιδή τον Μάιο και Ιούνιο), αφού εξαιτίας του παγετού καταστράφηκε όλο το υπέργειο και σημαντικό υπόγειο τμήμα των φυτών. Επίσης οι πατάτες φθινοπωρινής φύτευσης, λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων δεν είχε καταστεί δυνατόν να συλλεγούν, με αποτέλεσμα να παγώσουν και να καταστραφεί ο καρπός στο χωράφι. Ο παγετός όμως χτύπησε και τα κηπευτικά, όπως και τα εσπεριδοειδή, (πορτοκάλια, λεμόνια) που ήταν σε περίοδο συγκομιδής, και οι καρποί πάγωσαν πάνω στα δένδρα με αποτέλεσμα να είναι  μη εμπορεύσιμα προϊόντα. Οι δε συνέπειες στην καλλιέργεια της φράουλας που τώρα ξεκινά η παραγωγή,  λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, και του παρατεταμένου παγετού θα παρουσιάσει, σημαντική μείωση παραγωγής και μεγάλη υποβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος και στην διάθεση της στην αγορά όπως και στην εξαγωγή της.

Τινάσσεται στον αέρα η φετινή σοδειά σε φράουλα, πατάτα, καρπούζι – Symboulos

Ο αναπληρωτής προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Πατρών κ. Στεργίου  δήλωσε στην Πρωινή ότι σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθεί ο Οργανισμός, έχουν ήδη γίνει οι πρώτες επισημάνσεις  των  συνολικών εκτιμήσεων στην Ηλεία από τους επόπτες και τομεάρχες του ΕΛΓΑ και όταν ολοκληρωθεί η υποβολή των δηλώσεων ( οι αγρότες έχουν 15 μέρες στην διάθεσή τους για την υποβολή) θα ακολουθήσει και η εξατομίκευση των ζημιών στις καλλιέργειες.

Από την πλευρά της η επόπτρια κ. Μ.  Δελλή, επισήμανε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα  του μεγέθους των ζημιών στην Ηλεία σε ποσότητες και στρέμματα καλλιεργειών  και αντιστοίχως οικονομικών μεγεθών, ωστόσο βάσει των πρώτων επισημάνσεων που έγιναν προέκυψαν και τα πρώτα συμπεράσματα για το  ποιες καλλιέργειες έχουν πληγεί σε στάδιο ασφαλιστικά καλυπτόμενο, βάσει του υφιστάμενου Κανονισμού του ΕΛΓΑ.  Έτσι σύμφωνα με όσα μας είπε η κ. Δελλή,  ζημιές από τον παγετό στον νομό έχει υποστεί κυρίως  η καλλιέργειας της  ανοιξιάτικης πατάτας ( η φθινοπωρινή πατάτα όπως μας είπε δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ και επομένως δεν γίνεται εκτίμηση) , η καλλιέργεια της υπαίθριας φράουλας στην περιοχή του Κάμπου και ζημιές στα εσπεριδοειδή, σε πορτοκάλια και λεμόνια. Βέβαια ανέφερε ότι  από τυχόν ζημιές εξαιρείται η ποικιλία των ομφαλοφόρων πορτοκαλιών που δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ, ενώ αποζημιώσεις υπάρχουν συνολικά για το λεμόνι και το υπόλοιπο πορτοκάλι. Οι ζημιές στα κηπευτικά είναι μικρότερης έκτασης.   Την πλήρη εικόνα των ζημιών υπογράμμισε ότι θα την έχουν μετά τις εξατομικεύσεις, αφού πρέπει να ακολουθηθεί όλη η διαδικασία που καθορίζει ο ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις.

πορτοκάλια - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online

Μακρύς ο δρόμος μέχρι τις αποζημιώσεις

Δυστυχώς όπως γνωρίζουν οι παραγωγοί, ο δρόμος ως την αποζημίωση είναι μακρύς και η διαδικασία αρκετά χρονοβόρα, καθώς σε πρώτη φάση κλιμάκια των εκλεκτών του ΕΛΓΑ σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες των Περιφερειών θα αποτυπώσουν την έκταση των ζημιών στο είδος των καλλιεργειών , φυτικού και ζωικού κεφαλαίου και θα συντάξουν εκτιμητικές εκθέσεις, μόνο που είναι γνωστό ότι η εξατομίκευση της ζημιάς πάντα αργεί, μπορεί να διαρκέσει και μήνες. Ακολούθως θα υποβληθεί αίτημα στην Πολιτική Ηγεσία των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, να λάβει αποφάσεις σχετικά με το ύψος της αποζημίωσης και το χρόνο καταβολής της στους δικαιούχους.

Μάλιστα ο ΕΛΓΑ ξεκαθάρισε ότι “πρώτα πληρώνεις και μετά έχεις να λαμβάνεις” αφού  ανακοίνωσε ότι “ Οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν σύμφωνα με το ν. 3877/2010 αμέσως μετά την πληρωμή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς των αγροτών και κτηνοτρόφων για το έτος 2020 – 2021, διότι οι ζημίες πραγματοποιήθηκαν εντός του έτους 2021 και μόνον με τα έσοδα της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς για το έτος αυτό επιτρέπεται η αποζημίωση τους. Για τις καλλιέργειες οι οποίες επλήγησαν και δεν συμπεριλαμβάνονται στις περιπτώσεις οι οποίες καλύπτονται από τον υφιστάμενο κανονισμό του ΕΛΓΑ , θα ακολουθηθεί η διαδικασία αποτύπωσης και κοστολόγησης όπως ακριβώς στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Μεσογειακού Κυκλώνα « ΙΑΝΟΣ».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia