FOLLOW US: facebook twitter

Με το «Τσουνάμι» διασταυρώθηκαν οι πολιτισμοί Ιαπωνίας και Ελλάδας…

Ημερομηνία: 27-07-2023 | Συντάκτης:

– Υψηλού επιπέδου η μουσικοθεατρική παράσταση που δόθηκε δύο συνεχόμενα βράδια στο προαύλιο του Μουσείου Ολυμπίας

Φωτογραφίες: Δημήτρης Παπαϊωάννου


H κλιματική κρίση και οι συνέπειές της στις ζωές μας αλλά και στο πολιτιστικό απόθεμα, υλικό και άυλο, είναι εφέτος το θέμα των εκδηλώσεων «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023».

Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκε στον αίθριο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας, για δύο συνεχόμενες βραδιές Κυριακή και Δευτέρα, η εξαιρετική και πρωτότυπη  υψηλού επιπέδου  μουσικοθεατρική παράσταση “Τσουνάμι»  σε σενάριο και σκηνοθεσία Ελπίδας Σκούφαλου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Με όχημα το λόγο, πρωτότυπη μουσική που αντλεί από το χώρο συνάντησης των Ιαπωνικών μουσικών παραδόσεων με τις αντίστοιχες ελληνικές και χορό, το ΤΣΟΥΝΑΜΙ προσεγγίζει την κλιματική κρίση, τις ολέθριες συνέπειες στη ζωή, στην ψυχή όλων μας και διηγείται την ιστορία του.

Στις 11 Μαρτίου 2011, ένας καταστροφικός σεισμός έπληξε τις ακτές της Ιαπωνίας. Δημιουργήθηκε γιγάντιο τσουνάμι, με τεράστιο κόστος σε ζωές, προκαλώντας στη Φουκοσίμα το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα, μετά το Τσερνομπίλ.

H ποιήτρια Mayuzumi Madoka, διοργάνωσε συνεδρίες σύνθεσης χαϊκού με τους επιζώντες.

Συνέλεξε 126 χαϊκού, που ενέπνευσαν έλληνες καλλιτέχνες. Περιγραφές στην αρχαία γραμματεία και ενδείξεις που έχουν επεξεργαστεί επιστημονικά συνηγορούν στην παρουσία του φαινομένου και στον ελληνικό χώρο (π.χ. Σαντορίνη, Ελίκη, Γλαρέντζα).

Την παράσταση προλογισε η σκηνοθέτης Ελπίδα Σκούφαλου

Χορογραφία, ερμηνεία: Ταξιάρχης Βασιλάκος

Ηθοποιός: Νοεμή Βασιλειάδου

Μουσικό σύνολο: Ταξιάρχης Γεωργούλης (ούτι, έγχορδα), Σοφία Ευκλείδου (τσέλο), Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά), Σωκράτης Σινόπουλος (λύρα, τοξωτά)


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος