FOLLOW US: facebook twitter

Τυρί, σταφίδα, επανάσταση!: Mε τρία διαβαλκανικά αναπτυξιακά σχέδια ελληνικής έμπνευσης η Αναπτυξιακή Ολυμπίας σε Μολδαβία-Ουκρανία

Ημερομηνία: 19-04-2019 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”87070″ img_size=”full”][vc_column_text]Μια πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική αποστολή στη Μολδαβία και την Ουκρανία ολοκληρώθηκε στις αρχές Απρίλη, στην οποία συμμετείχαν στελέχη των συνεργαζόμενων εταιρειών Αναπτυξιακή Πάρνωνα, Αχαΐα-Αναπτυξιακή και Αναπτυξιακή Ολυμπίας.

Η αποστολή συμμετείχε στο ευρωπαϊκό συνέδριο “EU-MoldovaLEADERConference”, στο Κισινάου της Μολδαβίας, στις 2-4 Απρίλη 2019, κύριος στόχος του οποίουήταν να μεταφερθεί στη Μολδαβία η εμπειρία του προγράμματος LEADERκαι να προωθηθεί η εφαρμογή της προσέγγισης LEADER/CLLD, της δικτύωσηςκαι της εξωστρέφειας της Μολδαβίαςκαι της συνεργασίας της με τις χώρες της Ε.Ε.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το Σχέδιο διακρατικής συνεργασίαςSaycheese! Balkancheese”.Το φιλόδοξο σχέδιο αφορά στην ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούτου των Βαλκανικών τυριών αλλά και της δυναμικής που κρύβεται πίσω από την ομοιότητα και ιδιαιτερότητα των «κοινών» μας τυριών,τις τοπικές παραδοσιακές μεθόδους και πρώτεςύλες παραγωγής και την παράδοση και τον πολιτισμό που συνυπάρχει με την τυροκομία. Στους στόχους του σχεδίου είναι η δικτύωση και συνεργασία των τυροκόμων και των παραγωγών, η συμμετοχή σε εκθέσεις, σε προγράμματα γνωριμίας, γευσιγνωσίας και προβολής των τοπικών τυριών, η ανάπτυξη και τουριστική αξιοποίηση των δρόμων τυριού. Βασικό μέλημα η δημιουργία ενός νέου brand “Balkancheese”, μιας κοινής ταυτότητας για τα Βαλκανικά τυριά, την κουλτούρα της γαλακτοκομίας και τους δρόμους τυριού των Βαλκανίων, σφραγίζοντας έτσι τη διαχρονική σχέση και τα κοινά στοιχεία των βαλκανικών λαών.

Η παρουσίαση του σχεδίου, την οποία έκανε ο εμπνευστής του Σωτήρης Μπόλης, έτυχε θερμής αποδοχής από το κοινό, προσελκύοντας κι άλλους εταίρους στους ήδη υπάρχοντες 13 εταίρους – αναπτυξιακές εταιρείες από την Ελλάδα (3), τη Βουλγαρία (3), τη Ρουμανία (4) και τη Μολδαβία (3). Την παρουσίαση ακολούθησε η πανηγυρική υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας. Από την Ελλάδα παρέστησαν και υπέγραψαν ο Μαρίνης Μπερέτσος, γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Πάρνωνα και συντονιστής του διακρατικού σχεδίου, η Ηρώ Τσιμπρή, γενική διευθύντρια της Αχαΐα-Αναπτυξιακή και ο Νίκος Θεοφιλόπουλος, γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Ολυμπίας, ενώ παρέστησαν και ο Σπύρος Φλώρος, Διευθύνων σύμβουλος της Αναπτυξιακής Πάρνωνα και Πρόεδρος της ΕΔΠ LEADER/CLLDκαι η Έλενα Λαμπροπούλου, υπεύθυνη συνεργασιών της Αχαΐα-Αναπτυξιακή.

Μαύρη σταφίδα, η «τσίχλα» του προλεταριάτου της Οδησσού

Στη συνέχεια η ελληνική αποστολή μετέβη στην κοντινή Οδησσό της Ουκρανίας, μια μαγευτική πόλη με μεγάλη σύνδεση με την Ελλάδα διαχρονικά και έντονο ελληνικό στοιχείο σήμερα. Εκεί διερευνήθηκαν  δύο πολύ σημαντικές πτυχές ελληνικού ενδιαφέροντος:

Η πρώτη αφορά το εμπόριο, την ιστορία και τον πολιτισμό της κορινθιακής-μαύρης σταφίδας μέσα από το λιμάνι της Οδησσού, ενός από τα σημαντικότερα λιμάνια της μαύρης σταφίδας. Η επίσκεψη έγινε για τη διερεύνηση στοιχείων και συνεργασιών και τη συλλογή υλικού, στο πλαίσιο της προπαρασκευαστικής φάσης του σχεδίου συνεργασίας «Πριμαρόλια – Στους δρόμους της μαύρης σταφίδας» που υλοποιούν οι αναπτυξιακές εταιρείες της Πελοποννήσου και των Ιονίων νησιών. Κατά τον 19ο αιώνα το εμπόριο της μαύρης σταφίδας στη Ρωσία ανθούσε κυρίως μέσα από την Οδησσό αλλά και τα άλλα λιμάνια της Μαύρης και της Αζοφικής θάλασσας, διαχέοντας τη σταφίδα στη Ρωσία, σε τέτοιο βαθμό ώστε να χαρακτηρίζεται «η τσίχλα» του προλεταριάτου της Οδησσού.

Στις απαρχές του ’21

Η δεύτερη αφορά το ξεκίνημα της επανάστασης του ’21, η οποία σύντομα γιορτάζει τα 200 χρόνια της. Η Οδησσός, έδρα της Φιλικής εταιρείας και σημαντικό κέντρο εξελίξεων, επηρέασε αποφασιστικά το ξεκίνημα της επανάστασης στην Πελοπόννησο.

Η αποστολή επισκέφτηκε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού – Παράρτημα Οδησσού, όπου ενημερώθηκε και ξεναγήθηκε από τον διευθυντή τουΣοφρώνηΠαραδεισόπουλο, τον οποίο και ευχαριστούμε για τη φιλοξενία και την αναλυτική και, συχνά, διαφωτιστική συζήτηση. Το Ίδρυμα στεγάζεται στην οικία του Γρηγορίου Μαρασλή, του επί 16ετία δημάρχου της Οδησσού κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, την οποίαμετέτρεψε σε σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Το κτήριο, στο οποίο προεπαναστατικά συνεδρίαζαν τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας, πλέον λειτουργεί από το 1994 ως Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας.

Κατά την επίσκεψη στην Οδησσό διερευνήθηκε η συμμετοχή ελληνικών Αναπτυξιακών εταιρειών – ΟΤΔ σε διακρατικές συνεργασίες στα δύο παραπάνω θέματακοινού ενδιαφέροντος.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot