FOLLOW US: facebook twitter

Με τον «ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ» η Θ.Ο Πύργου γιορτάζει τα 30οστά της γενέθλια!

Ημερομηνία: 01-03-2024 | Συντάκτης:

Πρεμιέρα το Σάββατο  με την κοινωνική σάτιρα του Νικολάι Γκόγκολ σε σκηνοθεσία Ευανθίας Στιβανάκη- Τι είπαν οι συντελεστές στην χθεσινή συνέντευξη τύπου

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


30 χρόνια ζωής και αδιάλειπτης δράσης, γιορτάζει  φέτος η Θεατρική Ομάδα Πύργου, που μετρά αντίστροφα  για την πρεμιέρα της νέας της παράστασης, το Σάββατο 2 Μαρτίου στο θέατρο Απόλλων με το θεατρικό έργο του  Νικολάι Γκόγκολ «Ο Επιθεωρητής». Μια κοινωνική σάτιρα  που θίγει την κοινωνική διαφθορά, την γραφειοκρατία και την κατάχρηση εξουσίας,  με μια διάθεση όμως γιορτινή και ανοιξιάτικη από την σκηνοθέτιδα Ευανθία  Στιβανάκη.

Χθες το μεσημέρι σε κλίμα χαράς και ενθουσιασμού, η σκηνοθέτης και οι συντελεστές της παράστασης παραχώρησαν συνέντευξη τύπου για να μας παρουσιάσουν την νέα τους παράσταση, κάνοντας ταυτόχρονα έναν μίνι απολογισμό για την πολυετή τους παρουσία στα θεατρικά δρώμενα του τόπου. Η πρόεδρος της Θ.Ο Πύργου Ευρυδίκη Γερασιμοπούλου με συγκίνηση αναφέρθηκε στα πρώτα τους βήματα, το 1994 όπου έγινε η αρχή όταν είχε ήδη ανακατασκευαστεί το Δημοτικό θέατρο Απόλλων το οποίο τους παραχώρησε τότε  ο αείμνηστος  δήμαρχος Πύργου Γιώργος Δημητρακόπουλος για τις πρόβες και τις πρώτες τους παραστάσεις. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε στην οικογένεια του Γιώργου Δημητρακόπουλου  και ακόμα σε ανθρώπους που τότε βρεθήκαν κοντά τους, όπως ο Χρ. Κωνσταντόπουλος, ο Γ. Μπούρης και ο Γ. Σιδηροκαστρίτης , γιατί τότε υπήρχε η νεοσυσταθείσα θεατρική ομάδα του Φιλοτεχνικού Ομίλου Πύργου. Το 2000 έγιναν πολιτιστικό σωματείο μη κερδοσκοπικό με την σημερινή τους ονομασία.” Από τότε μέχρι σήμερα διανύσαμε μια πορεία 30 χρόνων, ο ιδρυτικός πυρήνας της ομάδας είχε σημαντικές “απώλειες” δικών μας ανθρώπων  και ποτέ δεν τους ξεχνάμε! Θέλω ακόμα να ευχαριστήσω όλους αυτούς που πέρασαν αυτά τα χρόνια από την ομάδα, το κοινό μας και τον κόσμο που μας συμπαραστέκεται και μας στηρίζει ακούραστα και φυσικά τους χορηγούς μας.”

Ο Γιάννης Μανώλης στη συνέχεια, από τα ιδρυτικά στελέχη της ομάδας, συμπλήρωσε ότι αυτή η δουλειά που γίνεται από την ομάδα  όλα αυτά τα χρόνια είναι πολύ κουραστική, διαθέτουν πάρα πολύ ενέργεια και  χρόνο από τη δουλειά  και την προσωπική ζωή  τους για να βγει μια καλή παράσταση και χαίρονται που ο κόσμος το απολαμβάνει μαζί τους.

Η   σκηνοθέτης Ευανθία Στιβανάκη που βρίσκεται στο πλάι της Θεατρικής ομάδας Πύργου, σώμα και ψυχής της  σχεδόν από τα πρώτα της βήματα, εδώ και 28 χρόνια,  έχοντας σκηνοθετήσει 14 σπουδαίες παραστάσεις η μια καλύτερη από την άλλη, βρίσκεται και πάλι στο τιμόνι της ομάδας στα 30ά της γενέθλια. Αυτή τη φορά με μια  κωμωδία, μια διαχρονική σάτιρα  ατόφιας λαϊκής καρναβαλικής κουλτούρας – όπως την χαρακτήρισε χθες η ίδια- στο πνεύμα των ημερών της αποκριάς με το έργο του Ρώσου συγγραφέα και διανοούμενου Νικολάι Γκόγκολ. Όπως ανέφερε η κ. Συιβανάκη στην χθεσινή συνέντευξη τύπου, ο Νικολάι Γκόγκολ έγραψε αυτό του το έργο το 1836 στο ασφυκτικό περιβάλλον της  Τσαρικής Ρωσίας,  όταν ήταν μόλις 25 χρονών, μορφωμένος, ευφυής, πολιτικοποιημένος. «Με την οξύτητα της πένας του,  παρουσιάζει την θεσμική αυθαιρεσία όπου το κράτος καταρρέει και όπου  ο ιδιόμορφος χαρακτήρας του λαϊκού γέλιου γίνεται αντικείμενο βαθιάς πολιτισμικής, ιστορικής και λαογραφικής μελέτης, με ένα έργο που απαιτεί πλήρη απελευθέρωση από τη σοβαρότητα όπου πρωταγωνιστούν  οι υπερβολικοί, οι γκροτέσκοι κωμικοί χαρακτήρες, οι παρωδίες λόγου.  Η εξουσία ως πεδίο διαφθοράς, χρηματισμού ,εξαγοράς και απάτης   δημιουργούν μια περιγελαστική συνθήκη αυθεντικά λαϊκή. Στην παράστασή μας πρωταγωνιστεί, καγχάζει και στιγμιοτυπεί ένα κακόγουστο κοινωνικό «τσίρκο» σε μια ανατρεπτική εορταστική ατμόσφαιρα που φιλοδοξούμε ότι θα προκαλέσει στο κοινό ένα λυτρωτικό γέλιο.».

Η κ. Στιβανάκη αναφέρθηκε αρχικά στην ίδια τη Θεατρική Ομάδα Πύργου τονίζοντας ότι φέτος συμπληρώνει 30 στρογγυλά χρόνια ζωής “ που είναι ένας χρόνος ρεκόρ για τα Πανελλήνια δεδομένα, ίσως ο μακροβιότερος θίασος της χώρας. Ως σκηνοθέτης περισσότερων από τα μισά έργα της, νοιώθω χαρά, τιμή και υπερηφάνεια για τα θεατρικά και πολιτιστικά της κατορθώματα. Κάθε μας παράσταση είναι ένα στοίχημα με τον εαυτό μας». Μάλιστα ιδιαίτερα συγκινημένη τόνισε ότι σε αυτήν την μακρά πορεία δεν μπορεί να παραλείψει τους θεμελιωτές και συμπορευτές της, πολύτιμους συνεργάτες  για τρεις δεκαετίες- όπως ο Γ. Μανώλης και η Ευρ. Γερασιμοπούλου που ήταν στο πλάι της στην συνέντευξη τύπου-  , παρόντες από τότε μέχρι τώρα, αλλά και τους υπέροχους απόντες που άφησαν τη σφραγίδα τους στην θεατρική ομάδα, αφού τα χρόνια είναι πολλά, άλλοι έρχονται, άλλοι φεύγουν, άλλοι μένουν και άλλοι είναι εν δυνάμει μέλη.  Κια φυσικά το υπέροχο κοινό του Πύργου που αγαπά το θέατρο.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Σάββατο 2 Μαρτίου έως Κυριακή 24 Μαρτίου 2024- Ώρα έναρξης 21.15 ακριβώς- ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΥΡΓΟΤ. Τηλέφωνο  κρατήσεων  26210- 36521 ( από ώρα 6 το απόγευμα και μετά)

Οι συντελεστές της παράστασης

Πρωταγωνιστούν

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΚΟΛΟΚΑ

ΔΩΡΑ ΦΑΜΕΛΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΦΑΝΗΣ ΚΑΤΣΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΚΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΡΑΝΙΑ ΤΣΑΚΟΠΙΑΚΟΥ

ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΚΑΤΕΛΟΥΖΟΥ

ΙΑΚΩΒΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΛΑΔΗΣ

ΕΛΕΝΗ ΝΙΚΑ

ΜΑΡΙΑ ΦΑΜΕΛΟΥ

ΣΟΦΙΑ ΜΑΛΕΣΗ

ΜΑΡΙΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΖΙΑΝΤΖΗ

ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΛΑΒΕΣΙΟΥ

Σκηνοθεσία ΕΥΑΝΘΙΑ ΣΤΙΒΑΝΑΚΗ, απόδοση κειμένου ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΕΛΙΕΣ, διασκευή τα μέλη της ομάδας, κουστούμια ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΓΕΡΑΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ, σκηνικά-φωτισμοί ΝΙΚΟΣ ΣΑΚΚΟΥΛΗΣ, κατασκευές ΘΕΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, φωτογραφίες – αφίσα ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΣΑΚΡΙΛΗΣ, μουσική επιμέλεια Γ. ΜΑΝΩΛΗΣ, Ε. ΓΕΡΑΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ, Σ. ΚΟΥΣΑΒΕΛΟΥ, βοηθός σκηνοθέτη ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΑΡΑΛΗ, κίνηση – χορός ΑΘΗΝΑ ΤΣΡΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ, κομμώσεις ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΒΡΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, μακιγιάζ ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΛΑΒΕΣΙΟΥ, πρόγραμμα ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΣΟΥΡΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥΠΟΥΛΟΣ, ΕΥΡΙΔΙΚΗ ΓΕΡΑΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος